Je li Mr. Respect prestrogo isključio Interovog igrača protiv Dinama?

DIVLJU utakmicu Dinamo - Inter 5:3 u osmom kolu HNL-a, koja je osim golovima obilovala i nevjerojatnim pogreškama igrača, obilježio je i sudac Tihomir Pejin.

U 57. minuti nakon što je Interov bek Haramustek pred svojim golom lagano gurnuo Dinamovog napadača Petkovića, pokazao je na penal za domaćina.

Ništa dvojbeno nije bilo u toj odluci. Interov igrač doista je na nedozvoljen način onemogućio suparnika u prilici za gol i kada je Pejin dosudio penal za Dinamo, nitko od igrača Intera nije se bunio. 

Ali zato su se svi oni zaprepastili kada je Pejin počinitelju doista laganog prekršaja, bodičeka kojim se naslonio na suparnika, pokazao izravan crveni karton. Okružili su suca žestoko prosvjedujući i tražeći objašnjenje. Prekršaj za koji je Pejin igraču Intera pokazao izravan crveni karton pogledajte ovdje

Haramustek je bio "zadnji čovjek obrane" prilikom prekršaja koji je napravio. Ali FIFA je davno, prije dvije i pol godine, ukinula pravilo prema kojem se momčad čiji je igrač u takvoj situaciji napravio faul kažnjavala i penalom dosuđenim protiv nje i obaveznim izravnim crvenim kartonom njenom igraču.

Nakon godina primjene spomenutog pravila došlo je do promjene jer se prihvatio argument da je u tom slučaju jedanaesterac (i eventualno žuti karton) dovoljna kazna za momčad počinitelja prekršaja, te da bi još i crveni karton bio previše i prestrog.

Podsjećamo, vijeće međunarodne nogometne organizacije (IFAB) u proljeće 2016. objavilo je promjene u nogometu koje se primjenjuju od 2016/2017 sezone. 

Promjena koja je izazvala najviše pažnje bila je ona da glavni sudac nije primoran dati crveni karton zadnjem igraču u obrani kada ovaj počini prekršaj. 

To je napravljeno da bi se ukinula "trostruka kazna", kada zadnji obrambeni igrač ruši protivničkog u svom šesnaestercu te dobiva crveni karton, suspenziju i sudac dosuđuje penal protiv njegove momčadi.

Po pravilima koja važe već dvije godine, sudac nije primoran dati igraču crveni karton. Na sucu je da procijeni je li faul bio namjeran ili nije. Ako nije, igrač dobiva samo žuti karton. Ako je, sudac mu može dati crveni karton, ali nije situacija kao prije, da to mora napraviti.

"IFAB je zaključio da su takve kazne prestroge i da se mora pronaći neko rješenje. Također, IFAB je odlučio da se jedan od elemanata "trostruke kazne" mora ukinuti. Odlučeno je da će se ukinuti suspenzija od jedne utakmice igraču koji, u tom slučaju, dobije crveni karton", objavljeno je tada na stranici FIFA-e.

Sudac Pejin, zvani Mister Respect, odlučio je isključiti igrača Intera. 

Iz spomenutog penala Dinamo je izjednačio na 2:2. Inter je ubrzo opet poveo, ali s igračem manje nije izdržao do kraja pa je Dinamo potpuno preokrenuo rezultat i pobijedio.

Pročitajte više