SLUČAJ BORNE SOSE

Hrvatska ne mora očajavati zbog toga što je izgubila Sosu. Ima tri jako dobre zamjene

Foto: Pixsell

BORNA SOSA je bio sportska vijest tjedna u Hrvatskoj. Igrač Stuttgarta uzeo je njemačko državljanstvo i odlučio se za njemačku reprezentaciju umjesto Hrvatske, a u ekskluzivnom intervjuu za Index otkrio je razloge svoje odluke.

Sosa je ove sezone jedan od najboljih ofenzivnih bekova u Europi. Činjenica da neće igrati za Hrvatsku djeluje obeshrabrujuće za zemlju koja je demografski ograničena i nema ogroman bazen iz kojeg može vući igrače za A selekciju. S druge strane, konkurencija na lijevom boku je velika. Još bar tri igrača nameću se kao rješenja na toj poziciji u bližoj ili daljoj budućnosti.

Šukerovi diletanti zbog slučaja Borne Sose rade sprdnju od hrvatske reprezentacije

Koliku će štetu Hrvatskoj napraviti Sosin odlazak? Kako bismo dobili odgovor na to pitanje, usporedili smo njegove brojke s ostalim hrvatskim igračima na toj poziciji - Barišićem i Bradarićem, koji su već debitirali za A reprezentaciju, i Gvardiolom, koji je ove sezone za Dinamo igrao tu poziciju i sjajno joj se prilagodio te se očekuje da će mu uskoro i Dalić dati šansu.

Ofenzivno nema konkurenciju, ali postoji detalj koji se mora istaknuti

Kada uzmemo u obzir ključne napadačke statistike, Borna Sosa nema konkurenciju. U ključnim dodavanjima je bolji, a u asistencijama i kreiranim šansama skoro bolji nego preostala tri igrača zajedno.

Grafika: SofaScore za IndexSport

Sosa je i na europskoj razini u samom vrhu. Tek Juan Cuadrado ima više asistencija (10) od svih braniča u ligama Petice. Po ključnim dodavanjima, progresivnim dodavanjima, uspješnosti driblinga te dodavanjima i centaršutovima u kazneni prostor Sosa se nalazi u 15% najboljih bekova u odnosu na konkurenciju. Za reprezentaciju bi bio bitan i za prekide. Nedostatak ljevaka u reprezentaciji često rezultira time da Modrić izvodi prekide i iz onih pozicija koje su prirodnije za lijevu nogu. 

Ono što se mora napomenuti je da u Stuttgartu igra u sustavu s tri stopera. To mu omogućava puno veću slobodu prema naprijed te često ima kretanja i navike krilnog igrača u završnici napada. U utakmicama za mladu reprezentaciju najbolje se vidjelo koliko je različita uloga beka u sustavu s četiri braniča. Sosa je i tu pokazao ofenzivnu moć, ali je u šest odigranih kvalifikacijskih utakmica za Europsko prvenstvo upisao tek jednu asistenciju.

Sustav s trojicom u zadnjoj liniji hrvatska seniorska reprezentacija nije igrala još od 2006. godine. U teoriji bi takav sustav više odgovarao Bradariću i Sosi jer vole dolaske u napad, a lijevi stoper im može zatvoriti leđa da se momčad može bolje osigurati od suparničke kontre. S obzirom na to da ne postoji ništa što bi dalo za pretpostaviti da Dalić razmišlja o tom sustavu, postoji dobra mogućnost da Sosa u Hrvatskoj dugo ili nikad ne bi igrao u sistemu koji mu najviše leži i u kojem može napraviti razliku u napadu.

Najveći problem je igra u obrani

Kada se četiri beka usporede po defenzivnim statistikama, dolazi do jasne podjele na one kojima je obrana jača i one kojima je to slabija faza igre.

Grafika: SofaScore za IndexSport

Sosa i Bradarić su u duelu puno lošiji u odnosu na Gvardiola i Barišića. Kao što mu sustav omogućava bolje ofenzivne brojke, on Sosi daje i manje obrambene odgovornosti u odnosu na prosječnog beka, pa su njegove brojke u tom segmentu igre nešto lošije od ostatka konkurencije. U Stuttgartu je napredovao i u tom segmentu, ali i dalje nije ni blizu razine najboljih bekova lige, kao što je slučaj u napadu.

Ovdje treba istaknuti i kontekst hrvatske reprezentacije gdje na lijevom krilu najčešće igra Perišić. On voli igrati loptom uz liniju, što ograničava lijevom bočnom prostor za utrčavanje u napadu. Osim toga, dugo je bio ključan igrač u zadnjoj trećini terena, preko kojeg su se završavali napadi, i iza svojih leđa je trebao prije svega defenzivno odgovornog beka koji će pokriti prostor koji ostavlja iza sebe u obrani. Takvu ulogu imali su Strinić i Pivarić i, u zadnje tri godine, Barišić.

Hoće li Sosa nedostajati Hrvatskoj?

Izgubiti igrača nikad nije dobro, ali iz ove perspektive je dojam da će Hrvatska najlakše zakrpati rupu na lijevom boku. Pozicija koja je dugo bila rak-rana momčadi sada je jedna od onih koje su najbolje popunjene.

Barišić iza sebe ima fantastičnu sezonu u Rangersima i već je pronašao svoju ulogu u Dalićevoj ekipi. Bradarić će ove sezone vjerojatno uzeti senzacionalni naslov s Lilleom. Iako nije standardni prvotimac, iz Hajduka je otišao nakon prve prave seniorske polusezone i amplitude u njegovoj igri i formi su očekivane. Bez obzira na to, radi se o vrhunskom potencijalu. Gvardiol će idućeg ljeta igrati u RB Leipzigu i općenito je jedan od najtalentiranijih braniča svijeta. Za očekivati je da će se u Njemačkoj vratiti na stopersku poziciju, ali je u Dinamu dokazao da odličan može biti i na beku. Imati igrača koji može tijekom utakmice pokriti obje pozicije može biti velika prednost.

 

Logično je da se oko Sose dignula velika prašina, posebno s obzirom na neshvatljivu pasivnost HNS-a u cijeloj situaciji, koji mora poduzeti sve da ni ne dođe do ovakvih situacija. Ipak, radi se o igraču koji je tek odnedavno "vruća roba". Početkom godine počeo je prikazivati igre koje ga bitno izdvajaju u odnosu na konkurenciju, a seniorska reprezentacija se sastajala samo u ožujku, i to za vrijeme Eura za mlade. Navodno se baš tada priča prelomila. Dalić je navodno Sosu htio "zakapariti" protiv Malte, ali je Bišćan inzistirao na tome da mu treba za posljednju utakmicu u grupnoj fazi, dok je u prve dvije morao odraditi suspenziju. Taj dio priče više nije ni bitan. Sosa je donio, kako i sam kaže, profesionalnu odluku i smatra da će šansu prije dobiti u njemačkoj reprezentaciji.

Hrvatska zbog toga može žaliti, ali nikako ne i očajavati. Dva od tri igrača koji su Sosina konkurencija su nogometni početnici u europskim okvirima i puno toga može poći po zlu u njihovom razvoju. Imati na raspolaganju i Stuttgartovog beka dalo bi reprezentaciji veću dubinu, ali ne radi se o gubitku koji je, barem iz ove perspektive, teško nadoknaditi.

Pročitajte više