Hajduk uzvratio britanskim vojnicima za poraz u mitskoj utakmici iz Barija 1944.

U PRIJATELJSKOJ utakmici u povodu 65. godina obnove Hajduka " Bijeli"su nakon 65 godina uzvratili Vojnoj reprezentaciji Velike Britanije za poraz u legendarnoj utakmici u Bariju 1944. godine. Tog 23. rujna Britanci su slavili 7:2 pred 40 tisuća ljudi, ali taj je poraz ujedno bio i pobjeda Hajdukovih prvotimaca koji su pokazali otpor fašističkom režimu u okupiranom Splitu i preselili na oslobođeni Vis, pod imenom Hajduk VNOJ.

Utakmica protiv britanskih vojnika upriličena je na Poljudu, a nazočili su mnogobrojni dužnosnici hrvatskog i britanskog sportskog te političkog kruga. Hajduk je pod vodstvom Reje slaviko 9:1.

Zaigrala je "bijela" kombinirana momčad, a u strijelce su se upisali dva puta Smoje i Jertec, te Rodić, Sačer, Tomasov, Tokić i Barač.

Među 200-tinjak gledatelja bili su i gradonačelnik Splita Željko Kerum, veleposlanik Velike Britanije David Blunt, predstavnici HNS-a Zorislav Srebrić te Ante Pavlović koji je uoči susreta predsjedniku kluba Jošku Svaguši uručio trofej za naslov prvaka Banovine Hrvatske iz 1941. godine. Trofej koji je Hajduk uzeo te nemirne godine nikada im nije uručen. Sada je ta nepravda ispravljena.

Pročitajte više