Erzik: Hrvatska i Mađarska imaju šanse za domaćinstvo EP 2012.

ZAJEDNIČKA kandidatura Hrvatske i Mađarske za organizaciju Europskog prvenstva 2012. godine ima realne izglede, ali prije toga trebate, kao i ostali kandidati, proći brojne provjere, od kojih je prva dostava stručne analize koja se mora stići do 21. srpnja, izjavio je u srijedu u prostorijama Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) dopredsjednik Europske nogometne federacije Senes Erzik.

Erzik i direktor pravnih poslova Uefe Gianni Infantino nalaze se u dvodnevnoj posjeti HNS-u, tijekom kojeg su posjetili i gradilište budućeg nogometnog kampa HNS-a u Tuheljskim toplicama.

"Impresioniran sam prostorom na kojem HNS planira izgraditi svoj budući kamp koji će, uvjeren sam, pomoći da hrvatski nogometaši zadrže visoki ugled koji uživaju u nogometnom svijetu", izjavio je Erzik, napominjući da su, osim nogometnog talenta, uspjehu naše reprezentacije umnogome pridonijeli dobra organizacija HNS-a i stručni rad.

Gianni Infantino rekao je da UEFA planira od sezone 2008/09. uvesti pravilo po kojem će od 25 registriranih igrača njih osam morati biti iz pomlatka kluba.

"Već od sezone 2006/2007. svi veliki europski klubovi morat će imati najmanje dva igrača iz svog pomlatka, a ovo je pravilo uvedeno s namjerom da se posebna pozornost posveti radu s mladima", rekao je Infantino, napominjući da je svjestan rizika kako će najbogatiji klubovi i nadalje kupovati talentirane igrače mlađe od 15 godina, ali je uvjeren da će će se većina rađe opredijeliti za investiciju u vlastiti pomladak.

Po riječima predsjednika HNS-a Vlatka Markovića, koristi od novog pravila Uefe imat će sve zemlje koje proizvode mlade nogometaše, ali najviše Francuska koja, po njegovom mišljenju, ima najbolji i najučinkovitiji program stručnog rada s mladim igračima.

Pročitajte više