Danas zeleno svjetlo Platinijevom "financijskom fair playu"

PLAN Michela Platinija, predsjednika Europske nogometne federacije (UEFA), da prislili klubove da žive unutar svojih financijskih mogućnosti, odnosno da ne troše više nego što mogu uprihoditi, treba bi biti prihvaćen u utorak..

Prvi čovjek europskog nogometa već je prije dvadesetak dana najavio kako uvođenjem novih financijskih pravila želi spriječiti klubove da troše više novca na kupovinu igrača i njihove plaće nego što mogu pokriti prihodima od prodaje igrača, ulaznica i suvenira, te od televizijskih prava i sponzorskih ugovora.

Platinijev plan, koji je dobio neslužbeni naziv “financijski fair play”, već je dobio zeleno svjetlo Udruženja europskih klubova (ECA), kao i Vijeća za strategiju profesionalnog nogometa (PFSC), udruge koja uključuje predstavnike Europskih profesionalnih nogometnih liga (EPFL), sindikata nogometaša FIFPro, klubova, te dopredsjednike Uefe.

Predsjednik Uefe pohvalio se kako je dobio podršku mnogih vlasnika bogatih klubova, uključujući i Romana Abramoviča, vlasnika Chelseaja, i jednog od najvećih nogometnih rasipnika posljednjih godina.

U utorak bi spomenuti plan trebao biti odobren i na Izvršnom odboru Uefe, a stupio bi na snagu 2012. godine. Klubovi koji ga se ne budu držali mogli bi, prema ranijim najavama, biti izbačeni iz Lige prvaka

Pročitajte više