IFAB dopustio pet sudaca na EP-u i zabranio nošenje okovratnika "a la Tevez"

MEĐUNARODNI odbor nogometnih saveza (IFAB), tijelo koje odlučuje o svim promjenama pravila u nogometu, zabranio je u subotu nošenje okovratnika od 1. srpnja ove godine.

Okovratnici su u posljednje vrijeme postali pravi hit među nogometašima, a proslavili su ih, među ostalima, Carlos Tevez, Yaya Toure i Mario Balotelli (svi iz Manchester Cityja), Samir Nasri (Arsenal) i Pepe Reina (Liverpool).

No, zbog opasnosti koje bi povlačenje za okovratnik moglo donijeti nogometašima, IFAB je na svojoj sjednici u Walesu odlučio izbaciti ovaj modni detalj i grijač vrata iz daljnje upotrebe.

"NE" tehnologiji u nogometu

IFAB je također donio odluku da se, unatoč brojnim testiranjima tehnologija na gol-crti, eksperimenti nastave i u sljedećih godinu dana. Očito, nijedna tehnologija nije u potpunosti zadovoljila, odnosno ne može sa sigurnošću potvrditi je li lopta prešla gol-liniju ili ne.

Ipak, u cilju smanjivanja neugodnih situacija oko (ne)priznavanja pogodaka, IFAB je dozvolio Europskoj nogometnoj federaciji (UEFA) da na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini sljedeće godine utakmice sude petorica sudaca, što je eksperiment koji se već neko vrijeme provodi u Europa ligi i Ligi prvaka.

Pročitajte više