Intervju: Vladimir Balić

"Hajduk može pobijediti puno veće od Vitorije, ali ne smije igrati kao protiv Istre"

Foto: Ivana Ivanovic/Pixsell,Hajduk.hr

NAKON poraza u Superkupu, Hajduk je novu sezonu nastavio slavljem 2:0 protiv Istre na Aldo Drosini u prvom kolu SuperSport HNL-a i tako barem do idućeg vikenda zauzeo prvo mjesto na tablici. Dan nakon utakmice Bijeli su doznali da će im prva prepreka na putu prema skupinama Konferencijske lige biti Vitoria Guimaraes ili Puskas Akademia. 

O prvom prvenstvenom kolu i nadolazećim izazovima koji očekuju izabranike Valdasa Dambrauskasa razgovarali smo s nekadašnjim golmanom Hajduka Vladimirom Balićem kojeg je Torcida 2004. proglasila Hajdučkim srcem, nakon što je te godine, kao i iduće, osvojio naslov prvaka. 

Kako ste vidjeli nastup Hajduka u prvom kolu?

Prva kola nisu lagana. Teško je samo na temelju toga naslutiti stanje ekipe i razinu pripremljenosti. U prvom kolu je najbitnije osvojiti tri boda. Hajduk je na kraju kontrolirao utakmicu i Istra nije imala nikakve šanse. Mislim da ovo nije Hajdukov maksimum, ali dali su koliko je bilo potrebno za pobjedu.

Jesu li vas se naročito dojmili neki individualci?

Jako su mi se svidjeli Biuk i Livaja, naročito kod drugog gola. Vidi se da je Biuk točno pogledao gdje se Livaja nalazi i jako precizno ubacio. Livaja je na sebi imao igrača, ali ga se odlično otarasio i stvorio prostor da može zabiti glavom. Vidi se velika razlika u kvaliteti između njega i većine HNL braniča.

Koliko je za Hajduk bitno da Biuk odigra dobru sezonu? 

Vrlo. On je jako veliki talent i ako će biti konstantno u igri, o njemu će ovisiti dosta toga. Može donijeti puno dobroga Livaji kao i protiv Istre. Takav nastup u kojem je dao direktan doprinos za pogodak će mu puno značiti. U njegovim potezima se vidi potencijal. 

Kako komentirate napredak Darija Melnjaka? 

Trebalo mu je vremena da se prilagodi, a sada je jedna od glavnih uzdanica. Većinu golova koje je zabio je dao tako da je ulazio u tuđi prostor, kao kada je protiv Istre s lijeve strane završio na prvoj stativi s druge. To zbunjuje braniče jer nije po strogom formacijskom konceptu ili uobičajenom nogometnom rasporedu. 

Velika je vrijednost kada netko tako čita prostor i napada mjesta gdje nema striktnog čuvara. Na sličan način je u svoje vrijeme funkcionirao Mijo Caktaš s ulascima iz drugog plana. Melnjak ima sličnu vrlinu koju je pokazao i u finalu Kupa i nekoliko puta prije.

U Europi Hajduk najvjerojatnije očekuje Vitoria Guimaraes, ako izbaci mađarsku Puskas Akademiju. Kako vidite šanse Hajduka u te dvije utakmice? 

Prolaz nije imperativ, ali imperativ je da igrači daju sve od sebe. Obje utakmice moraju odigrati na maksimumu svojih mogućnosti. Kada se to desi, Hajduk uz koncentraciju kvalitete u svojoj momčadi koja je sada donekle izbalansirana sa sigurnim Lovrom Kalinićem, Melnjakom, Krovinovićem, igračima koji znaju udarati protivnike po nogama i egzekutorom Livajom, može pobijediti Vitoriju. 

Međutim, utakmica s Istrom nema veze s Europom, Hajduk u Europi mora biti još bolji. Tu će morati igrati jednu drugu igru. S puno više koncentracije i sinergije između igrača na terenu. U Europi nema popravka. Morate zaboraviti sve što je bilo prije i koncentrirati se samo na tu utakmicu. 

Ako Hajduk bude igrao kao protiv Dinama u Splitu ili protiv Rijeke na Rujevici i u finalu Kupa, onda može dobiti i puno veće ekipe od Vitorije. Uz zajedništvo ekipe na terenu i navijača na tribinama Hajduk može do uspješne europske sezone. 

Pročitajte više