Ćiro: Kek, svaka ti čast! Uzeo si odbačenu djecu Kramu i Franka, oni su tvoji sinovi i najveće face!

Foto: D.R.

ĆIRO BLAŽEVIĆ bio je trener Rijeke i Dinama, ali zna se da je njegovo srce plave boje. Ipak, uoči superderbija na Rujevici (subota, 19 sati), nepoderivi trener za Index izjavljuje: 

"IAKO sam dinamovac, svim srcem priželjkujem pobjedu Rijeke!"

Zašto?

"Dinamo je prvak deset godina, to je davno prestalo biti interesantno. Tko ima želju gledati natjecanje s jednim favoritom i jednim pobjednikom? Zaista se nadam da će Rijeka pobijediti, no želim naglasiti da ovo nije presudna utakmica prvenstva. Svašta se može dogoditi, i posljednji na ljestvici može pobijediti prvog, a tu su i naši suci koji su pod golemim pritiskom i ne ulijevaju povjerenje. Ali bitno je da konačno imamo zanimljivu utrku za prvaka i prvenstvo u kojem je nazočna interesantnost."

"Vrlo teško je predvidjeti ishod utakmice. Valjda vam ne moram ponavljati da sam očajan prognozer. Rijeka je favorit, moj osobni, ali i sukladno onome što pokazuju na terenu ove sezone."

Koji segment njihove igre smatrate presudnim za sezonu u kojoj su konačno pokazali muda? 

"Napravili su seriju uspjeha, važne pobjede su im dale neophodno samopouzdanje i sigurno je da će u subotu na teren izaći potpuno spremni. Vjerujem da će igrati jako pametno jer ih je tako izbrusio trener Matjaž Kek. Ne vjerujem da će se prepasti i mislim da će to, uz kvalitetu njihove momčadi i podršku navijača, biti dovoljno za pobjedu. Taj čin u velikom postotku bi ih približio naslovu prvaka, ali ne vjerujem da će u subotu prvenstvo biti gotovo."

Da ste trener Dinama, što biste kazali igračima u svlačionici uoči izlaska na Rujevicu? 

"To je jako diskretno pitanje, svaki trener ima svoje specijalitete i svaki vas trener može puno toga naučiti, bio dobar ili loš. Nogomet je škola koja traje cijeli život. Svi očekuju da će se Rijeka sutra braniti jer za njih je i remi dobar rezultat. Da sam trener Dinama, poslao bih igrače u juriš. Ključan je faktor iznenađenja i trener Dinama ga u ofenzivnom smisli sutra mora pronaći. Iznenađenje je najefikasniji moment strategije jednog trenera. Dinamo mora napraviti sve da sutra pobijedi. U tom smislu bih pripremao momčad, ali i određene pojedince."

Što mislite da će svojim igračima poručiti Kek? 

"Kek im je sve već objasnio, pogledajte kako ljudi igraju, to je milina. Sutra im treba hladna glava, a to Kek uostalom stalno i ističe. Pokazao se kao izvanredan trener. Između ostalog treba mu priznati da je lansirao i vrednovao odbačene igrače poput Kramarića i Andrijaševića. Oni su danas njegova djeca."

"Franko je u Rijeci stekao internacionalnu afirmaciju i otići će iz kluba za velik novac. On je pokretač svih akcija, prvi golgeter, ali ne smijemo zanemariti ostale igrače koji su svojim asistencijama pomogli da Franko dođe tu gdje jest."

Biste li ga pozvali na stalni popis reprezentacije Hrvatske? 

"Pa kako ga ne bih zvao...Svaka čast Keku jer on je nogometni otac Franku, baš kao i Kramariću. To su danas najveće hrvatske nogometne face."

>>> OPŠIRNIJE UOČI DERBIJA 

Deri Dinamo! Rijeka oblijepljena porukama podrške pred utakmicu godine 

Zvali su ga Džeko za siromašne, ali u Rijeci mora dokazati da je prerastao mahalu 

"Skoro sam skočio na Krečka!" Kako je Rijeci ukraden prvi naslov prvaka za Index ekskluzivno priča Admir Hasančić 

Pročitajte više