TRANSFERI

FIFA objavila veliku studiju: Dinamo je jedan od najprofitabilnijih klubova svijeta

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

FIFA je na svojoj službenoj stranici objavila veliku studiju. U njoj se nalaze podaci o transferima igrača u proteklih deset godina koji govore o trendovima koji dominiraju svjetskim nogometom.

U njoj se mogu naći mnogi zanimljivi podaci vezani uz globalno tržište, ali i hrvatske igrače i klubove.

Klubovi su potrošili skoro 50 milijardi dolara

Između 2011. i 2020. godine bilo je čak 133.225 međunarodnih transfera i posudbi profesionalnih nogometaša. U tim transferima su sudjelovala 8264 kluba, a potrošeno je oko 45.8 milijardi američkih dolara na ime odštete za transfere. Pri tome je bilo oko 6.5 tisuća transfera za koje je odšteta iznosila milijun dolara ili više. Prema središnjoj vrijednosti, najveće odštete isplaćivale su se 2018. godine. Tada je medijan svih transfera iznosio 410 tisuća dolara, što znači da je polovica svjetskih transfera bila vrjednija od toga.

U navedenom periodu je opao broj igrača koji su otišli nakon isteka ugovora (sa 75% na 64% svih transfera), broj trajnih transfera ostao je približno isti (s 11.2% je porastao na 12.8%), dok se najviše povećao broj posudbi (s 13.5% na 18.8%). Za malo više od trećine svih transfera u 2020. godini je isplaćena odšteta. Povećan je i broj transfera. Tako je 2011. godine bilo oko 12 tisuća transfera, dok ih je ove godine bilo malo više od 18 tisuća. Značajno su porasle i provizije za agente. Prije deset godina iznosile su oko 130 milijuna dolara, dok je prošle godine na tu stavku isplaćeno čak 640 milijuna dolara.

Istraživanje daje puno zanimljivih informacija, a posebno treba izdvojiti nekoliko vrlo zanimljivih nalaza vezanih uz hrvatski nogomet.

Hrvatski igrači među najtraženijim i najvrjednijim na svijetu

Kada je riječ o nacionalnostima igrača i učestalosti transfera, Brazilci su nenadmašni. Njihovi igrači su u navedenom periodu ostvarili čak 15.128 transfera, dvostruko više od prvih pratitelja Argentinaca.

Hrvatski igrači ostvarili su 2663 transfera, od čega je bilo 1646 izlaznih. To ih čini 11. najtraženijom nacijom na svijetu i čak petom u Europi. Samo su se Britanci, Francuzi, Španjolci i Srbi češće prodavali na Starom kontinentu. Kada je riječ o kumulativnoj vrijednosti tih transfera, za hrvatske igrače je plaćena ukupna odšteta od milijarde i 96 milijuna dolara. Po tome je Hrvatska 12. reprezentacija svijeta i deveta reprezentacija Europe.

Dinamo jedan od najboljih u Europi, u dokumentu se našle Istra i Rijeka

FIFA je izdvojila i najbolje klubove na svijetu po nekoliko kriterija. Dinamo se tako našao u društvu 30 najboljih klubova na svijetu kada je u pitanju pozitivna bilanca ulaznih i izlaznih transfera. Na toj listi dominiraju klubovi iz Južne Amerike i klubovi iz razvojnih europskih liga poput portugalske.

U dokumentu su se našle i Rijeka te Istra. Rijeka spada među 30 klubova koji su u tom periodu poslali najviše igrača na posudbu. Na posudbu je poslala čak 74 igrača i po tome je samo 26 klubova na svijetu ispred nje. S druge strane, Istra je 16. klub svijeta po broju igrača koje je registrirala nakon što im je u drugom klubu istekao ugovor. Takvih je u Puli bilo čak 93 u navedenom periodu, a dominiraju klubovi s Dalekog istoka i liga poput ciparske i malteške.

Čitav dokument možete naći ovdje.

Pročitajte više