Hrvatski vaterpolisti poraženi od SiCG 5:4

HRVATSKA vaterpolo reprezentacija nije se uspjela plasirati u finale Svjetskog prvenstva u Montrealu. U polufinalu je poražena od Srbije i Crne Gore 4:5 (2:3, 0:0, 0:1, 2:1).

Bio je to susret u kojem su dominirale obrane, a posebno vratari. Hrvatski golman Josip Pavić imao je devet obrana, a Denis Šefik na vratima SCG obranu više. Treba pohvaliti i odličnu igru naših centara, a posebno Igora Hinića, koji je izborio brojna isključenja. No, Hrvati su vrlo loše koristili situacije s igračem više. Od 12 prilika iskoristili su samo tri.

Prva četvrtina bila je izrazito efikasna s obzirom na ostatak susreta. Poveli su vaterpolisti Srbije i Crne Gore, a strijelac je bio Ikodonović. Đogaš je poravnao s igračem više, a prvo i jedino naše vodstvo u utakmici stiglo je nakon pogotka Boškovića. Do kraja četvrtine SCG je poravnala, a zatim i povela. Strijelci su bili Ikodinović i Janović, koji je "šraubom" pogodio za vodstvo SCG 3:2.

Do sljedećeg pogotka čekalo se punih 11 minuta. Najbolji igrač naših suparnika Aleksandar Šapić je nakon četri i pol minute igre u trećoj četvrtini realizirao igrača više i doveo je SCG u vodstvo 4:2.

Hrvatski vaterpolisti su nastavili promašivati iz izglednih prilika i samo zahvaljujući odličnim obranama Pavića ostali smo u igri. Nadu u preokret dao je Nikola Franković, koji je 2 minute i 12 sekundi prije kraja smanjio na 3:4. No, već u sljedećem napadu isključen je Bušlje, pa je SCG imala priliku ponovno doći na dva gola prednosti. Naši igrači dobro su se branili, ali nisu imali sreće. Primili smo pogodak kad se naš isključeni igrač vraćao u igru. Vujasinović je lukavim udarcem lobao vratara Pavića. Do kraja susreta ostala je samo minuta i pol, a SCG je imala vodstvo 5:3. U tom trenutku izgledalo je da je utakmica izgubljena. No, hrvatski vaterpolisti nisu mislili tako. Franković je 28 sekundi prije kraja smanjio na 4:5. Jedina šansa da dođemo do poravnanja bila je da isprovociramo četverac, te da se nadamo da ga SCG neće realizirati. To se i dogodilo. Hrvatski izbornik namjerno je pozvao time-out. SCG je dobila četverac, ali je udarac Šapića obranio Pavić. Tako je Hrvatima ostalo još 23 sekunde za posljednji napad i pokušaj da se izbore produžeci. Nažalost, hrvatski su igrači brzopleto izveli taj posljednji napad, pa Đogašev šut nije pogodio mrežu.

"Kad dvije četvrtine ne zabijete pogodak, onda je to veliki problem, čak i ako ste odlični u obrani. No, unatoč tome imali smo priliku izboriti produžetke, ali nismo imali sreće. U polufinalu vam treba i malo sreće. Moram priznati da smo jako razočarani", izjavio je hrvatski reprezentativac Teo Đogaš.

"Pobijedili smo našeg najvećeg suparnika i zbog toga smo presretni. Bila je to dobra utakmica. U obrani smo bili odlični, ali napad nam nije funkcionirao. Publika je bila fantastična i sada nas čeka veliko slavlje", istaknuo igrač SCG Vladimir Vujasinović.

Na kraju, treba pohvaliti igru pomlađene hrvatske reprezentacije na SP u Montrealu. Napredak je očit otkad je "barakude" preuzeo najtrofejniji vaterpolski trener na svijetu Ratko Rudić. Također, Hrvatska će napokon biti u situaciji da se bori za medalju. Posljednju smo osvojili 2003. na EP-u Kranju, kada smo u finalu poraženi baš od SCG. Taj susret u Kranju obilježili su navijački neredi zbog kojih je Hrvatski vaterpolski savez zaradio kaznu od sto tisuća eura. I noćas je atmosfera na tribinama bila užarena, ali nije bilo izgreda.

Hrvatska će u subotu za brončanu medalju igrati protiv Grčke, koja je u drugom polufinalnom susretu izgubila od Mađarske 6:7. O naslovu svjetskog prvaka odlučit će susret SCG i Mađarske.

HRVATSKA: Pavić (9 obrana), Burić, Pavlović, Antonijević, Vranješ, Franković 2, Primorac, Đogaš 1, Bušlje, Komadina, Hinić, Bošković 1, Volarević.

SCG: Šefik (10 obrana), Trbojević, Janović 1, Udovičić, Savić, Ikodinović 2, Nikić, Gojković, Zloković, Šapić 1, Vujasinović 1, Jokić, Radić.

IGRAČ VIŠE: Hrvatska 3-12, SGC 4-8

ČETVERCI: Hrvatska 0-0, SCG 0-1

SUCI: Tulga (TUR), Chaney (SAD).

GLEDATELJA: 6.000

(Foto: Arhiva)

Pročitajte više