raspad superlige

Čudno priopćenje Barcelone usred raspada Superlige

Foto: REUTERS/Albert Gea

BARCELONA je izdala priopćenje u kojem objašnjava zašto je pristala biti među osnivačima Superlige te kako je projekt stopiran.

Za razliku od šest engleskih klubova koji su se iz Superlige pokupili i tako je ostavili bez pola klubova, uz ponizne isprike navijačima u priopćenjima, Barcelona danas, kao i Juventus jučer, u objavi ističe Superligu kao nužnost te žali zbog odgađanja njenog starta.

Osim toga, šalje poruku i onima koji je pritišću i zastrašuju zbog njenog stava.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"1. Barcelona dijeli stav većine velikih europskih klubova da je u trenutnoj ekonomskoj situaciji nužno izvršiti strukturalne reforme kojima bi se jamčili financijska održivost i poboljšanje spektakla koji nudimo navijačima u cijelom svijetu te povećala njihova brojnost kao baza na kojoj on počiva i koja je njegova glavna snaga. 

Zbog svega navedenog je uprava Barcelone prihvatila, i to hitno, ponudu da postane jedan od osnivača Superlige, natjecanja kojem je cilj poboljšati kvalitetu i atraktivnost showa koji nudimo nogometnim navijačima i da istovremeno, jer je to osnovno načelo Barcelone, tražimo nove formule solidarnosti s cijelom nogometnom obitelji. 

Odluka je donesena s uvjerenjem da bi odustajanje od Superlige, i to u statusu jednog od njenih utemeljitelja, bilo povijesna pogreška. Mi smo jedan od najvažnijih sportskih klubova svijeta i kao takav moramo biti vođa jer to je neodvojiv dio našeg identiteta. 

U svakom slučaju, Barcelona kao društvo koje je uvijek bilo i uvijek će biti vlasništvo svih svojih navijača konačnu odluku o tome prepustilo je svojim kompetentnim tijelima nakon iscrpne i detaljne analize.

2. Nakon što smo se uvjerili u snažne reakcije koje je spomenuta inicijativa izazvala, Barcelona neosporno shvaća da je potrebno puno više dubinskih analiza kako bismo shvatili razloge koji su doveli do takvih reakcija, kako bismo promislili i na pravi način riješili sva otvorena pitanja. Ta analiza mora biti dubinska te zahtijeva vrijeme i strpljenje kako bismo izbjegli ishitrene akcije. 

Jednako važnim smatramo naglasiti činjenicu da je sud potvrdio da su klubovi osnivači Superlige sve radili zakonito. Zato Barcelona smatra da je neumjesno debatu o Superligi provoditi u ozračju neopravdanog pritiska i zastrašivanja. 

Unatoč tome što smo savršeno svjesni važnosti ove teme i interesa koji ona izaziva, kao i potrebe da uvijek djelujemo uz maksimalnu transparentnost, Barcelona traži maksimalno razumijevanje, poštovanje, pa čak i strpljenje od svojih navijača i javnosti u cjelini."

Pročitajte više