DINAMO U EUROPI

Dinamova skupina Lige prvaka trebala je biti dosadna. Ispala je najneizvjesnija

Foto: EPA

POLOVINA je grupne faze Lige prvaka. U njenih osam skupina jedna debelo odskače od ostalih po zanimljivosti, neizvjesnosti i minimalnom bodovnom rasponu od prvog do zadnjeg. U skupini A je od vodećeg Napolija do četvrtih Rangersa čak devet bodova razlike. U grupi B prvi Brugge i zadnji Atletico dijeli šest bodova.

U grupi C prvi Bayern ima devet bodova više od posljednje Viktorije. U grupi D prvi Sporting i zadnji Marseille dijele tri boda. U grupi F Real ima osam bodova više od Celtica. U grupi G Manchester City također ima osam bodova više od Copenhagena. U grupi H vodeći PSG ima sedam bodova više od zadnjeg Maccabija. 

Drama u Dinamovoj skupini

Grupa E je iznimka. Porazom Dinama u Salzburgu (1:0) te pobjedom Chelseaja na domaćem terenu nad Milanom (3:0) u trećem kolu skupine do kraja se zakomplicirala situacija u ovoj grupi. Od vodećeg Salzburga do zadnjeg, četvrtog Dinama, samo su dva boda razlike.

Netočnima su se, dakle, pokazale prognoze da će u ovoj grupi Chelsea i Milan rutinski osigurati prolaz, a prvaci Hrvatske i Austrije igrati za treće mjesto i nastavak europskog puta u Europa ligi. Nakon pola utakmica u skupini jedino što se zna u ovoj grupi jest da se ništa ne zna.

Austrijanci jedini bez poraza

Salzburg je, naime, od četiri kluba u grupi jedini bez poraza. Tu u priču ulazi Dinamo; ako na "uzvratu" protiv tog kluba u utorak na Maksimiru nanese prvi poraz austrijskom prvaku, i to s dva gola razlike, napravio bi višestruko sjajan posao.

Kao prvo, naravno, u ovako izjednačenoj grupi svaki bod znači puno, a posebno tri. Tako da bi i minimalna pobjeda podigla Dinamo sa zadnjeg mjesta, i to najmanje na drugo, ono koje na kraju znači prolazak skupine.

Ako bi, pak, Dinamo na Maksimiru uspio pobijediti Salzburg s dva razlike, zajamčeno bi na kraju u slučaju jednakog broja bodova bio ispred njega. Ponavljamo, u skupini u kojoj za sada o poretku odlučuje jedan gol, a kamoli bod, to je jako bitno.

Pročitajte više