Cibona na mjestu zločina: U Le Mansu se prošle sezone završila europska priča

ZA USPJEH u Le Mansu potreban je dobar obrambeni skok protiv francuskih "nebeskih skakača", a upravo je ovaj segment igre jedan od najklimavijih u momčadi Velimira Perasovića.

Cibonaši večeras imaju svoj drugi euroligaški nastup, odlaze na gostovanje u Le Mans gdje će igrati protiv istoimenog domaćina. Utakmica je na rasporedu u 20.30 sati.

Prošloga tjedna su igrači Velimira Perasovića pomalo iznenađujuće došli do prve pobjede u Euroligi, stradao je europski doprvak Maccabi te je mnogima to bilo jedno ugodno iznenađenje. Naime, Cibonin ulaz u sezonu je bio poprilično grbav. Poraz od Hemofarma u Vršcu, poraz od Zadra pod Tornjem, poraz od FMP-a u gostima te tijesna pobjeda protiv Zagreba na gostovanju u Trnskom. No, bile su tu i dvije odlične pobjede. Protiv neugodne Budućnosti te Maccabija.

Uoči Maccabija i najveći optimisti nisu vjerovali u uspjeh. No, Cibona je protiv Izraelaca pokazala odličnu igru, nadigrali goste u puno segmenata igre te zasluženo došla do pobjede. Večerašnji ispit protiv Le Mansa bi na papiru trebao za Vukove biti lakši, no gostovanja su već godinama problem za zagrebačku momčad.

Le Mans i prošle godine Ciboni gadno zapaprio

Cibona se s momčadi Le Mansa susrela prošle godine u jednom dvoboju koji je uslijedio nakon niza negativnih rezultata. Francuzi su u taj susret ušli s nevjerojatnim omjerom 0-12 da bi pobijedili Cibose 13 razlike i ostvarili prvu i jedinu pobjedu u Euroligi prošle sezone. Također, Cibona si je tim porazom u potpunosti zatvorila vrata sljedeće faze natjecanja. U istom tom Le Mansu kreće se u novi europski pohod na gostujućim terenima.

Francuzi skaču kao da su na federima

Le Mans je otvorio natjecanje u Euroligi solidnim nastupom u Malagi gdje na kraju nije uspio izvolijevati pobjedu protiv favorizirane Unicaje, ali nije niti ostavio loš dojam. Momčad Le Mansa se drastično promijenila u odnosu na prošlu natjecateljsku sezonu. Imaju novog trenera te cijelu plejadu zanimljivih igrača.

Izuzetno su jaki u skoku, tu prednjače Pape Badiane, 211 centimetara visoki centar te Alain Koffi, 205 centimetara visoki krilni centar. Za njih poznavatelji košarke kažu kako su izrazito jaki u skoku, neugodni i teški za čuvanje, što bi Cibosima mogao biti problem jer je skok upravo ono što najviše trokira kod momčadi.

Također, osim ova dva "nebeska skakača", imaju i nekoliko izrazito dobrih napadača. Tu su omaleni razigravač Amerikanac Brian Chase, branič Dewarick Spencer, također Amerikanac te krilo, Izraelac David Bluthenthal. Ovaj trojac ima apsolutno otvorene ruke za šuteve tijekom cijelog susreta, i ako ih krene može biti vrlo neugodno za protivnika. Najbolje je na svojoj koži to osjetila favorizirana Unicaja koja ih je uspjela slomiti tek pred kraj susreta.

Ako dobiju krila, nemoguće ih je zaustaviti

Momčad Le Mansa je zapravo tipična francuska momčad. Kada uđu u seriju koševa vrlo ih je teško zaustaviti. Također, Cibona si ne bi smjela dopustiti da domaćin nametne svoj ritam utakmice, jer ako bude tako, izgledi momčadi Velimira Perasovića će biti minimalni. Dakle, moraju nastojati umrtviti Francuze, ne dopustiti im lake koševe, i tada imaju veliku priliku za uspjeh. Jedan od ključnih čimbenika za takvu utakmicu je kontrola skoka. Ni pod koju cijenu ne bi smjeli dopustiti previše napadačkih skokova.

"Pomalo su divlji u napadu i ako se razmašu gotovo ih je nemoguće zaustaviti. Protiv takvih ekipa treba igrati kontrolirano, ne sporo, ali se ne smije dopustiti da oni nametnu svoj ritam", istaknuo je Velimir Perasović na posljednjoj press konferenciji uoči odlaska u Francusku.

Cibonina prilika leži u čvrstoj i discipliniranoj obrani

Euforija domaćina najlakše se može spriječiti čvrstom i organiziranom obranom. Vukovi ne smiju dopuštati lake koševe, moraju težiti igri pet na pet, i onda imaju lijepu priliku doći do pobjede. Naravno, problem skoka moraju riješiti već u ovom susretu. Bez solidnog skoka nema niti pobjede u Le Mansu.

Cibona inače ima problema i s ozljedama, Vedran Vukušić koji nije posljednjih dana trenirao, otputovao je u Francusku, ali je upitno hoće li moći zaigrati. Dakle, velik se doprinos očekuje od Lukše Andrića koji bi mogao igrati krilnog centra, a na toj bi se poziciji izmjenjivao s Marinom Rozićem.

Ne treba previše niti naglašavati koliko bi pobjeda Cibosima značila. Protiv Le Mansa je u svakom slučaju možda i najlakše doći do bodova na gostovanju, kada se uzme u obzir kome će sve Cibosi morati na megdan ove sezone. Eventualnom večerašnjom pobjedom nad Francuzima, trijumf nad Maccabijem bi dobio na dodatnoj težini.
M.Š.
Foto: AFP

Pročitajte više