Debitantski nastup: Katastrofa ili senzacija

AUSTRIJSKA reprezentacija domaćin je i velika je enigma predstojećeg Eura. Između ostalog i zato što niti sam izbornik Josef Hickersberger nije siguran kakvu momčad će za sedam dana suprostaviti Hrvatskoj na Ernst Happelu. Već dugi niz godina Austrija se ne može sastati s loptom i generalno je držimo autsajderom.

Velika zvijezda austrijskog nogometa, napadač, Toni Polster predvodio je Austriju kroz kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 1990. godine u Italiji gdje njegova reprezentacija ispala već u prvoj rundi. Razdoblje razočaranja počelo je porazom od Farskih otoka (1:0) u kvalifikacijskom razdoblju za Euro 1992. godine, da bi ubrzo nanizali nekoliko ponižavajućih rezultata - 0:9 protiv Španjolske i 0:5 protiv Izraela 1999. godine.

U novije vrijeme, od preuzimanja reprezentacije Josefa Hickersbergera, Austrija također bilježi negativan rezultat porazima od Kanade (0:2), Hrvatske (1:4), Venezuele (0:1). Posljednje tri susreta u 2006. godini protiv Lichtenstein (2:1), Švicarske (2:1) i Trinidada i Tobaga (4:1) prekinula su negativan niz Austrijanaca. 

Austrijanci se za Euro spremaju dvije godine. U 2007. godini nisu morali prolaziti kvalifikacijski turnir s obzirom na domaćinstvo, i tada je izabrana vrsta Josefa Hickersbergera zabilježila pet poraza, pet neriješenih rezultata i tek jedu pobjedu. U veljači ove godine Austrija je nakon dobre igre izgubila meč protiv Njemačke (0:3), da bi mjesec dana kasnije protiv Nizozemske poveli sa 3:0 i na kraju izgubili 3:4.

Sudeći prema izjavama izbornika Hickersbergera Austrija bi trebala na Euru započeti u formaciji i sastavu koji je iznjedrio visoku pobjedu protiv Malte na posljednjem susretu (5:1). No, bio je to vrlo šarolik austrijski sastav.

Hickersberger je na teren poslao igrače u 4-4-2 formaciji. Nakon što je izbornik ostao bez svoje prve vratarske opcije, Helgea Payera, 28-godišnjeg golmana Rapida, prilika se ukazala Juergenu Machu, jedini AEK-a, i nekadašnjem članu Chelseaja. U često propusnoj obrani najjača karika je stoper Martin Stranzl iz Spartaka. Crveno-bijeli bez njega su nezamislivi .

Uz njega na stoperskoj poziciji igrat će vrlo čvrst Pogatetz iz Middlesbrougha koji ne štedi energiju pri ulasku u duele s protivnikom. Puno lijepih riješi o njemu je kazao i naš izbornik Slaven Bilić. U utakmici protiv Malte na lijevoj strani igrao je albanski Austrijanac Gercaliu, a na desno Garics iz Napolija.

Središnjica terena pripala je rekorderu u broju nastupa prekaljenom Reneu Aufhauseru koji plijeni iskustvom i preciznim proigravanjima kojima, pak, daje ritam austrijskoj igri te Christophu Letglebu iz Red Bull Salzburga. Na desnom krilu bio je austrijski Turčin Unit Korkmaz, a na lijevoj strani dobro nam poznati Andreas Ivanschitz iz Panathinaikosa te su njih dvojca u nekoliko navrata mijenjali pozicije.

U napadu su igrali ponajbolji napadač Austrije Roland Linz iz Brage, tehnički dobro potkovan i vrlo opasan u skoku te mladi 21-godišnji Erwin Hoffer iz Rapida koji neodoljivo podsjeća na našeg Ivicu Olića jer je vrlo brz, pokretljiv i neumoran. Nije dobro zanemariti niti austrijsku nogometnu legendu i najstarijeg igrača na Euru Ivicu Vastića koji je nakon ulaska u igru protiv Malte podsjetio austrijsku publiku kako on zabija pogotke. Vastić je nedvojbeno klasni golgeter, koji je kao joker s klupe  opasnost za svaku obranu. Više nije tako brz, ali zato ima strašan osjećaj za gol i iskustvo.

Austrijska reprezentacija nema veliki izbor izvođača slobodnih udaraca, jedino je Ivanschitz vrlo opasan prilikom izvođenja slobodnjaka i drugih prekida.

Josef Hickersberger rođen je u travnju 1948. godine u Austriji i bivši je profesionalni igrač austrijskog kluba Rapida Vienna. Nakon početka profesionalne karijere u navedenom klubu Hickersberger igra u nekoliko njemačkih klubova Kickers Offenbach, Fortuna Düsseldorf, da bi karijeru završio u Rapidu.

Hickersberger je bio član austrijske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu 1978. godine u Argentini.

Nakon umirovljenja Hickersberger se prepušta trenerskom poslu i od 1987. godine vodi austrijsku reprezentaciju kroz 29 utakmica, da bi nakon poraza od Farskih otoka (0:1) napustio reprezentaciju i prihvatio posao treniranja Fortune Duesseldorf.

Nakon dvije sezone odrađene u Njemačkoj vraća se u Austriju gdje preuzima momčad Austria Wiene.

Skoro osam godina traje njegova "arapska" trenerska karijera u kojoj vodi Al Ahli klub iz Bahraina, da bi zatim 1996. godine posto izbornikom bahreinske reprezentacije. Dvije sezone vodi Arab Contractors klub iz Egipta, pa Al Shaab i  Al Wasl klubove iz Ujedinjenih arapskih emirata. Trenersku epizodu na Arapskom poluotoku završava 2002. godine predvodeći ekipu Al Etehad Sports Club iz Katara.

Od 2002. godine do 2005. Josef Hickersberger vodi SK Rapid Wien sa kojim osvaja austrijsko prvenstvo nakon devet godina prvi trofej tog kluba, čime se kvalificira za kup Uefa.

Prvog siječnja 2006. godine preuzima austrijsku reprezentaciju od kada počinje priprema za Euro gdje Austrija nastupa kao domaćin.

Gradišćanski hrvat Andreas Ivanschitz rođen je Eisenstadtu 1983. godine. Nakon šeste godine života pokazivao je golem interes za nogometnu loptu te ga roditelji upisuju u lokalni klub gdje se kroz juniorske uzraste razvija u pravog igrača. Nakon devet godina skauti Rapida Wiene uočavaju njegov talent i mladi 16-godišnji Ivanschitz 1998. godine potpisuje svoj prvi profesionalni ugovor.

Prvi profesionalni meč odigrao je 2000. godine protiv SV Wuestenrot Salzburga, da bi već tri godine kasnije bio izabran za austrijskog nogometaša godine kada postaje i kapetan nacionalne vrste. Ofenzivni veznjak u 177 utakmica za Rapid zabio je 27 pogodaka i osvojio Austrijsku ligu u sezoni 2004./2005. nakon čega za 3,8 milijuna eura prelazi u momčad Red Bull Salzburga.

"Austrijski Beckham", kako ga vole nazivati austrijski mediji, posuđen je nakon toga grčkom Panathinaikosu gdje u posljednje dvije sezone nije bio standardni igrač prve postave ali je zato kroz pripremni rok austrijske reprezentacije za Euro bio igrač bez kojega se nije moglo.
 
Kapetan naglašava kako je prvi cilj Austrije na Euru odlazak do četvrtfinala jer je domaći teren velika prednost, koju jednostavno moraju iskoristiti.

Austriji će ovaj Euru biti prvi u povijesti jer se ni na jedan prethodni nisu uspjeli plasirati.

Što se tiče Svjetskih prvenstava, Austrijanci su davne 1934. godine završili kao četvrta momčad na, poslije poraza u polufinalu od Italije svladali su ih Nijemci u borbi za četvrto mjesto. Zanimljivo je da su se 1938. kvalificirali no nisu otišli na Svjetsko prvenstvo jer su ih Nijemci aneksirali. Nakon Drugog svjetskog rata, Austrijanci su ostvarili svoj najveći uspjeh završivši kao treća momčad na Svjetskom prvenstvu 1954. Grupu su još uspjeli proći '78. i '82., a ostala prvenstva se nisu uspjeli plasirati ili su ispali u prvom kolu.

Hugo Meisl je jedan od najpoznatijih igrača Austrije u povijesti, za čijeg je igranja reprezentacija te države nanizala 14 utakmica bez poraza, od 1931. do 1932 godine. Wunderteam, kako su zvali reprezentaciju, ostvarila je uspjeh kojim se još i danas Austrijanci ponose - svladala je Njemačku 6:0 u Berlinu, a potom 5:0 u Beču.

"Ako nas krene, možemo daleko na Euru", kazao nam je Ivica Vastić nakon utakmice s Maltom u Grazu, gdje se i on našao na popisu strijelaca. Austriju će u povijesnom, debitantskom nastupu na Europskom prvenstvu, na koje bi teško dospjela da nije domaćin, nositi suci i publika. I eventualna čudesna eksplozija Ivanschitza, Linza, dosta dobrog napadača Brage ili nekog mladog talenta, poput Hoffera ili Martina Harnika iz Bremena, koji se pokazao kao veliki potencijal. I na kojeg se neshvatljivo ne obraća previše pažnje.

Puno stvari mora se poklopiti da Austrija u svom debitantskom nastupu na Europskom prvenstvu napravi podvig i plasira se u četvrtfinale. No, s druge strane, sasvim je moguće da Hicksbergerovi jurišnici, koji će se sigurno baciti na glavu, žestoko startaju, te uz pomoć kojeg povoljnog rezultata osvanu u četvrtzavršnici.

Austrijanci mogu biti opasni, jer igraju na rubu ludila, nošeni vlastitom publikom, te često znaju napadati sa pet ili čak šest igrača. Za obranu ne mare niti je pretjerano dobro znaju odigrati, pokušavaju se nadigravati s protivnikom, što bi im se na Euru, gdje su protivnici nemjerljivo bolji, ipak moglo osvetiti. Njihov nastup mogao bi rezultirati pravom katastrofom ili pravom senzacijom. Mi smo ipak bliže opciji da će se dogoditi prva opcija.

Vratari: Alexander Manninger (Siena), Juergen Macho (AEK), Ramazan Oezcan (TSG Hoffenheim 1899)

Braniči: Gyoergy Garics (Napoli), Ronald Gercaliu (Austria Beč), Martin Hiden (Austria Kaernten), Markus Katzer (Rapid Beč) Juergen Patocka (Rapid Beč), Emanuel Pogatetz (Middlesbrough), Sebastian Proedl (Sturm Graz), Martin Stranzl (Spartak Moskva)

Vezni red: Rene Aufhauser (Red Bull Salzburg), Christian Fuchs (Mattersburg), Andreas Ivanschitz (Panathinaikos), Uemit Korkmaz (Rapid Beč), Christoph Leitgeb (Red Bull Salzburg), Juergen Säumel (Sturm Graz ), Joachim Standfest (Austria Beč), Ivica Vastić (LASK)

Napadači: Martin Harnik (Werder Bremen), Erwin Hoffer (Rapid Beč), Roman Kienast (Ham-Kam), Roland Linz (Braga)


Online kladionica Bet-at-home:
Prvak: Austrija – 85.00
Pobjednik grupe B: Austrija – 16.00

Kratki profil reprezentacije Austrije

Izbornik: Josef Hickersberger (od 2006. godine)
Kapetan: Andreas Ivanschitz (Andreas Ivanschitz)
Najviše nastupa: Andreas Herzog (103)
Najviše golova: Toni Polster (44)
Aktualni Fifa renking: 101
Najbolji Fifa renking: 17 (svibanj 1999. godine.)
Najlošiji Fifa renking: 102 (travanj 2008. godine)

Raspored utakmica na Europskom prvenstvu:

08. lipnja, 18:00; Austrija - Hrvatska (Ernst Happel - Vienna)
12. lipnja, 20:45; Austrija - Poljska (Ernst Happel - Vienna)
16. lipnja, 20:45; Austrija - Njemačka (Ernst Happel - Vienna)

R.J./M.Pa.
Foto: AFP

Pročitajte više