HAJDUK - OSIJEK 1:2

Hajduk je i dalje limitiran, a Krovinović je velik upitnik

Foto: HNK Hajduk

HAJDUK i Osijek odigrali su derbi drugog kola Hrvatske nogometne lige u kojem su slavili gosti s 1:2 i time nastavili pozitivan niz rezultata na Poljudu gdje su u posljednjih devet utakmica izgubili samo jednu. Derbi je obilježio visok tempo igre u prvom poluvremenu te Osijekov preokret u drugom poluvremenu nakon nevjerojatnog pogotka Marka Livaje kojim je Hajduk poveo 1:0. 

Kaos i Bjeličina adaptacija na poluvremenu

Hajdukov trener Gustafsson izveo je gotovo identičan sastav u 4-2-3-1 formaciji kao i u četvrtak u pobjedi protiv Tobola - napravio je samo jednu izmjenu, ubacio je Vuškovića umjesto Eleza. Niti Bjelica nije puno mijenjao u odnosu na utakmicu s Pogonom, no promijenio je formaciju s tri centralna braniča u 4-1-4-1 sustav. Dva prednja vezna, Kleinheislera i Žapera, odlučio je postaviti tako da u obrani iskaču prema dva zadnja vezna Hajduka - Vukovića i Krovinovića, dok je Nejašmić trebao pokrivati prostor iza njih, time i Marka Livaju. Ta odluka pokazat će se kao ključna za prvo poluvrijeme.

Obje ekipe su bile vrlo agresivne bez lopte, presing im je bio usmjeren u prave igrače, sudac je puštao čvrstu duel-igru, dok su u napadu vrlo teško kontrolirale posjed uglavnom zbog manjka igrača u zadnjim linijama koji su kvalitetni s loptom u nogama. To je u prvom poluvremenu pretvorilo utakmicu u kaos u kojemu se Hajduk nešto bolje snalazio. 

Kako su Krovinović i Vuković stajali prilično duboko, blizu svojim stoperima i time odvlačili osječke prednje vezne, Nejašmić je nerijetko ostajao na prostoru kojeg nije mogao sam braniti. To se najbolje vidjelo nakon Osijekovih izgubljenih lopti koje su dolazile kao posljedica presinga Sahitija ili Ljubičića. Obrambena i vezna linija Osijeka između sebe ostavljale bi 20-30 metara prostora u koji se ubacivao Livaja. Udaljenosti koje bi Nejašmić i ostali Osijekovi igrači morali prelaziti da bi zatvorili protivnika su bile prevelike i upravo je iz takvih situacija Hajduk imao nekolicinu solidnih otvorenih udaraca s distance. Nakon jednog takvog presinga na posljednju liniju Osijeka i oduzete lopte, Hajduk je stvorio tri na tri situaciju iz koje je Livaja na kraju i postigao pogodak.

Niti u drugom poluvremenu ekipe nisu uspjele imati loptu duže periode vremena u svojim nogama pa je tako do kraja utakmice bilo preko 280 izmjena posjeda, no Bjelica je takav kaos s nekoliko adaptacija, unatoč primljenom pogotku, uspio staviti pod svoju kontrolu.

Na poluvremenu je u igru umjesto Žapera uveo Jugovića koji je zauzeo poziciju zadnjeg veznog, a Nejašmić se prebacio na Žaperovo mjesto. Iako Jugović nije defenzivan veznjak, Osijek je u njemu dobio pokretljivijeg igrača koji lakše pokriva široki prostor od Nejašmića, dok je istovremeno zadržao Nejašmića i njegove kvalitete na terenu. Uz Kleinheislera koji je povećao svoju odgovornost u obrani, time je Bjelica osigurao da Hajduk više ne može po osvojenoj lopti dolaziti na brisani prostor ispred Osijekove obrane kao u prvom poluvremenu.

Zbog spomenutih prilagodbi te sve manje agresivnog Hajduka, Osijek je u drugom poluvremenu donekle kontrolirao utakmicu i uz nekoliko grešaka obrambenih igrača Hajduka došao do preokreta.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Zašto je ovaj poraz dobar za Hajduk?

Hajdukova uprava ovoga ljeta odradila je jedan od najboljih prijelaznih rokova u posljednje vrijeme. Dovedeni su provjereni igrači poput Krovinovića, Lovrencsicsa te Eleza, a zadržani su i rubni reprezentativci poput Kalinića i Livaje. Osim potencijalne prodaje Vuškovića, niti jedan igrač u konkurenciji za početnu postavu neće napustiti klub.

No, već se iz dosadašnjih utakmica vidi da je kadar i dalje limitiran. Osim četiri napadačke pozicije, kvaliteta igrača izvan prve postave strmoglavo pada. Posebno je to vidljivo u obrani, a kao što su utakmice protiv Lokomotive i Osijeka pokazale, niti startni igrači ne ulijevaju povjerenje da se Hajduk može kvalitetno braniti. Osijek nije odigrao vrhunsku utakmicu, no svejedno je postigao dva pogotka i stvorio tri ili četiri ozbiljne prilike nakon ubačaja koje su došle kao posljedica isključivo krivog postavljanja i loše suradnje Hajdukove zadnje četvorke. 

Još jedan veliki upitnik je i pozicija Filipa Krovinovića, a time i kompatibilnost ostalih igrača. Odlaskom Jurića, Fossatija pa i Nejašmića, u Hajduku se pojavila potreba za zadnjim veznim, poželjno igračem sličnim Fossatiju koji će diktirati tempo igre u kaotičnim utakmicama kao što je bila ova protiv Osijeka. Došao je Krovinović, igrač od kojega svi očekuju da ispuni te zadatke. Samo postoji jedan problem, on gotovo nikad u dosadašnjoj karijeri to nije radio.

Prošle godine Krovinović je za Nottingham Forest igrao lijevo krilo, a prije toga je nekoliko sezona u WBA-u i Benfici igrao jednu od osmica (prednjeg veznog) u 4-1-4-1 ili 5-3-2 sustavima, te je uz sebe gotovo uvijek imao defenzivno vrlo odgovorne igrače koji mogu pokrivati prostor iza njegovih leđa. Vrlo rijetko se spuštao nisko u ulogu koju trenutno ima u Hajduku, a to se vidi i po njegovom stilu igre. Odličan je u pomicanju lopte bliže gola, svaki put kada je primi, gleda kako je gurnuti okomito prema igraču ispred sebe dodavanjem ili osvojiti prostor driblingom, no istovremeno nije navikao na defenzivne odgovornosti koje nosi pozicija veznog u 4-2-3-1 formaciji. To je dodatno potencirano profilom igrača kao što je Vuković, koji je izuzetno dobar u duelu i vrlo agresivan, što znači da često iskače s pozicije ne pazeći na prostor koji ostavlja praznim. Kombinacija svih ovih faktora, uz eventualni povratak Fossatija koji se tjednima najavljuje, mogla bi natjerati trenera Gustafssona da razmisli o pomicanju Krovinovića bliže golu i iskoristi njegove najveće kvalitete.

Upravo to bi trebala biti poanta i pozitivna strana ovog poraza i svih sljedećih kojih će tijekom ove sezone i dalje neminovno biti. Hajduk nakon nekolicine sezona ima igrače u napadu koji individualno mogu rješavati utakmice golovima kao što je Livajin jučerašnji, no dug je put od skupa imena kao što su Livaja i Krovinović, od kojih se očekuje da će sudjelovati u 20 ili 30 golova po sezoni, do sustava i smislene igre koja te golove ili asistencije pretvara u pobjede i konstantno osvajanje bodova. Možda će se morati mijenjati formacija ili uloge igrača dok se ne pronađu prava rješenja, a vrlo vjerojatno će biti potrebna i dodatna pojačanja na obrambenim pozicijama da bi se tamo stekla sigurnost, no za to je potrebno strpljenje. To već jednom moraju shvatiti svi u klubu i oko kluba, a poraz od Osijeka bi trebao biti jedna od lekcija na dugom putu.

Pročitajte više