NBA

Dončić i Zubac s klupe gledali kako Dallas Mavericksi rade senzaciju

Foto: Getty Images

DALLAS MAVERICKSI izjednačili su seriju protiv LA Clippersa pobjedom u drugoj utakmici prvoga kruga doigravanja 127:114, ali za veliku pobjedu ovaj put nije toliko zaslužan Luka Dončić koliko njegovi suigrači, koji su napravili ključnu seriju dok je Slovenac sjedio na klupi opterećen prekršajima.

Dončić je već na početku treće četvrtine napravio četvrtu osobnu pogrešku, ali ostao je u igri. Tek kad je izašao, Mavsi su napravili seriju 14:4 kojom su završili treću četvrtinu s 13 poena prednosti. Dončić se vratio na početku četvrte, odmah napravio peti prekršaj i opet izašao, a Dallas je odjurio na plus 18 i riješio utakmicu.

"Bilo mi je teško sjediti na klupi jer želim pomoći svojoj momčadi, ali ipak smo pobijedili", rekao je slovenski vunderkind.

Dončić bolji i od Abdul-Jabbara

Dva dana nakon što je postavio novi play-off rekord s 42 koša na debitantskoj utakmici, Dončić je zabio 28 uz osam skokova i sedam asistencija, ali ovaj put imao je veliku pomoć suigrača. Kristaps Porzingis zabio je 23, Tim Hardaway Jr, 17, Trey Burke 16, Seth Curry 15, a Boban Marjanović odigrao je strašnu rolu s 13 poena i devet skokova u manje od 10 minuta na parketu.

Ipak, i ovako je Dončić postavio novi NBA rekord. Sa 70 koševa postao je najbolji strijelac u povijesti lige u prve dvije utakmice play-offa i srušio rekord Kareema Abdul-Jabbara.

Ivica Zubac igrao je samo 18 minuta za Clipperse te postigao tri poena uz četiri skoka. U posljednjoj četvrtini uopće nije ulazio u igru. Nije ozlijeđen niti je imao problema s prekršajima, trener Doc Rivers jednostavno mu je pretpostavio Montrezla Harrella i pogriješio jer su u tim trenucima Mavericksi dizali prednost, posebno dok je gorostasni Marjanović uništavao više od 20 cm nižeg pričuvnog centra Clippersa.

Iako je uzorak malen, treba podsjetiti da je i prošle sezone Rivers u doigravanju Zupca zalijepio za klupu nakon odličnih partija u regularnom dijelu sezone. Ovaj put to se pokazalo kao promašaj. I navijači Clippersa su na pitanje o tome što nije bilo u redu isticali da je Zubac trebao igrati više.

Clippersima je nedostajao Patrick Beverley, koji se već dugo muči s ozljedom noge. Kawhi Leonard bio je njihov najbolji strijelac s 35 koševa i 10 skokova, Lou Williams je ubacio 23, ali Paul George je ostao na samo 14 uz grozan šut 4/17.

Za drugo iznenađenje na Zapadu pobrinula se Utah Jazz, koja je kao slabije postavljena momčad svladala Denver Nuggetse. Pobjedom 124:105 izjednačila je na 1:1.

Nikola Jokić bio je u svojem standardnom elementu s 28 koševa, 11 skokova i šest asistencija, a 28 je za Nuggetse ubacio i sve bolji Michael Porter Jr. Džezere je predvodio Donovan Mitchell s 30 poena, a Jordan Clarkson s klupe je dodao 26.

Tatum srušio svoj i LeBronov rekord

Boston Celticsi razbili su Philadelphiju 128:101 i poveli 2:0 u seriji. Dva dana nakon što je postavio osobni play-off rekord s 31 košem, Jayson Tatum još ga je popravio i zabio 33. Pogodio je osam trica i tako srušio rekord LeBrona Jamesa s najviše trica na utakmici doigravanja prije 23. rođendana. Joel Embiid s 34 koša i 10 skokova jedini je pružao ozbiljan otpor kod Sixersa.

U prvoj utakmici jučerašnjeg programa branitelji naslova Toronto Raptorsi jedva su svladali borbene Brooklyn Netse 104:99 uz 24 koša Freda VanVlleta i Normana Powella te poveli 2:0 u seriji.

Pročitajte više