Nijemci i Francuzi protiv Fibe: "Hrvatska već sutra može sama organizirati EP, ali nemamo 8 milijuna eura"



NJEMAČKI košarkaški savez (DBB) povukao je svoju kandidaturu za domaćinstvo Europskog prvenstva 2015. godine, što ujedno znači da ni Hrvatska neće gledati najbolje košarkaše Starog kontinenta spomenute godine.

Naime, Hrvatska je zajedno s Njemačkom, Italijom i Francuskom bila zajednički kandidat za ugostiti Europsko prvenstvo 2015. godine. Međutim, povlačenjem Njemačke cijela je kandidatura propala i sada će organizacija prvenstva pripasti jedinom preostalom protukandidatu, Ukrajini.

"Teška srca moramo povući svoju kandidaturu za organizacijom Europskog košarkaškog prvenstva 2015. godine. Naša se filozofija temelji na pouzdanosti, povjerenju i iskrenosti. Međutim, Europska košarkaška organizacija (FIBA) ne dijeli isto mišljenje s nama, stoga smo morali odustati od cijelog projekta", rekao je predsjednik DBB-a Ingo Weiss.

Situacija je još apsurdnija kada se zna da je dodjela organizacije trebala uslijediti za svega četiri dana. Odustajanjem Njemačke propala je jedina prilika da velika zvijezda njemačke, ali i svjetske košarke, Dirk Nowitzki (33), odigra veliki turnir pred svojim navijačima. Posljednje veliko košarkaško natjecanje održano u Njemačkoj bilo je Europsko prvenstvo 1993. godine. Nakon Poljske (2009.), Litve (2011) i Slovenije (2013.) Eurobasket tako još jednom ide zemlji iz "istočne" Europe.

Slovenci nas nisu htjeli

Hrvatska je tako drugi put zaredom ostala "kratka" nakon što su Slovenci odbili zajedničku kandidaturu s Hrvatskom za EP 2013. Iz HKS-a su poručili kako su financijski zahtjevi prevelik zalogaj.

"Odustajanjem Njemačke i Francuske, odustali smo i mi jer ako te dvije velike zemlje ne mogu financijski pokriti organizaciju, što tek mogu Hrvatska i Italija", komentirao je za Index glavni tajnik HKS-a Željko Drakšić.

"Fibina komisija je bila u Hrvatskoj, napravili su inspekciju infrastrukture i dobili smo najbolje ocjene. Jedini smo koji su spremni već sutra sami organizirati Eurobasket, imamo nove dvorane, hotelske kapacitete ali onemogućavaju nas vrlo visoki financijski zahtjevi".

"I dalje ćemo, kao i do sada, organizirati velika natjecanja za mlađe uzraste jer ona su financijski manje zahtjevna. Košarka je zahtjevan sport i nakon nogometa je možda i najskuplja što se organizacije tiče. Na EP-u sudjeluju 24 ekipe i 25 dana morate biti domaćin na vrhunskom nivou", kaže Drakšić, a na pitanje hoće li Hrvatska u budućnosti tražiti kandidaturu s bližim susjedima, rekao je:

"Htjeli smo sa Slovenijom za Eurobasket 2013., ali nismo se uspjeli dogovoriti s njima. Sami su dobili domaćinstvo, ne znam na koji su se način dogovorili s Fibom. Za organizaciju je potrebno 8 milijuna eura samo za plaćanje taksi".

Pročitajte više