Dinamo u Europi

Dinamo je izborio najmanje Europa ligu. Evo kakve skupine može dobiti

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

DINAMO je prolaskom bugarskog Ludogorca izborio play-off Lige prvaka, posljednju prepreku uoči grupne faze najelitnijeg europskog klupskog natjecanja. Protivnik će im biti norveški prvak Bodo/Glimt, koji je bez većih problema obranio prednost od 5:0 iz prve utakmice protiv Žalgirisa. 

U najgorem scenariju, onom u kojem će Bodo biti bolji od Dinama, zagrebački klub može računati na grupnu fazu Europa lige, koju je igrao i uspješno prošao prošle sezone. Također, u slučaju ispadanja u play-offu, Dinamo će zahvaljujući nagomilanom koeficijentu (49.500) otići ravno u prvu jakosnu skupinu prilikom izvlačenja grupne faze Europa lige, a iz preostale tri prijete mu suparnici različite kvalitete, stoga smo odlučili složiti najtežu i najlakšu moguću skupinu za hrvatskog prvaka.

Najteža skupina: Real Sociedad, Freiburg, Trabzonspor

Ova skupina predstavljala bi iznimno težak zadatak. Real Sociedad spada među ekipe koje igraju najatraktivniji nogomet u La Ligi, a trener je u četiri godine uspješno izgradio sustav koji uvelike počiva na igračima iz omladinske škole baskijskog kluba. 

Freiburgov strateg Christian Streich je klupska legenda, a u ulozi trenera prve ekipe već je dugih 11 godina. Prošle sezone bili su peti, a u jednom periodu su imali niz od 10 utakmica bez poraza u Bundesligi. 

Za kraj, Trabzonspor je ovog ljeta postao prvak Turske nakon čak 38 godina. U ekipi se nalaze legenda Napolija Marek Hamšik i bivši hajdukovac Jean Evrard Kouassi, a i ovoga ljeta su doveli par talentiranih igrača iz turske Superlige. U slučaju da Trabzonspor u play-offu protiv danskog Kopenhagena izbori Ligu prvaka, vrlo neugodni mogući suparnici iz četvrte jakosne skupine su njihovi sunarodnjaci iz Fenerbahčea. 

Najlakša skupina: Qarabag, Ferencvaroš, Hearts

S druge strane, moguće je i daleko lakša skupina kojoj će se većina navijača Dinama, u slučaju da klub bude igrao Europa ligu, nadati. Treba naglasiti da su azerbajdžanski Qarabag i mađarski Ferencvaroš večeras međusobno odigrali uzvrat trećeg pretkola Lige prvaka u kojem je s ukupnih 4:2 dalje prošao Qarabag.

U play-offu ih čeka Viktoria Plzen koja ima bolji koeficijent, pa ako Qarabag ispadne u play-offu Lige prvaka, a Ferencvaroš prođe u play-offu Europa lige, oba kluba se mogu naći u skupini s Dinamom.

Naposljetku, škotski Hearts je klub koji je pretprošle sezone bio drugoligaš, a nakon toga dvije godine u nizu prvi pratitelj velikana iz Glasgowa na tablici ondašnjeg Premiershipa. Nikoga ne treba podcjenjivati, ali na papiru kvalitetom nisu dorasli Dinamu i u Europa ligi su se našli prvenstveno zahvaljujući visokom škotskom koeficijentu koji su "nabili" Celtic i Rangersi.

Pročitajte više