LIGA PRVAKA

Grupna faza razotkrila je opasnost derbija u skupini i pokazala da je Bayern favorit

Foto: EPA

NATJECANJE po skupinama u Ligi prvaka završeno je dramatičnim utakmicama u kojima se Real Madrid provukao, a Manchester United je eliminiran. Chelsea, Manchester City i Liverpool plasirali su se bez problema u osminu finala. Što smo naučili? Tko je u dobroj formi, a tko nije?

Imati dvije velike momčadi u istoj skupini nije tako zabavno

Bilo je puno uzbuđenja kad je ždrijeb u istoj skupini spojio Barcelonu i Juventus jer suprotstavili su se Lionel Messi i Cristiano Ronaldo. Zapravo je to značilo da su samo dvije utakmice od ukupno 12 bile važne za vrh ljestvice. Svih osam utakmica između Barcelone ili Juventusa te kijevskog Dinama i Ferencvaroša završile su pobjedama dvaju europskih velikana. Barcelona i Juventus osigurali su plasman u nastavak natjecanja dva kola prije kraja i potom odmarali igrače. Da stvar bude gora, Ronaldo nije igrao u prvoj međusobnoj utakmici, a u posljednjoj na Nou Campu postigao je dva pogotka iz kaznenih udaraca.

Bayern je favorit natjecanja

Minhenski Bayern prošle je sezone osvojio Ligu prvaka pobijedivši u svim utakmicama, a isto se nastavilo i ove sezone u koju je krenuo s četiri pobjede zaredom. Remi s madridskim Atleticom u petoj utakmici u skupini označio je kraj serije od 15 pobjeda u Ligi prvaka, ali to je bilo u trenutku kad je Bayern već osigurao osminu finala Lige prvaka, pa mnoge njegove zvijezde nisu ni putovale u Madrid. Bayern je postigao 18 pogodaka u šest utakmica i to bez golgetera Roberta Lewandowskog koji još nije u pravoj formi.

Haland nije čudo za jednu sezonu

Erling Braut Haland prošle je sezone oduševio u Ligi prvaka, postigavši u skupini osam pogodaka za Red Bull Salzburg, a potom još dva za Borussiju Dortmund u osmini finala. Ove sezone pokazao je kontinuitet forme, postigavši još šest golova u četiri utakmice za Borussiju prije nego što ga je ozljeda udaljila s travnjaka do Božića. Dvadesetogodišnji Norvežanin vodeći je strijelac Lige prvaka zajedno s Marcusom Rashfordom iz Manchester Uniteda (koji je ispao), Alvarom Moratom iz Juventusa i Neymarom iz PSG-a. Prošle su sezone samo tri nogometaša, a među njima i Haland, postigla više od šest pogodaka u Ligi prvaka. U sezoni prije nje, to je uspjelo samo dvojici golgetera. Halandu je trebalo samo sedam utakmica da postigne 10 golova u Ligi prvaka i samo 12 utakmica da postigne 15, odnosno 16 golova, što su rekordna postignuća. Prethodnim rekorderima, Ruudu van Nistelrooyu i Robertu Soldadu, trebalo je 19 utakmica za 15 pogodaka.

Real Madrid i Barcelona više nisu bauk

Real Madrid osvojio je četiri naslova u Ligi prvaka u pet sezona, a osam godina zaredom stizao je barem do polufinala. No u posljednje dvije sezone ispadao je u osmini finala i aura uspješnosti i nepobjedivosti uglavnom je nestala. Ove sezone Real se mučio u skupini s Borussijom Mönchengladbach, Šahtarom iz Donjecka i milanskim Interom. Da je Inter pobijedio Borussiju, Realova sudbina nakon petog kola u skupini ne bi bila u njegovim rukama. Na kraju je Real osvojio prvo mjesto pobjedom protiv blijede Borussije 2:0 pogocima Karima Benzeme.

Barcelona je u La Ligi samo tri boda udaljena od zone ispadanja, a u Ligi prvaka nije uspjela osvojiti skupinu prvi put nakon 2007. godine, nakon poraza 3:0 kod kuće od Juventusa.

Od četiri engleska kluba, United je jedini ispao

Manchester City, Liverpool i Chelsea osigurali su plasman u osminu finala i činilo se da će im se pridružiti i Manchester United. Solskjaerova momčad trebala je samo jedan bod iz posljednje dvije utakmice, ali nije ga uspjela osvojiti. Izgubila je od PSG-a i RB Leipziga. Time je završena trogodišnja serija tijekom koje su se svi engleski klubovi plasirali u nokaut fazu Lige prvaka. Tottenham je u sezoni 2016./2017. bio posljednja premierligaška momčad koja je ispala u skupini.
 

Pročitajte više