LIGA PRVAKA

Dva genijalca večeras su daleko od glavnih uloga u Kazalištu snova

Foto: EPA-EFE, Screenshot: Youtube, Getty Images / Guliver image

"IGRAČI koji su odradili trening bit će na raspolaganju za utakmicu. Alexis Sanchez nije među njima", jasan je bio Jose Mourinho uoči Juventusa u Ligi prvaka (večeras od 21 sat), a vijest da igrača od 70 milijuna eura neće biti na Old Traffordu baš nikoga nije previše iznenadila. 

Manchester United u velikom okršaju s Talijanima neće koristiti usluge Sancheza kojeg plaća oko pola milijuna eura tjedno.

Sanchezov brak osuđen na propast

On je, prema svim Unitedovim nacrtima u siječnju, do danas trebao postati glavna faca u momčadi, baš kao i Juventusov Paulo Dybala. 

Odlukom Mourinha samo je nastavljena agonija Čileanca koji od siječnja ne sliči na sebe pa nakon ove odluke portugalskog menadžera, priče o Sanchezovom odlasku iz kluba na zimu postaju sve realnije.

Za mnoge je to bio brak osuđen na propast u startu.

"Kad je došao u United, bilo je očito da njegov način igre nije kompatibilan s načinom igre momčadi. Pa to su sasvim različiti stilovi! Čujem da mnogi govore kako se on ne trudi dovoljno, ali ja to ne vidim tako. On radi najbolje što može, no njegova igra se ne uklapa u igru momčadi i što on tu može? Požalio je, vjerujem, što nije otišao u Manchester City. To mu je mogao biti najbolji potez u karijeri, igrao bi u napadački orijentiranoj momčadi, u sjajnom okruženju. Umjesto toga, nalazi se u suprotnoj situaciji u Unitedu, gdje je atmosfera negativna. Ne možete njega kriviti za to" objasnio je Paul Ince, legendarni engleski veznjak.

Da kemije između kluba i igrača nema, najlakše će potvrditi brojke. Otkako je u siječnju ove godine stigao u redove Crvenih vragova, Sanchez je odigrao 26 utakmica u kojima je zabio tek četiri gola uz šest asistencija. 

Činilo se da bi moglo doći do zaokreta nakon čudesnog preokreta Uniteda protiv Newcastlea (3-2) u pretprošlom kolu, kada je Alexis u 90. zabio za pobjedu, no već sljedeće kolo, na derbiju u Londonu, Alexisu je pripala sekundarna uloga. 

Ostao je u sjeni svog direktnog konkurenta Anthonyja Martiala, dvostrukog strijelca, te dobio tek desetak posljednjih minuta u kojima je United primio gol u 96. minuti za 2:2. 

Cijelih 90 minuta odigrao je samo u prvom kolu protiv Leicestera i ove sezone u prosjeku igra 54 minute po utakmici. Blijed je, kao i njegovi suigrači, bio protiv Valencije (0:0), gdje je na poziciji desnog krila proveo na terenu 76. minuta.

Čini se da ni sam Mourinho ne zna što bi s njim jer ga je protiv Newcastlea koristio kao povučenog napadača iako je dobro poznato da Čileanac najviše voli igrati na lijevom krilu. 

U Unitedu, barem dok je Mourinhova filozofija nogometa aktualna, ne postoji nijedna pozicija na kojoj bi Alexis Sanchez mogao pokazati sve što zna.

Nogomet Crvenih vragova ponekad je dosadnjikav, lišen svake maštovitosti i kao takav, guši ofenzivni potencijal pa odjednom igrači poput Alexisa postanu - izgubljeni.  

Probleme imaju i njegovi kolege poput Rashforda, Mate, Martiala i Lukakua, koji još i najbolje prolazi u cijeloj toj priči jer je jedini istureni napadač koji barem dobije pokoju loptu u opasnoj zoni.

Kad na te probleme nadovežemo izgubljenu Sanchezovu motivaciju, dobijemo igrača koji je neupotrebljiv u toj mjeri da ne može biti ni na klupi u ovakvoj utakmici. Čileanac je u Manchester iz Arsenala pobjegao da bi se mogao boriti za trofeje, a United je ipak daleko od tih kombinacija.

Dva lica Paula Dybale

Probleme ima i argentinski dragulj Paulo Dybala (24) koji se u sektoru Juveovih europskih utakmica vodi pod rubrikom - nestali.

Iako njegova situacija u torinskom klubu izgleda kudikamo bolje zbog zdravije atmosfere u klubu, i on se muči s održavanjem forme te postizanjem statusa nedodirljivog. 

Bez problema ga trener Massimiliano Allegri ostavi na klupi kao u Valenciji (0:2) zbog ''radnika'' poput Mandžukića i Bernardeschija jer Dybala, unatoč silnoj nogometnoj čaroliji, ne daje momčadi impuls kakav bi trebao davati igrač kojeg se cijeni na više od 100 milijuna eura.

Očekuju se golovi i asistencije, a Dybala u 27 utakmica Lige prvaka ima devet golova i dvije asistencije. 

Usporedbe radi, Kylian Mbappe, koji je pet godina mlađi od Dybale, već ima 12 golova i četiri asistencije u 19 utakmica Lige prvaka.

Posebno je značajno u tim brojkama polufinale natjecanja s Monacom 2017. kada je senzacionalni francuski tinejdžer svojim golovima vukao Francuze.

Za razliku od drugog "junaka" ove priče Sancheza, Dybala ove sezone ima četiri gola u devet nastupa uz 609 odigranih minuta u svim natjecanjima.

Ta statistika na prvu može zavarati jer je jedan gol dao Bologni te tri Young Boysu, na što će cinici reći da je najlakše zabijati ''malima''. 

U Juveovim ovosezonskim najtežim bitkama njegov konkretan doprinos ne postoji. Protiv Napolija dominirali su Mandžukić i Ronaldo, u sjajnoj formi igra Bernardeschi, a najbolje se tek očekuje od Douglasa Coste, najbržeg Juventusovog ofenzivca. Dybala, koji je u većini utakmica ove sezone bio starter, nema se čime pohvaliti.

Protiv Valencije, spomenuli smo, ostao je na klupi, a protiv Napolija igrao sat vremena i ostao u sjeni Ronalda i Mandžukića. I dok je Dybala za talijansku Serie A u zadnje tri sezone nezaustavljiva sila, u Ligi prvaka je to neka druga priča.

Max Allegri s njim gubi strpljenje, a Paulo kao da se trudi svojim prosječnim igrama u Europi ohrabriti trenera u nastojanjima da u najvažnije bitke ide bez njega. Nije tajna da Juventus najbolje izgleda u formaciji 4-3-3 gdje mjesta za Dybalu kao polušpicu starog kova u prvih 11 - nema.

Da bi ''desetka'' imala mjesta u udarnoj momčadi, Allegri mora igrati u 4-2-3-1 formaciji i Argentinca smjestiti tik iza leđa najisturenije špice kako bi mogao kreirati akcije i ulaziti u završnicu. Zna to dobro Dybalin bivši šef Zamparini, Palermov predsjednik.

"To je tip napadača koji igra za momčad i dovodi suigrače u šanse za pogodak. Rekao bih da vrijedi 140-150 milijuna eura, kao što sam već rekao, novi je Messi. Predodređen je za velike stvari još od dolaska u Palermo."

Dybali se zamjera nestajanje u velikim europskim duelima, kao i spomenuta činjenica da je za njega morala biti izmišljena pozicija.

Problemi u igri nastaju kada je suočen s vrhunskim stoperima koji unaprijed znaju da će si namještati loptu za šut na lijevu nogu.

Desna mu, u sportskom žargonu, služi tek za ulazak u autobus pa često ostaje nedorečen u finišu akcija. 

Poražavajuća je činjenica da je vrhunski odigrao svega dvije bitne europske utakmice u tri sezone.

Bilo je to protiv Barcelone (3:0) u četvrtfinalu Lige prvaka 2017. te protiv Tottenhama (1:2) u osmini finala u veljači. Već u idućoj rundi isključen je protiv Reala u Torinu, a dugo je kružila priča kako su ga suigrači napali u Cardiffu za vrijeme finala Lige prvaka protiv Reala tako da se preplašio situacije u teškom porazu Stare dame.

Večeras će, barem Dybala, imati priliku ispisati se iz rubrike "nestalih".

Kazalište snova idealna mu je podloga da pokaže kako je igrač za najzahtjevnije europske bitke.

Alexis će, vjerojatno iz svog naslonjača, pratiti spektakl iz Manchestera razmišljajući o nekim toplijim krajevima...
 

Pročitajte više