Hajduk je u zadnjih 10 godina promijenio 14 trenera. Ocijenite ih

Foto: Miranda Cikatic/Omar Arnau/Sanjin Strukic/Hrvoje Jelavic/PIXSELL/EPA

NIJE trebalo dugo novom treneru Hajduka Ivanu Leki da se nađe pod kritikama navijača. U svojoj drugoj službenoj utakmici Leko je doživio težak poraz od Istre 3:0. Na klupi je naslijedio Mislava Karoglana, za kojeg se pretpostavljalo da će biti samo privremeno rješenje nakon odlaska Valdasa Dambrauskasa. 

Ako ne računamo trenere koji su samo ulijetali na par utakmica kako bi pričuvali klupu Hajduka, Leko je 15. trener splitskog kluba u posljednjih deset godina. Očekivanja u Hajduku su velika, klub je već dugo bez naslova prvaka pa treneri u pravilu imaju malo vremena da se dokažu. Samo ove sezone Leko je treći trener Hajduka. Evo tko je sve vodio klub u zadnjih 10 godina.

Mišo Krstičević (17 pobjeda, 10 remija, 13 poraza)

Krstičevićev mandat u Hajduku trajao je 403 dana, odnosno 40 utakmica. U njima je ostvario 17 pobjeda, 10 remija i 13 poraza, uz prosjek od 1.53 boda po utakmici. Vodio je Hajduk u spektakularnoj pobjedi protiv Intera na San Siru. Otkaz je dobio nakon remija sa Slaven Belupom te poraza od Rijeke 2:1 na Poljudu.

Igor Tudor (41-19-27)

Današnji trener Marseillea vodio je Hajduk dvaput u posljednjih deset godina. Od travnja 2013. do veljače 2015. godine skupio je 69 utakmica, a u prvoj polovici 2020. godine još 18. Ukupno ima 41 pobjedu, 19 remija i 27 poraza s Hajdukom uz prosjek bodova po utakmici 1.63. Zanimljivo, Tudor je dvaput iz Hajduka odlazio nakon pobjeda protiv Istre.

Hari Vukas (12-3-11)

Ukupno 26 puta Vukas je vodio Hajduk u zadnjih deset godina. Prosjek osvojenih bodova po utakmici mu je 1.50. Ima 12 pobjeda, samo tri remija i 11 poraza. Uglavnom je ulijetao kao privremeno rješenje, no skupio je dovoljno utakmica da uđe u ovaj izbor. Trenutno je Tudorov pomoćnik u Marseilleu.

Stanko Poklepović (2-3-4)

Goran Vučević je početkom druge polusezone pozvao Stanka Poklepovića da se vrati na klupu Hajduka. Nije ispalo dobro. U devet utakmica skupio je četiri poraza, tri remija i samo dvije pobjede. U prosjeku je osvajao jedan bod po utakmici. Vučević se zahvalio Špaci na povratku u Hajduk i odgovornost preuzeo na sebe.

Damir Burić (35-16-19)

U svom je prvom mandatu u Hajduku dobio godinu dana te je osvajao 1.69 bodova u prosjeku po utakmici. U drugom, u 2019. godini, prosjek mu je bio još i veći - 1.81 bod po utakmici. Burić je ukupno u Hajduku vodio 70 utakmica, skupio 35 pobjeda, 16 remija i 19 poraza. 

Marijan Pušnik (15-5-6)

Burića je nakon prvog mandata naslijedio Slovenac Marijan Pušnik. Krenuo je s Hajdukom impresivno u sezonu 2016. godine, no onda su počeli problemi. Izgubio je od Dinama 4:0 pa od Rijeke 4:2 na Poljudu.

Još jedan poraz od Rijeke i ispadanje iz Kupa od Splita značili su za njega kraj nakon 26 utakmica. Osvajao je 1.92 boda po utakmici u prosjeku, upisao 15 pobjeda, pet remija i šest poraza. Od otkaza se pokušao spasiti ulagivanjem Torcidi tako što je nosio šal Hajduka na klupi. Trenutno nema posao.

Joan Carillo (22-11-8)

Španjolac je na Poljudu izdržao skoro godinu dana. Od prosinca 2016. do studenog 2017. godine Carillo je vodio klub u 41 utakmici, uz učinak od 22 pobjede, 11 remija i osam poraza. Osvajao je u prosjeku 1.88 bodova po utakmici. Klub je napustio nakon poraza 3:2 od Rudeša na Poljudu.

Željko Kopić (16-10-8)

Nakon dobrih rezultata sa Slavenom Željko Kopić okušao se kao trener Hajduka, no nije se uspio zadržati ni godinu dana. Vodio je 34 utakmice, uz 16 pobjeda, deset remija i osam poraza te uz prosjek osvojenih bodova od 1.71 po utakmici. Otišao je iz kluba nakon niza od sedam utakmica bez pobjede, a, između ostalog, ostat će upamćen po videu u kojem se pravdao Torcidi nakon loše odigrane utakmice.

Zoran Vulić (5-4-2)

Legenda Hajduka vratila se u klub sredinom 2018. godine, no nije to baš dobro završilo ni za koga. Vulić je vodio 11 utakmica, imao je pet pobjeda, četiri remija i dva poraza uz 1.73 osvojena boda prosječno po utakmici. Nakon što je napustio Hajduk rekao je da Uprava kluba preferira "laptop-trenere".

Siniša Oreščanin (15-3-6)

Vulićev nasljednik Siniša Oreščanin stigao je iz Hajdukove škole i preuzeo prvu momčad, s kojom je u 24 utakmice pobijedio 15 puta, triput remizirao i šest puta izgubio. Morao je otići nakon šokantnog poraza od Gzire na Poljudu i ispadanja iz Europe. Trenirao je nakon toga još samo kratko Goricu, a trenutno je bez posla.

Paolo Tramezzani (14-4-6)

Dolaskom Lukše Jakobušića u klub na mjesto predsjednika posao trenera dobio je Talijan Paolo Tramezzani. S Hajdukom je radio dobar posao, u 24 utakmice u prosjeku je osvajao 1.92 boda. No nakon sezone je dobio otkaz, što nije najbolje sjelo navijačima i ljubiteljima Hajduka, kojima je Talijan postao miljenik. Trenutno je nezaposlen.

Jens Gustafsson (9-3-5)

Švedski trener trebao je biti dugoročno rješenje nakon Tramezzanija, no pokazao se kao promašaj. Vodio je 15 utakmica, u kojima je imao devet pobjeda, tri remija i pet poraza uz 1.76 bodova po utakmici. Otišao je nakon poraza od Slaven Belupa 3:2.

Valdas Dambrauskas (23-7-7)

Litvanski trener donio je Hajduku trofej - prošlog proljeća osvojio je Kup na Poljudu. Dambrauskas je bio miljenik navijača, no Uprava ga je odlučila maknuti nakon ispadanja iz Europe od Villarreala, poraza od Osijeka te remija sa Šibenikom. Dambrauskas je u Hajduku proveo 314 dana, a u prosjeku je osvajao 2.05 bodova po utakmici.

Mislav Karoglan (7-3-0)

Karoglan je imao kratak, ali impresivan niz u Hajduku. U deset utakmica nije imao poraz, s tim da je igrao protiv Dinama, Osijeka i Rijeke. U prosjeku je osvajao 2.40 bodova po utakmici, što je najbolje od svih trenera u posljednjih deset godina. No bio je predodređen kao privremeni trener pa je dolaskom Leke otišao s Hajdukove klupe.

Pročitajte više