Vanzemaljac Payet donio Biliću prolazak u Kupu kod očajnog drugoligaša

Foto: Guliver Image/Getty Images

BLACKBURN - WEST HAM (1:5) u 5. kolu FA Kupa, čime su Hammersi uvjerljivo i lakoćom izborili četvrtfinale, prije svega zahvaljujući fantastičnom Dimitriju Payetu, koji je dva gola postigao, a jedan namjestio. 

Bilićeva momčad, koja je u sjajnoj formi, gostovala je kod palog i nekiadašnjeg velikana engleskog nogometa, jer Roversi su već godinama drugoligaši, a bit će sretni da tamo i ostanu, s obzirom da su 18. od 24 momčadi u Championshipu.
 
Nepremostiva razlika u klasi bila je očita na susretu, posebno jer je Bilić igrao s prilično jakom momčadi. Ipak, domaćin je poveo odličnim Marshallovim udarcem ljevicom. Ali, do kraja poluvremena prvo Moses izjednačava zahvaljujući tome što ga je obrana i veza domaćih gledala kako 50 metara vuče loptu, da bi zati golman Steele kroz ruke propustio njegov udarac s 20-ak metara.


Payet je zatim izborio žuti karton za Taylora i slobodnjak za sebe na 20 metara od gola domaćih, koji je naravno zabio u mrežu, kao što inače radi u takvim situacijama i Hammersi na poluvrijeme odlaze s preokretom, 1:2. 
 
Blackburn puno bolje otvara nastavak i promašuje dvije velike prilike, ali "promašaj utakmice" djelo je Chrisa Taylora, koji je u 55. minuti potpuno nepotrebn na centru sapleo Mosesa za drugi žuti, dakle crveni karton. Deset minuta kasnije Emenike lako zabija za 1:3 i tu je utakmica bila riješena. 
 
West Ham je u 75. minuti također ostao s desetoricom, kada je isključen Kouyate, ali bilo je prekasno da bi limitirani i već riješeni Blakcburn napravio išta više osim primio još dva gola. Prvo je Payet odlično poslužio Emenikea za njegov, a zatim je sam sebi namjestio sve za svoj drugi i West Hamov peti gol. 
Tijek utakmice: 
 
BLACKBURN - WEST HAM 1:5
 
Tijek utakmice:
 
90.+1 minuta: GOOOL za WEST HAM! 1:5, strijelac DIMITRI PAYET! Ključni čovjek Bilićeve momčadi po tko zna koji put pokazuje koliko znači West Hamu, jer zabio je čini se zadnji gol na utakmici nakon što je izlomio obranu domaćih i savladao Steelea.
 
85. minuta: GOOOL za WEST HAM! 1:4, strijelac EMMANUEL EMENIKE! Payet je prebacio ukipljenu Blackburnovu obranu, a Emmenike ostaje sam pred golmanom, kojeg zaobilazi i poentira za povećanje prednosti Hammersa. 
 
75. minuta: West Ham također ostaje s desetoricom, isključen je Kouyate! Henley se probio prema golu po lijevoj strani, Kouyate ga kao zadnji čovjek ruši i obje momčadi sada imaju po igrača manje. 
 
64. minuta: GOOOL za WEST HAM! 1:3, strijelac EMMANUEL EMENIKE! Steele je istrčavanjem sa crte spasio opasnost od Antonia, ali Moses uzima loptu i šalje je u kazneni prostor za Kouyatea, a ovaj je produljio do Emenikea, koji prvom nastupu kao prvotimac, lako zabija prvi gol za West Ham. 

55. minuta: Blackburn je ostao s igračem manje - crveni karton za Taylora! Kakva glupost Chrisa Taylora, jer u trenucima kada je njegova momčad stisnula goste i ozbiljno prijetila izjednačiti rezultat, čovjek koji je skrivio slobodnjak za Payetov gol i usput dobio žuti karton, sada je potpuno nepotrebno sapleo Mosesa praktično na centru i tako svoju momčad iz teške doveo u bezizlaznu situaciju. 
 
54. minuta: Velika priika za Blackburn! Marshall je ubacio iz slobodnog udarca s desne strane, Ward puca glavom, ali ravno u Randoplha. 
 
53. minuta: Velika prilika za Blackburn! Conway i Henley kombiniraju do pred gol, odakle se lopta odbija do Lenihana, koji ima sjajnu priliku, ali ne pogađa vrata. 
 
49. minuta: Marshall opet prijeti za domaće - opet je ušao s desne strane i pucao ljevicom, ali Randolph spašava uz poteškoće, jer lopta je odskočila prije nego što ju je zagrlio.
 
46. minuta: Počeo je drugi dio. 
 
Kraj poluvremena. 
 
36. minuta: GOOOL za WEST HAM! 1:2, strijelac DIMITRI PAYET! Taylor je srušio Payeta par metara od ruba kaznenog prostora i dobio žuti karton, ali prava kazna za domaćine tek je slijedila. Payet je naravno izveo slobodnjak, a lopta je završila tamo gdje inače odlazi kada on puca - u mrežu. Prebacio je živi zid, a Steeleu nije pomoglo što se protegnuo, jer Payet trči prema klupi gostiju i s Bilićem slavi osmi ovosezonski gol.
26. minuta: GOOOL za WEST HAM! 1:1, strijelac VICTOR MOSES! Igrači i golman domaćih kao da su pustili ovaj gol, jer prvo su Mosesa neometano dali da vuče loptu gotovo 50 metara, a kada je konačno opalio prema vratima s 20-ak metara, golman Steele reagirao je neobično kilavo i loptu kroz ruke pustio u gol. U svakom slučaju, zaslužena kazna.
20. minuta: GOOOL za BLACKBURN! 1:0, strijelac BEN MARSHALL! Bennettov ubačaj iz kornera gosti izbijaju, ali Marshall sjajno zabija - prima desnom nogom, a zabija ljevicom u donji kut Randolphovog gola. Vrataru Hammersa "šuma nogu" ispred njega zaklonila je pogled prema lopti. 
Sastavi
 
BLACKBURN
 
Steele; Marshall, Duffy, Ward, Henley - Bennett, Lenihan, Akpan, Conway - Taylor, Brown.
 
WEST HAM
 
Randolph; Antonio, Collins, Ogbonna, Cresswell - Obiang, Noble - Moses, Kouyate, Payet - Emenike.

Pročitajte više