Jedinog kenijskog skijaša-trkača bolest spriječila u nastupu

39-GODIŠNJI Philip Boit, prvi i trenutno jedini kenijski skijaš-trkač, odustao je od nastupa na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru, gdje je trebao biti jedini kenijski predstavnik. Boit je nosio kenijsku zastavu na Zimskim olimpijskim igrama u Naganu 1998., Salt Lake Cityju 2002. i Torinu 2006., a imao je namjeru završiti karijeru na Igrama u Vancouveru nastupom u utrci na 15 kilometara, ali ga je u tome spriječila bolest.

"Nažalost, nisam uspio ostvariti potrebne kvalifikacijske norme nakon što sam se razbolio. Sada sam odgodio svoju mirovinu do veljače sljedeće godine i Svjetskog prvenstva u Oslu. Nisam se trebao vraćati u Sjedinjene Američke Države nakon treninga u Finskoj prošle godine. Razlike u vremenskim uvjetima, od 19 Celzijevih stupnjeva ispod nule u Finskoj do +25 u Keniji, pa opet minus 3 u Washingtonu, dotukle su me. Imao sam dugo povišenu temperaturu i neko vrijeme nisam mogao niti micati rukama. Šteta, jer sam se dobro pripremio za Igre", rekao je Boit, koji je u Naganu završio posljednji, 92. na utrci na 10 kilometara klasičnim stilom.

U Salt Lake Cityju je osvojio 64. mjesto u sprintu, a u Torinu je bio 92. u utrci na 15 km klasičnim stilom. Posebnu je medijsku pozornost Boit izazvao svojim nastupom u Naganu kada ga je slavni Bjørn Dæhlie, statistički najuspješniji skijaš-trkač svih vremena i osmerostruki olimpijski pobjednik, dočekao u cilju i zagrlio nakon utrke u kojoj je on prethodno pobijedio. To je iskustvo toliko ganulo Philipa Boita da je jednog svojeg sina nazvao Dæhlie Boit.

Pročitajte više