DERBI

Dinamo se ponio kao velik klub i nije ponovio vlastitu grešku. Zato je razbio Hajduk

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

DINAMO je na Maksimiru pobijedio Hajduk 4:1 u utakmici petog kola SuperSport HNL-a. Golove za Dinamo zabili su Mislav Oršić, Martin Baturina, Arijan Ademi i Amer Gojak, a za Hajduk Jani Atanasov. Hajduk je poveo u prvom poluvremenu, a Dinamo preokrenuo u drugom. Dinamo je ostao prvi na ljestvici s 13 bodova i bez odgođenih utakmica, dok je njegov najveći rival drugi sa šest bodova i dvije utakmice manje.

Bila je to najveća pobjeda Ante Čačića dosad na Dinamovoj klupi, a Plavi su jučer najbolje izgledali pod vodstvom novog/starog trenera. Napao je Hajduk od prve minute, većinu susreta u potpunosti je kontrolirao susret i zasluženo odnio tri boda.

Prije točno godinu dana Dinamo je bio u vrlo sličnoj poziciji. Mučio se s igrom, izgubio je bodove u ligi (doduše znatno više), a trener je bio pod paljbom i pritiskom navijača i medija. Ovaj tjedan pokazao je da je Dinamo nešto naučio iz svojih grešaka.

Velika pogreška Dinama i Krznara

Tada je trener Dinama bio Damir Krznar, a Plavi su u Europi stigli do trećeg pretkola Lige prvaka, gdje im je suparnik bila varšavska Legija. Prvi susret u Maksimiru završio je rezultatom 1:1 uz lošu igru hrvatskog prvaka.

Ipak, ono što se pokazalo kao snažan indikator ne samo za taj rezultat nego i čitav Krznarov mandat, odvilo se u tjednu prije te utakmice. Tada je Dinamo, naime, zatražio i dobio odgodu utakmice protiv Istre.

Tada smo pisali kako Krznar šalje sasvim krivu poruku svojim igračima. Zabetonirao je na klupu igrače poput Marka Tolića, Marka Bulata, Josipa Šutala, Josipa Mišića, Duje Čopa i drugih igrača, koji bez problema mogu biti nositelji igre u prvenstvu.

Dinamo je u dva prijelazna roka prije toga pokupovao "pola HNL-a", ali Krznar nije vjerovao skoro nikome izvan udarnih 11 ili 15 igrača, čak ni protiv jednog od najvećih davljenika lige. To je uskoro došlo na naplatu.

Doduše, Dinamo je u uzvratu pobijedio i izbacio Legiju, ali je već u idućem pretkolu doživio težak poraz i ispadanje od Sheriffa. Bio je to početak kraja za Damira Krznara, koji je tada zacementirao svoj status budućeg bivšeg trenera Dinama.

Dinamo je najveći derbi odigrao između dvije najveće utakmice u sezoni

Dinamo ove sezone nije odgađao utakmicu iako je domaći dvoboj protiv Hajduka, koji je lani uzeo dvije pobjede u prva tri međusobna derbija, daleko teža utakmica od one prošlogodišnje, u kojoj je Dinamo igrao s Istrom.

Ta utakmica došla je par dana nakon teškog i bizarnog uzvrata protiv Ludogorca, koji je Dinamu u rezultatskom, ali i financijskom smislu bio utakmica sezone. Osigurao je minimalno skupine Europa lige, prolaskom je direktno zaradio barem pet milijuna eura, a igranjem grupne faze ponovno bi mogao zaraditi dodatnih desetak milijuna eura.

Dinamu u sportskom smislu slijedi još veći izazov. Bodo Glimt je jako opasna momčad, koja rastura na domaćem terenu i nije izgubila godinu dana. Odigrati tri tako velike utakmice u tjedan dana mogu samo velike momčadi. A Dinamo se, za razliku od lani, ponio kao velika momčad.

Čačić balansirao i mijenjao najumornije

Velike zasluge za to idu i Anti Čačiću. Inzistirao je na tome da se Dinamo drži rasporeda, a u izjavama poslije utakmice objasnio je odluku: "Nismo koristili odgode jer želimo ući u europski ritam kakav će Dinamo imati najesen."

Čačić je osim toga i odmarao i dozirao ključne igrače. Mislav Oršić ušao je u igru tek u 76. minuti, a Josip Drmić četiri minute poslije. Drmić ima problema s koljenom i potrebno ga je odmarati, a Oršić je nakon slabijeg starta sezone u sve boljoj formi.

U odnosu na prošlu prvenstvenu utakmicu u Varaždinu, Čačić je zamijenio čak pet prvotimaca. Time je momčad zadržala svježinu i nije pala ni fizički ni psihički nakon primljenog gola u nadoknadi prvog poluvremena.

Tome u prilog ide i to što je Dinamo dao sva četiri gola u zadnjih pola sata. Već smo pisali o problemima koje nose odgode. Dinamo je konačno povukao pravi potez, a rezultat je zasad sjajan.

Pročitajte više