Eduardovih prvih 100 dana u Arsenalu: Mali promet, velika zarada

"KAD POTPIŠEM novog igrača prvih šest mjeseci ga uopće ne procjenjujem. To je vrijeme koje mu dajem da se uklopi i prilagodi", govorio je Arsene Wenger o Eduardu kada su ga nakon Duduove maestralne izvedbe protiv Sheffield Uniteda u Liga kupu upitali zašto skupo plaćeni napadač ne igra češće.

Iako je takav Wengerov stav poznat, kao i da prilagodba na Premiership, engleski nogomet i način života zna biti teška, činjenica da smo posljednjih dana bombardirani političkim porukama nas je navela da se poslužimo i tipično političkom "retorikom" i predstavimo Eduardovih prvih 100 dana u Arsenalu jer novoizabrane Vlade odmah nakon formiranja nepisanim novinarskim pravilom imaju "100 dana mira", nakon čega slijedi medijska analiza i seciranje učinjenog.

Debi u 3. utakmici sezone

Arsenal je u novu sezonu startao teško iščupanom domaćom pobjedom (2:1) nad Fulhamom 12. kolovoza u prvom kolu Premiershipa bez Eduarda u kadru.

Zbog ozlijeđenog gležnja nije ni konkurirao za susret 3. pretkola Lige prvaka u Pragu protiv Sparte tri dana kasnije koji je Arsenal dobio 2:0.

U gostujućoj pobjedi 19. kolovoza nad Blackburnom Dudu je po prvi put nastupio u službenoj utakmici za Arsenal. Wenger je priznao da je bacanje Eduarda u vatru na tako vrućem terenu i kod teškog protivnika prilika da i on i Dudu pokažu kako su dosad surađivali.

Eduardo je zamalo poentirao u prvom nastupu u Premiershipu, ali je njegov udarac iz blizine obranio iskusni američki golman Friedel, a i Flaminija je sjajnom asistencijom gurnuo u prigodu. Brazilac Denilson ga je zamijenio u  64. minuti.

U  domaćoj pobjedi protiv Manchester Cityja 25. kolovoza ušao je kao zamjena za Emmanuela Adebayora u 75. minuti.

Prva velika predstava i gol protiv Sparte

Četiri dana potom u uzvratnoj utakmici 3. pretkola Lige prvaka protiv Sparte kolovoz Sparta Wenger je napravio zamjene u timu koji je pobijedio City; Adebayor, Hleb i Fabregas su otišli na klupu kako bi napravili mjesta za Eduarda, Walcotta i Diabya. Dudu je započeo u napadu s Van Persieom.

Eduardo je bio odličan i osam minuta prije kraja je pobjegao čuvaru i dodao za Fabregasa koji postiže gol za 2:0. Na samom kraju utakmice lovi Denilsonov nabačaj i postiže prvi gol u službenoj utakmici od dolaska u Arsenal.

U domaćoj pobjedi 2. rujna protiv Portsmoutha (3:1) zamijenio je Adebayora u 79. minuti  i ostao nezamijećen.

U londonskom derbiju, 15. rujna, kod Tottenhama (pobjeda 3:1) nije bio u kadru.

Aktualni pobjednik Kupa UEFA, Sevilla, je četiri dana poslije bila druga Duduova žrtva: u pobjedi 3:0 je postigao treći zgoditak (prva dva su bili djelo Fabregasa i Van Persiea) u prvoj minuti sudačke nadoknade nakon sjajne akcije u kojoj je lopta išla kao po vrpci.

22. rujna Arsenal je pobjedom 5:0 i Adebayorovim hat trickom zaokružio sjajan tjedan, a Eduardo je kao i cijela momčad (bez ozlijeđenih Rosickog, Hleba,  Lehmanna, Ebouea i Gallasa) bio sjajan i dva puta je iz blizine promašio izgledne prilike, a dvadeset minuta prije kraja je asistirao Fabregasu za četvrti zgoditak.

Liga kup donio nastup u prvoj momčadi i ozljedu

25. rujna je susret prvog kola Liga kupa Eduardo odigrao do 90. minute u domaćoj pobjedi nad Newcastleom, koju su Topnici izborili kasnim golovima Bendtnera i Denilsona u poljednjih sedam minuta igre. Dudu je upravo s Dancem bio u napadačkom duetu. Lukasz Fabianski, Nicklas Bendtner i Lassana Diarra su debitirali.

Justin Hoyte je Eduarda gurnuo samog pred Newcastleovog golmana Givena, ali je Irac uspio sačuvati mrežu, a njegov udarac glavom nakon kornera je gostujuća obrana izbila sa crte.

Važno je napomenuti kako je Eduardo na ovo utakmici zadobio ozljedu prepona zbog čega je propustio nekoliko narednih mečeva, a prvi bez Dudua je bio 29. rujna i gostujuća prvenstvena pobjeda nad West Hamom zgoditkom Van Persiea.

Sheffield uljepšao Crni listopad

Prošli mjesec je bio posebno sušan za Eduarda - u prvih pet utakmica, Dudu je zabilježio jedva sat vremena u igri. Za utakmice Lige prvaka protiv Steaue u Bukureštu i Sunderlanda u prvenstvu nije bio u konkurenciji zbog ozljede. Uslijedio je nastup u prvoj momčadi protiv Boltona, kada je iz igre izašao u 62. minuti.

Arsenalovom razbijanju praške Slavije u Ligi prvaka (7:0) je svjedočio s klupe. Na sljedećoj utakmici, velikom derbiju s Liverpoolom, klupu je zamijenio tribinom.

Zadnji dan mjeseca donio je Eduardov povratak među žive, u gostujućem susretu drugog kola Liga kupa protiv drugoligaša Sheffield Uniteda (3:0). Wenger je opet za Liga kup izmiješao momčad, a Dudua je pred utakmicu izazvao izjavom kako "Eduardo treba gol". Eduardo je zabio dva.

Prvi je zabio već u osmoj minuti iz daljine, a u drugom dijelu je natrčao na pas debitanta Kierana Gibsa i ponovo pogodio.

U još jednom derbiju, 3. studenog, ovaj put na Emiratesu protiv Manchester Uniteda, Eduardo je ušao u 79. minuti pri rezultatu 1:1 umjesto Rosickog, nakon čega je promašio izglednu priliku. Utakmica je završila 2:2.

Četiri dana poslije Arsenal je u 100. utakmici Arsenea Wengera u elitnom europskom natjecanju remijem bez golova protiv Slavije u Pragu izborio plasman u drugi krug Lige prvaka, a Edurado je igrao sve do 86. minute.
Eduardo i Nicklas Bendtner nisu igrali na istim mjestim kao i protiv Sheffielda. Hrvatski reprezentativac je bio na lijevoj strani, a Abou Diaby je danskog napadača pomagao iz sredine.

12. studenog na gostovanje u prvenstvenoj utakmici kod Readinga (pobjeda Arsenala 3:1)  nije otputovao Eduardo da Silva. Wenger je prihvatio molbu Slavena Bilića da Eduarda ranije pusti iz Londona kako bi se najbolji napadač hrvatske reprezentacije mogao što prije pridružiti kampu u Čatežu, a Topnici su i bez njegove pomoći s lakoćom slavili rezultatom 3:1.

"Pravog ćete Eduarda vidjeti u siječnju"

Wenger ne skriva zadovoljstvo Eduardovim ulaskom u sezonu. Francuz je hrvatskog Topnika polagano uvodio u momčad, nije mu davao previše vremena na terenu, ali sretan je onim što je Eduardo pokazao.

Ne treba brinuti što Da Silva dobiva škrtu minutažu jer za Arsenal će sezona biti duga i naporna, a posljednjih sezona su znali imati i više od 70 službenih mečeva.

"Dobro je počeo, poput mnogih igrača koji dođu u Arsenal. Zatim je upao u probleme s ozljedom zgloba, ali sad se polako oporavlja i dolazi u punu formu", kazao je Wenger, koji je znakovito dometnuo, znajući što govori jer početak iduće godine nosi nastavak natjecanja u FA i Liga kupu: "pravog Eduarda ćete vidjeti u siječnju"

Zvonko Alač
Foto: AFP

 

Pročitajte više