REGIJA

Dogovorena utakmica Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske

Utakmica reprezentacija Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije prije tri godine u Vukovaru Foto: srbi.hr

NOGOMETNE reprezentacije Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije sastat će se u prijateljskom susretu 15. lipnja u Tavankutu kod Subotice, mjestu poznatom po brojnoj hrvatskoj zajednici.

Utakmica je dogovorena na sastanku izaslanika spomenutih nacionalnih manjina u nogometnom savezu Srbije koji, kao i Hrvatski nogometni savez, podržava odigravanje ove utakmice, piše portal srbi.hr.

Sastanak je održan na inicijativu Ivana Bošnjaka, državnog tajnika za upravu i lokalnu samoupravu i supredsjedavajućeg Međuvladinog mješovitog odbora za pitanja srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji.

Srbe iz Hrvatske predstavljali su Srđan Jeremić, predsjednik Zajedničkog vijeća općina i potpredsjednik Sportskog rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj, te Nikola Gagulić, stručni suradnik za sport u ZVO-u , dok su Hrvate iz Srbije predstavljali Tomislav Žigmanov, zastupnik u Skupštini Srbije, te Petar Kuntić i Ivan Budimčević.

Organizatori utakmice su Hrvatsko narodno vijeće i Udruženje nogometne reprezentacije hrvatske manjine u Srbiji s jedne, te Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj, Zajedničko vijeće općina i Srpsko narodno vijeće s druge strane.

Uz prijateljsku utakmicu, održat će se i sastanak političkih predstavnika Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, s ciljem da se pozitivna sportska atmosfera iskoristi da predstavnici obje manjine pošalju poruku da žele bolje, iskrenije i stabilnije odnose između dviju država te da manjine mogu biti istinski most suradnje i povezivanja Srbije i Hrvatske.

Prva utakmica između dviju manjinskih reprezentacija odigrana je prije tri godine u Vukovaru, kao priprema pred odlazak na Nogometno prvenstvo nacionalnih manjina Europe. Hrvati iz Srbije u Vukovaru su pobijedili 4:0. 

Srbi iz Hrvatske i Hrvati iz Srbije na prvenstvo su putovali zajedno iz Zagreba i tamo su navijali jedni za druge i međusobno se bodrili.

Pročitajte više