La Liga

Griezmann zbog Ujgura raskinuo ugovor s Huaweijem. Hoće li imati posljedice kao Özil?

Foto: EPA

OFENZIVAC Barcelone Antoine Griezmann najavio je raskid suradnje s Huaweijem zbog progona Ujgura u kineskoj regiji Xinjiang.

Francuz se odlučio na ovaj potez nakon informacije da je Huawei sudjelovao u izradi softvera za prepoznavanje lica Ujgura.

"Završavam suradnju s Huaweijem nakon snažnih sumnji da je Huawei doprinio razvoju softvera za prepoznavanje Ujgura. Pozivam Huawei ne samo da negira optužbe nego da što prije poduzme akciju i osudi masovni progon te iskoristi utjecaj kako bi pridonio poštivanju prava muškaraca i žena u društvu", napisao je Griezmann na Instagramu.

Ujedinjene nacije procjenjuju daje više od milijun muslimana zatvoreno u kampovima u Xinjiangu, a većina tih muslimana su Ujguri.

Griezmann je ambasador Huaweija od 2017. godine.

Özil je napravio sličan potez pa je izbrisan s interneta u Kini

Francuz nije jedini nogometaš koji je stao u obranu Ujgura. Prošle godine je to uradio Mesut Özil nakon čega je kineska komunistička partija poručila Arsenalu da će njegova reakcija izazvati "ozbiljne posljedice".

Ubrzo nakon što je Özil miroljubive ujgurske muslimane nazvao "ratnicima koji se opiru progonu" te kritizirao Kinu zbog onoga što im radi, a muslimane širom svijeta zato što na teror nad braćom i sestrama reagiraju šutnjom i nezainteresiranošću, kineska državna televizija CCTV s programa je maknula zakazani prijenos utakmice Özilovog Arsenala i Manchester Cityja te umjesto njega pustila meč Wolvesa i Tottenhama. 

Kina je ukinula Özilov službeni fan klub u toj zemlji, M10, koji je imao 30 tisuća registriranih članova. U kineskoj osvetničkoj maniri Özil je u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta izbrisan s interneta.

Pročitajte više