Japanski mediji: Hrvati su uz Brazil prvi favoriti za prolaz u drugi krug

JAPANSKI list Asahi posljednjih se dana pozabavio analizom reprezentacija s kojima će se Japan susresti na SP-u u Njemačkoj. Osim Brazila, koji je definitivni favorit ne samo skupine već čitavog natjecanja, najviše medijskog prostora zauzela je momčad Zlatka Kranjčara.

Utakmica koja će otvoriti skupinu F za Hrvatsku biti će poput noćne more, piše Asahi. Kada 13. lipnja na teren istrče reprezentacije Hrvatske i Brazila, nogometni znalci i fanovi širom će otvoriti oči, navodi se dalje u tekstu.

"Je li Brazil konačno postao momčad koja se može pobijediti? Mogu li Hrvati već na samom startu šokirati nogometni svijet?" - pitanja su kojima se bave japanski mediji.

Izuzev prve utakmice s peterostrukim svjetskim prvacima, Hrvate u skupini ne čeka naročito težak posao, barem na papiru. Njihove šanse za prolazak u drugi krug posve su realne, piše Asahi. Iako je tek 1992. godine postala samostalna država, Hrvatska na SP dolazi s impresivnom poviješću.

Nastupili su na tri SP-a, a tijekom kvalifikacija za odlazak u Njemačku ostali su neporaženi. Unatoč teškoj skupini u društvu Švedske, Bugarske, Mađarske i Islanda Hrvati su pobijedili u sedam od deset utakmica, piše list.

U Francuskoj 98. Hrvati su na krilima topnika Davora Šukera napravili senzaciju plasiravši se u polufinale SP-a. No, Šuker je iza sebe imao zvijezde poput Prosinečkog, Bobana, Jarnija i Štimca, koji su ujedno dio pobjedničke juniorske reprezentacije iz 1987. godine.


Nakon četiri godine u Japanu i Koreji stvari se za Hrvatsku nisu odvijale kako treba. Današnja hrvatska reprezentacija možda nije jaka kao ona brončana, no može se pohvaliti vrhunskim individualcima na svim pozicijama. Hrvati su uporni, na to se nikako ne smije zaboraviti, pišu japanski mediji.

Nekadašnji su se izbornici većinom oslanjali na starije igrače, no Hrvatska je danas uspješan spoj mladosti i iskustva. Glavnu ulogu u Njemačkoj bi mogao odigrati Niko Kranjčar, perspektivni veznjak i izbornikov sin. Osim Kranjčarovih, u rodu su i Niko i Robert Kovač, braća rođena u Njemačkoj.

Veteran Igor Tudor pokazao je da može bit velik oslonac cijeloj momčadi, a sjajni su Srna i Babić na bokovima, ali sa stalnom orijentacijom prema naprijed. U napadu je velikan Dado Pršo, koji je sa svojih pet pogodaka vodio momčad do impresivnih rezultata tijekom kvalifikacija, piše Asahi.

Ivan Klasnić, 25-godišnji napadač koji je zablistao u redovima Werdera iz Bremena, u Njemačkoj će biti na domaćem terenu. I to ne samo jer igra njemačku ligu, već je u Njemačkoj i rođen. Čak je odbio poziv njemačkog izbornika, te je na prvo mjesto stavio zemlju svojih predaka. Prije negoli je postao jedan od najopasnijih napadača Bundeslige, Klasnić je prolazio kroz krizna razdoblja, a ni ozljede ga nisu zaobilazile, pišu japanski mediji.

List Asahi navodi da au trojica hrvatskih reprezentativaca rođeni i odrasli u Australiji, iako su hrvatskog podrijetla. Brazilac Eduardo da Silva u Njemačkoj bi vrlo lako mogao dobiti svoju šansu u napadu reprezentacije.

Japanski mediji uvelike pišu i o susretu između Hrvatske i Australije, koji će s emocionalne strane biti vrlo težak za obje momčadi. Hrvatska se sa Socceroosima susrela četiri puta, a osim visoke pobjede od 7:0 uoči SP-a  u Francuskoj, Hrvati su upisali i dva poraza te remi.

Hrvati su uz Brazil ipak prvi favoriti za prolaz u drugi krug natjecanja, no iako će više no ikad htjeti napraviti senzaciju u utakmici s Cariocama, posve je jasno da će o njihovoj sudbini odlučivati susreti s Japanom i Australijom, zaključuje se u tekstu japanskog novinara.

Pročitajte više