FFC spektakl u Zagrebu: Brestovac, Stošić i Pejić obranili pojaseve, okrunjeni i novi prvaci

Foto: Fightisite

NAJVEĆA i najiščekivanija priredba u povijesti Final Fight Championshipa u Zagrebu osim kvalitetnih dvoboja u ringu, ponudila je i nekoliko produkcijskih iznenađena koja su dodatno uveličala borilačku večer u najvećoj hrvatskoj dvorani.

Večer u zagrebačkoj Areni otvorili su kick-boksači, a njihov dio programa obilježila su tri meča za titulu pravaka. Samo Petje vratio se na tron lake kategorije, Denis Marjanović postao je prvak u srednjoj, a Mladen Brestovac je uspješno obranio pojas i stigao do savršenih 10:0 u FFC-ovom ringu. Ivan Bilić i Andy Vrtačić slavili su u dvobojima za prvog izazivača.
 
S druge strane,  MMA dio večeri pamtit ćemo po prvim obranama naslova Filipa Pejića i Darka Stošića, ali i po novim prvacima – Luki Jelčiću, Jeremyju Kimballu, Davidu Mitchellu i Robertu Soldiću.
 
KB
 
Samo Petje def. Tigran Movsisyan (većinska odluka sudaca, 30-27, 29-29, 29-28) (70kg)
 
Petje i Movsisyan su odlično otvorili meč s nekoliko dobrih razmjena. Slovenac je u čak dva navrata onako hrvački rušio protivnika zbog čega je i dobio upozorenje suca. Minutu prije kraja Movsisyan pogađa čistu kombinaciju, no Pejte furioznom završnicom zaključuje prvu rundu.
 
U drugoj rundi Petje je uzdrmao “Armenskog tigra” ručnim tehnikama, da bi nastavio s nekoliko čistih koljena, no bivši izazivač je izdržao taj nalet sve do dolaska iduće pauze. Runda pripada Slovencu koji je za svoju predstavu u ove tri minute nagrađen gromoglasnim pljeskom publike.
 
U posljednjoj su rundi oba borca malo usporila. I Petje i Movsisyan su povremeno pogađali i runda je mogla otići na obje strane.
 
Ivan Bilić def. Giorgi Bazanov (jednoglasna odluka sudaca) (77kg)
 
Borci meč otvaraju rezervirano, no prva ozbiljnija kombinacija pripada Biliću. Nedugo nakon toga Puležanin pogađa Bazanova u međunožje. Gruzijac se previja u bolovima, no nakon nekoliko minuta nastavlja meč što publika pozdravlja pljeskom. Ubrzo završava prva runda u kojoj je Bilić bio nešto konkretniji.
 
Nastavak borbe donosi nešto aktivnijeg Bilića, Bazanov se puno kreće i otežava pokretanje akcije. Sudac to ubrzo prepoznaje te zaustavlja dvoboj kako bi upozorio Gruzijca zbog izbjegavanja borbe.
 
Treća runda prolazi u potpunoj dominaciji hrvatskog borca koji preciznim udarcem šalje Bazanova u ‘knockdown’, borba se nastavlja nakon brojanja i Bilić pritišće, no Bazanov je izdržao do odluke sudaca.
 
 Denis Marjanović def. Rene Wimmer (jednoglasna odluka sudaca) (85kg)
 
Prva runda donosi izjednačene razmjene ručnim tehnikama. Wimmer je taj koji pritišće, no Marjanović je aktivan nogama te svako malo pogađa ‘low kickovima’, kao i udarcima u tijelo. U drugoj rundi bosanskohercegovački borac zadaje čisti aperkat. Austrijanac je uzdrman i Marjanović traži prekid, no baš kao i protiv Cheicka Sidibea, Wimmer pokazuje nevjerojatno čvrstu bradu.
 
Treća runda je nešto otvorenija, Wimmer traži udarac kojim će doći do nokauta, a u jednom trenutku oba borca izmjenjuju precizni desni kroše. Marjanović kombinira aperkate i ‘middle kickove’ te ponovno ozljeđuje Wimmera koji nekako preživljava rundu. Oba borca djeluju jako iscrpljeno, što nas ne bi trebalo ni čuditi zbog tempa kojem smo svjedočili.
 
Andy Vrtačić def. Clyde Brunswijk (jednoglasna odluka sudaca) (95kg)
 
Bio je ovo susret ‘zamjena’. Podsjetimo, prvo je Brunswijk zamijenio Dževada Poturka, a zatim Vrtačić samo dva dana prije meča FFC-ovog prvaka Pavela Zhuravleva.
 
Iako je Surinamac cijelo vrijeme bio taj koji se kretao prema naprijed, Vrtačić je u ovom meču pogađao kontrama pri tome izbjegavavši brojne udarce kojima je Brunswijk tražio nokaut. Hrvatskog borca nije nimalo smeo taj veliki pritisak te je u nekoliko navrata čak provocirao protivnika spuštenim rukama.
 
Po završetku meča, suci su procijenili kako je Vrtačićeva preciznost nadmašila volumen udaraca surinamskog borca te su mu dodijelili pobjedu jednoglasnom odlukom. Andy je sada na savršenih 3:0 u FFC-ovom ringu.
 
 Mladen Brestovac def. Daniel Lentie (jednoglasna odluka sudaca) (HW)
 
Mladen Brestovac rutinski je otvorio meč s Lentiejem. Držao je prvak distancu koja je njemu odgovarala te sa sigurne udaljenosti pogađao protivnika i lagano spremio u džep prvu rundu.
 
Nastavak borbe donosi nešto više akcije, a Mladenovi ‘low kickovi’ uspjeli su i srušiti ponajboljeg afričkog borca koji je u nekoliko navrata završavao na podu i zbog želje da zada pokoji atraktivan udarac nogom. Još je jednom Brestovac poslao Lentieja na pod, no kamerunski borac s francuskom adresom tvrdi kako je riječ o nedozvoljenom udarcu u međunožje. Borba se nastavlja nakon brojanja iako je izgledalo kako Lentie nije dao znak da je spreman za nastavak borbe. Runda završava.
 
Posljednja dionica je i najzanimljivija. Prvo Lentie pogađa Brestovca koji pada u ‘knockdown’ da bi se zatim nekoliko trenutaka kasnije i njemu brojalo, a to je posebno razljutilo izazivača koji je negodovao zbog te odluke suca. Slijedi nekoliko nepotrebnih bacanja Lentieja, a u jednom navratu sa sobom povlači i hrvatskog borca. Sudac meča procijenio je kako je krajnje vrijeme da kamerunsko-francuskom borcu oduzme bod. Borba ubrzo završava, a Brestovac stiže do savršenih 10-0 u FFC-ovom ringu.
 
MMA
 
Filip Pejić def. James Brum (jednoglasna odluka sudaca) (66kg)
 
Rezervirano su i Pejić i Brum otvorili meč, ali prvak je taj koji zadaje konkretnije udarce. Brum pokušava rušenjem prebaciti borbu u parter, no Pejić brani ovaj napad i završava u dominantnijoj poziciji iz koje zadaje nekoliko udaraca prije nego što se borba u potpunosti preselila na noge. “Nitro” pogađa i krošeom i aperkatom, na što Englez uzvraća ‘middle kickom’. Pejić zadaje nekoliko čistih udaraca pred kraj prvih pet minuta.
 
U nastavku dvoboja Filip brani još jedno rušenje, šalje Bruma u ‘knockdown’, a on se pokušajem rušenja spašava veće štete. Čista runda za prvaka. Posljednjih pet minuta donosi nešto više čistih Pejićevih udaraca, ali i Brumu prolazi rušenje. Ipak, engleski borac nije uspio iskoristiti priliku te se prvak vraća na noge bez pretpljene štete. Slijedi još jedno rušenje izazivača, no Pejić sve opet ubrzo vraća na noge. U konačnici su sva tri suca odlučila kako pojas ostaje u Zagrebu.
 
Luka Jelčić def. Danilo Belluardo (TKO, R1 – 1:25) (70kg)
 
Nije dugo trebalo da Luka Jelčić stigne do FFC-ovog pojasa. Kreno je zagrebački borac s dublinskom adresom od prve sekunde agresivno, preselio borbu u parter i prejednostavno došao do ‘full mount’ pozicije. Jednom kada se našao tamo gdje mu je i bio cilj, Luka je ‘ground and poundom’ navalio na Talijana. U jednom je trenutku djelovalo da je Belluardo nokautiran, no gotovo pa iste stotinke je došao k sebi, da bi zatim primio par udaraca nakon kojih sudac smatra da je vidio dosta. Vrijeme je stalo na minuti i 25 sekundi, a Belluardov tim nije djelovao zadovoljno ovom odlukom.
 
Roberto Soldić def. Ivica Trušček (TKO, R1 – 1:47) (77kg)
 
Manje od dvije minute trebale su Robertu Soldiću za pobjedu nad najaktivnijim hrvatskim borcem. Otvorio je Trušček dobro borbu, uglavnom ‘kickovima’, dok bi Soldić uzvraćao naletima i dužim kombinacijama. Upavo jedan takav napad je srušio “Terrora” koji se pokrio i dopustio bosanskohercegovačkom talentu da paljbom udaraca natjera suca na prekid borbe.
 
David Mitchell def. Andy Manzolo (giljotina, R2 – 1:30) (84kg)
 
David Mitchell je odmah na početku preselio borbu u svoj svijet. Iskusni Amerikanac, koji je nekoć nastupao za UFC, pokazao je još jednom zašto je jiu-jitsu njegovo najopasnije oružje, oružje kojim je završio svojih, sada već, 17 protivnika! Jednom kada je ugrabio Manzoloova leđa, “Bulletproof” je konstantno pokušavao zaključati ‘rear naked choke’, da bi se pred kraj runde prebacio na trokut gušenje.
 
Ono što nije uspio ostvariti u uvodnih pet minuta, Mitchellu je pošlo za rukom u nastavku borbe. Jednom kada se okršaj ponovno preselio na pod, David je došao do gornje pozicije iz koje zaključava giljotinu jednom rukom.
 
Jeremy Kimball def. Maro Perak (TKO, R3 – 4:44) (93kg)
 
Maro rušenjem otvara borbu za pojas u poluteškoj kategoriji, no Kimball se ‘leg lockom’ izborio za povratak na noge. Ubrzo se borba opet seli u parter. Amerikanac prijeti kickovima s leđa, no Perak zadržava borbu na podu. Druga runda donosi brzo prenošenje borbe u parter, slijedi povratak na noge pa pokušaj Perakovog rušenja koji Kimball koristi za hvatanje giljotine. Dubrovčanin se spašava, slijedi hrvanje i borba za poziciju. Sudac ne vidi dovoljno akcije i borce podiže na noge. U ovim su trenucima oba borca oprezna i sudac traži aktivniju borbu.
 
Treća runda donosi vidljiv umor, ali i oprez kod obojice za što ponovno dobivaju upozorenje. Perak ide na još jedno rušenje, no Kimball preokreće stvari u svoju korist, završava na vrhu i brutalnim ‘ground and poundom’ zaključuje borbu 16 sekundi prije kraja dvoboja.
 
Darko Stošić def. Dion Staring (jednoglasna odluka sudaca) (HW)
 
Ako je postojala sumnja nakon prvog meča, ovoga je puta nije bilo. Darko Stošić je obranio titulu u revanšu s Dionom Staringom. Bilo je tu kvalitetnih razmjena, no kao i u prvom susretu, Stošićevi su udarci bili konkretniji i razorniji. Bio je Nizozemac i uzdrman nakon jednog Stošićevog ‘high kicka’, da bi ubrzo nakon toga ispao iz ringa što mu je u tim trenucima čak i dobrodošlo da se malo pribere.
 
Uglavnom su Stošićevi udarci ti koji djeluju opasnije, a aktivniji je i nogama. U posljednjih pet minuta talentirani srpski borac iskusno i poput pravog prvaka privodi dvoboj kraju te veći dio završnice provodi na nizozemskom veteranu. Kraj borbe donio je zagrljaj boraca i Staringovo priznanje boljem i uspješnijem u ovoj večeri.
 
FFC 27 rezultati:
 
KB
 
 Samo Petje def. Tigran Movsisyan (većinska odluka sudaca, 30-27, 29-29, 29-28) (70kg)
 
Ivan Bilić def. Giorgi Bazanov (jednoglasna odluka sudaca) (77kg)
 
 Denis Marjanović def. Rene Wimmer (jednoglasna odluka sudaca) (85kg)
 
Andy Vrtačić def. Clyde Brunswijk (jednoglasna odluka sudaca) (95kg)
 
Mladen Brestovac def. Daniel Lentie (jednoglasna odluka sudaca) (HW)
 
MMA
 
Filip Pejić def. James Brum (jednoglasna odluka sudaca) (66kg)
 
Luka Jelčić def. Danilo Belluardo (TKO, R1 – 1:25) (70kg)
 
Roberto Soldić def. Ivica Trušček (TKO, R1 – 1:47) (77kg)
 
David Mitchell def. Andy Manzolo (giljotina, R2 – 1:30) (84kg)
 
Jeremy Kimball def. Maro Perak (TKO, R3 – 4:44) (93kg)
 
Darko Stošić def. Dion Staring (jednoglasna odluka sudaca) (HW)
 
 
 

Pročitajte više