Drama u Istanbulu: Olićev pogodak potvrdio HSV-ov prolaz u četvrtfinale Kupa Uefa!

NAKON 49. minuta igre HSV je gubio 2:0. 11 minuta kasnije izjednačili su na 2:2, a konačnih 3:2 postavio je Ivica Olić.

Iako su Turci dočekivali HSV s podužom listom ozljeda, pozitivni rezultat iz prve utakmice u Hamburgu (1:1) i prednost vrućeg domaćeg terena ulijevala im je nadu u plasman u četvrtfinale Kupa Uefa. HSV je u Istanbul stigao hendikepiran neigranjem Piotra Trochowskog i Mladena Petrića, uz Ivicu Olića najboljeg Hamburgovog strijelca u Kupu Uefa. Nakon pedeset minuta igre činilo se da gostujuća ekipa nema šanse. Deset minuta kasnije sve se promijenilo.

Iako su Turci dočekivali HSV s podužom listom ozljeda, pozitivni rezultat iz prve utakmice u Hamburgu (1:1) i prednost vrućeg domaćeg terena ulijevala im je nadu u plasman u četvrtfinale Kupa Uefa. HSV je u Istanbul stigao hendikepiran neigranjem Mladena Petrića, uz Ivicu Olića najboljeg Hamburgovog strijelca u Kupu Uefa. Nakon pedeset minuta igre činilo se da gostujuća ekipa nema šanse. Deset minuta kasnije sve se promijenilo.

U 44. minuti Galatasaray je poveo s bijele točke. Kazneni udarac precizno je izveo Kewell, nakon što je Boateng u vlastitom kaznenom prostoru srušio Baroša. "Najgore je primiti gol krajem prvog poluvremena", često znaju reći iskusni trenerski lisci, a muke Martina Jola postale su još gore nakon četiri minute igre u drugom dijelu. Milan Baroš izvrsno je utrčao na ubačenu loptu Arde Turana i sjajnim potezom prebacio vratara Rosta za povećanje Galatasarayevog vodstva. Neka druga momčad bi kod 2:0 vjerojatno odustala, ali "Nijemci su uvijek Nijemci".

HSV-u je nadu vratio Pitroipa u 57. minuti kad je izvrsnim udarcem s ruba kaznenog prostora "skinuo paučinu" s rašlji De Sanctisovog gola. Samo tri minute kasnije tursku je momčad "oprao" hladan tuš. Publika je svjedočila sjajnoj minijaturi minijaturi Josea Paola Guererra koji je izvrsnim driblingom prošetao kroz šesnaesterac i topovskim udarcem s osam metara još jednom matirao vratara Galatasarayja. Već i taj rezultat, 2:2, bio bi HSV-u dovoljan da prođe u nastavak natjecanja, ali Ivica Olić ipak je morao staviti točku na i. U prvoj minuti sudačke nadoknade najbolji igrač HSV-a pogodio je za konačnih 3:2 i potvrdio prolazak svoje momčadi u četvrtfinale Kupa Uefa.

Gotovo je nevjerojatno da je Olić u završnici susreta još imao energije za onakav šprint, ali ipak je skupio još koji atom snage i fantastično prihvatio duboku loptu koja je prevarila cijelu obranu Galatasaraya. U maniri rasnog golgetera "Ola" je pričekao da De Sanctis napusti svoja vrata, te ga prebacio odmjerenim i savršeno pogođenim lob-udarcem.

Galatasaray je poveo u 44. minuti utakmice. Strijelac s bijele točke bio je Kewell, nakon što je u kaznenom prostoru Boateng srušio Milana Baroša.

Početkom drugog dijela Galatasaray je povećao svoje vodstvo. Strijelac za 2:0 u 49. minuti bio je Milan Baroš. Baroš je izvrsno utrčao na ubačenu loptu Arde Turana i prebacio vratara Rosta za povećanje vodstva svoje momčadi.

No, tada je uslijedio pravi šok za tursku ekipu. Samo 11 minuta trebalo je HSV-u da se s ruba ispadanja vrati u utakmicu golovima Pitroipe u 57. i Guerrera u 60. minuti.

Vrlo brzo je HSV došao do lopte nakon Alexovog prekršaja na Ozbeku, te krenuo u protunapad. S ruba kaznenog prostora sjajno je pucao Pitroipa i skinuo paučinu s rašlji De Sanctisovog gola.

Nedugo zatim publika u Istanbulu svjedočila je sjajnoj minijaturi Josea Paola Guererra koji si je izvrsnim driblingom prošetao kroz šesnaesterac i topovskim udarcem s osam metara još jednom matirao vratara Galatasarayja. Nekoliko minuta ranije HSV je bio na rubu ispadanja, ali 2:2 je rezultat s kojim Nijemci prolaze u četvrtfinale.

Trener Galatasarayja nakon primljenog pogotka povukao je dvije izmjene; u igru su ušli Umit Karan i Hasan Sas umjesto Serkana Kurtulusa i Lincolna. Domaćini će ofenzivom u zadnjih 15-ak minuta tražiti spasonosni pogodak koji bi ih odveo u nastavak natjecanja.

U 86. minuti trener domaće ekipe povlači i posljednju zamjenu, u igru je ušao Nonda, a izašao Sabri Sariouglu. Minutu prije toga Ivica Olić imao je priliku da potvrdi HSV-ov prolaz dalje, ali njegov udarac nije bio precizan.

U prvoj minuti sudačke nadoknade sudbinu Galatasarayja zapečatio je Ivica Olić pogodivši za 3:2. Turci bi za prolaz u posljednjim minutama morali zabiti dva gola! Hrvatski reprezentativac proslavio je gol, nakon čega ga je u sastavu zamijenio Tomas Rincon.

Početni sastavi:

GALATASARAY: De Sanctis, Balta, Kewell, Yaman, Sabri, Ayhan, Ozbek, Arda, Kurtulus, Lincoln, Baros

HSV: Rost, Mathijsen, Boateng, Benjamin, Aogo, Alex, Jarolim, Jansen, Pitoripa, Guerrero, Olić

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više