CSKA u neizvjesnoj završnici slomio Barcelonu, Planiniću mrvice u velikom trijumfu

Početne petorke:

Regal Barcelona: Basile, Lakovič, Navarro, Andersen, Santiago

CSKA: Smodiš, Holden, Lorbek, Langdon, Khryapa

Ponovno je tricu pogodio Jaka Lakovič i potvrdio dobar ulazak Barcelone u utakmicu. Nakon novog koša Andersena, Messina je pozvao prvu minutu odmora za CSKA. Nakon time-outa svoj prvi šut pogodio je Holden, a na drugoj strani koš-faul postigao je Santiago.

Premda se ruska momčad konsolidirala u obrani nakon kratkog predaha, ne uspijevaju se približiti Barceloni zbog nekoliko loših poteza Terrencea Morrisa u napadu. Khryapa je ukrao jednu kontru i zakucao loptu, a na drugoj strani solo prodorom uzvratio je Grimau.

Pred sam kraj četvtine CSKA nije uspio ozbiljnije priprijetiti Barceloni, tek je Šiškauskas upisao svoje prve poene.

Druga četvrtina:

Prvak Europe je u drugu četvrtinu ušao mnogo ozbiljnije. Kapetan Smodiš je pogodio za dva poena, a priključio mu se s dva uzastopna ubačaja Kaun nakon čega je trener Barcelone Pascual pozvao svoj prvi time-out.

Nakon minute odmora Lakovič je izgubio loptu u solo-prodoru, isto su napravili u kontri i Rusi što je slovenski reprezentativac u redovima Barcelone iskoristio i realizirao kontru. Na samom isteku napada Barcelone pogodio je Andersen šut sa distance i vratio Barcelonu u vodstvo od sedam poena sedam minuta prije isteka druge četvrtine.

Novi time-out nakon Andersonova koša pozvao je Messina, fino je položio Smodiš odmah po povratku na parket, na drugoj strani zakucao Vasquez, a igrači CSKA nisu uspjeli realizirati dva napada zaredom.

Odlučio je nakon toga riskirati trener Barcelone i uveo Navarra budući da je njegovu momčad stao šut, ali je španjolski as napravio treću svoju osobnu pogrešku i isključio se iz utakmice na neko vrijeme.

Treću tricu pogodio je nakon odlaska Navarra na klupu slovenski reprezentativac Jaka Lakovič, a jednakom mjerom uzvratio mu je sunarodnjak Smodiš na drugoj strani. Treću osobnu pogrešku nakon toga zaradio je Grimau te se odmah pridružio Navarru na klupi.

Trica Holdena donijela je CSKA-u dugo iščekivano izjednačenje. Basile je realizirao jedno od dva slobodna bacanja, Santigao i Vasquez su promašili dva zicera zaredom, ali je reprezentativac Portorika pogodio u novom napadu Barcelone.

Sjajno se oslobodio svog čuvara Langdon na ulasku u posljednju minutu i smanjio prednost Barcelone. U posljednjem napadu Barcelone iscurila je iz obruča trica Lakoviča, loptu je prihvatio Andersen i iz odbijanca pogodio koš. S ovim vrlo atraktivnim ubačajem Andersena završilo je prvo poluvrijeme.

Treća četvrtina:

Treći dio utakmice počeo je tricom Andersena, Grimau je napravio četvrtu osobnu, ali je u novom napadu ukrao loptu i zakucavanjem povećao vodstvo Barcelone. Slovenac Lorbek svojim je košem još malo smanjio prednost Španjolaca.

U novom napadu CSKA Holden je ispod koša proigrao, ovaj pogodio koš, ali je propustio realizirati dodatno slobodno bacanje. Andersen je odlično na drugoj strani asistirao pod koš dominantnom Santiagu koji lakoćom pogađa.

Khryapa je pogodio dvicu iz kuta, a Barceloni su nakon toga iscurile dvije trice. Ipak, katalonska momčad lopte se domogla nakon pogreške Holdena, a Andersen novim košem održao standardnu prednost svoje momčadi od pet-šest koševa razlike.

Lorbek je ovoga puta pogodio dodatno slobodno bacanje, a u napadu Barcelone poentirao je Juan Carlos Navarro koji se tek vratio s klupe. Jedanaestim košem Langdon je približio svoju momčad na tek tri poena zaostatka.

U velikim problemima s osobnim greškaka je momčad Barcelone s osobnim pogreškama. Četiri minute prije kraja iskoristili su bonus dok CSKA ima tek jednu osobnu pogrešku.

Nakon nekoliko minuta igre koš na koš, u posljednju minutu treće četvrtine ušlo se s izjednačenim rezultatom 54:54. Probudio se u proteklom razdoblju Šiškauškaš i vezao pet uzastopnih poena. Košem Andersena Barcelona je došla u prednost uoči posljednjeg dijela utakmice.

Četvrta četvrtina:

Na samom početku posljednjeg dijela ušao je Planinić, a Smodiš je u prvom napadu ponovno izjednačio rezultat. Dvije trice promašio je Holden,a s pet poena fenomenalni David Andersen odmiče svoju momčad još malo od moskovskih trupa.

Fino je Planinić nakon toga asistirao Khryapi koji pogađa tricu, nakon toga naš je reprezentativac ukrao loptu, a u istoj akciji novom tricom Šiškauskasa CSKA šest i po minuta prije kraja dolazi u vodstvo.

Minutu odmora pozvao je Pascual, a Santigao u napadu izgubio loptu. U ovim trenucima momčad CSKA je u puno boljem ritmu, posebice Šiškauskas koji je pogodio nova dva slobodna bacanja i odveo svoju momčad na +3.

Novom tricom fantastičnog Šiškauskasa CSKA odlazi na +6 i Pascual je primoran pozvati novi time-out. Na tricu Basilea nakon minute odmora odgovorio je ponovno fenomenalni Šiškauskas dalekometnim šutom, ali je nagazio liniju trice i upisao dva umjesto tri poena.

Navarro je sjajno asistirao Vasquezu koji zakucava i smanjuje prednost, ali Khryapa na drugoj strani sjajno uzvratio još efektnijim zakucavanjem. Gianluca Basile je ukrao loptu kapetanu CSKA, Matjažu Smodišu, ali je njegov šut za tri poena u kontri blokiran te je tako propuštena prigoda za novo izjednačenje.

Oba slobodna bacanja nakon prekršaja Vasqueza realizirao je Šiškauskas, uzvratio je Ilyasova, a sretno i spretno vratio Langdon. U posljednjoj minuti Barcelona pokušava s brzim i dalekometnim šutevima, Navarro je pogodio jednu tricu, ali je taktički momčad iz Katalonije odigrala loše. Svoje prrekršaje su radili uglavnom na Holdenu i Šiškauskasu koji su odlični izvođači slobodnih bacanja.

M.Č./Totalsport
Foto:AFP

Pročitajte više