dinamo

Bili su najveći Dinamovi talenti. Gdje su danas?

Foto: EPA-EFE

DINAMO je već godinama najveći izvoznik nogometaša u HNL-u i gotovo da ne postoji juniorska generacija koja nije dala barem jednog ili dva igrača za prvu momčad. O imenima koja danas igraju u najvećih europskim klubovima, a kao mladi nogometaši bili su u Maksimiru, ne treba ponovno pričati te će ih u budućnosti sigurno biti još.

Ovih dana se na stranim profilima na društvenim mrežama pojavila postava Dinamove U-19 momčadi iz 2015. godine u kojoj je bilo nekoliko danas vrhunskih nogometaša. Uz fotografiju početne postave te generacije, stvorene oko igrača rođenih uglavnom 1998. godine, postavljeno je pitanje: "A gdje su danas?" Većina tih igrača bila je i dio U-15 momčadi koja je osvojila neslužbeno svjetsko juniorsko prvenstvo 2013. na Premier Cupu u Manchesteru, a neki danas imaju velike karijere.

Golman Adrian Šemper za prvu momčad Dinama odigrao je tek 12 utakmica, ali je u ljeto 2018. godine posuđen Chievu, koji ga je onda u rujnu 2020. otkupio za milijun i pol eura. Šemper je za Chievo branio 83 utakmice, da bi prošlog ljeta bio posuđen Genoi, za koju je upisao dva nastupa u kupu. 

Sosa jedan od najboljih bekova Bundeslige

Iz zadnje linije velike transfere napravili su Borna Sosa i Filip Benković. Lijevi bek Stuttgarta danas je član hrvatske reprezentacije, a ove sezone je jedan od najbolje ocijenjenih Stuttgartovih igrača u Bundesligi. Benković je u ljeto 2018. godine kao iznimno perspektivan stoper prodan Leicesteru za 14.5 milijuna eura, ali se nije snašao.

Upisao je samo dva nastupa za prvu momčad te je bio posuđen Celticu, Bristolu, Cardiffu i Leuvenu prije nego što je kao slobodan igrač u siječnju ove godine otišao u Udinese, u kojem još čeka prvi nastup. Druga dva člana te zadnje linije, barem za sad, nisu ostvarila zapaženije karijere.

Matej Hudeček igrao je u drugoj Dinamovoj momčadi, da bi 2018. godine otišao u Osijek. Tamo je također bio u drugoj momčadi, ali je nakon samo godinu dana otišao u Međimurje, a od 2020. godine je član trećeligaša Mladosti iz Ždralova. Vinko Soldo bio je na posudbama u Cibaliji, KuPS-u, Rudešu, Slavenu i Diosgyoru, a od prošlog ljeta je stalni član Slavena, u kojem je standardni član prve postave.

Veznjaci ostvarili velike transfere

Vezna linija pokazala se vrlo kvalitetnom. Nikola Moro prodan je moskovskom Dinamu za 8.5 milijuna eura, u Dohi je debitirao za reprezentaciju. Ivan Šunjić briljirao je pod vodstvom Nenada Bjelice, a skupio je već 127 nastupa za Birmingham City, koji ga je u ljeto 2019. platio osam milijuna eura.

Amer Gojak postao je standardni član Dinamove prve postave, a umalo je ostvario i transfer u Torino, u kojem je bio na posudbi. Talijani su imali opciju otkupa njegova ugovora za 5.5 milijuna eura, ali je nisu iskoristili, pa se Gojak na kraju prošle sezone vratio u Maksimir.

Vjerojatno najbolji Dinamov posao svih vremena bilo je dovođenje Danija Olma iz Barcine akademije. Dugo se čekala njegova eksplozija, a dogodila se pod vodstvom Nenada Bjelice, kod kojeg je Olmo igrao briljantno. Interesa za njega bilo je sa svih strana, ali na kraju je najbrži bio Leipzig, koji ga je kupio u siječnju 2020., a taj transfer je do sad s bonusima narastao na 22 milijuna eura.

Dinamo će na njemu zaraditi još jako puno. Prema ugovoru mu pripada 20 posto od sljedećeg transfera, i to od razlike u odnosu na ono što je Leipzig platio Dinamu, a to neće biti manje od deset milijuna eura. Osim toga, Olmo je postao standardni španjolski reprezentativac.

Brekalo otišao nakon samo 11 utakmica

Josip Brekalo odigrao je samo 11 utakmica za seniorsku momčad kad ga je ugledao Wolfsburg i odlučio ga kupiti za deset milijuna eura. U bundesligašu je odigrao 122 utakmice, da bi na početku ove sezone bio posuđen Torinu. Kod Ivana Jurića je postao jedan od glavnih igrača, talijanski mediji ga hvale, a Torino ga je odlučio otkupiti na kraju ove sezone za 12 milijuna eura.

Za razliku od njih, napadač Ivan Božić još se traži. Za Dinamovu U-19 momčad je u juniorskoj Ligi prvaka zabio sedam golova u 11 nastupa, u 57 nastupa za Dinamo II upisao je 14 golova, ali se nije mogao nametnuti. Od 2019. igra u Celju, za koje će ovog vikenda upisati jubilarni 100. nastup. Dosad je zabio 25 golova.

Pročitajte više