Jedrenje: Karlu Kuretu "Jedro mora"

Prošle godine časopis "More" ustanovio je nagradu za najbolje jedriličare godine koja se dodjeljuje na Sajmu sporta i nautike Zagrebačkoga velesajma, a to je ujedno i jedina hrvatska nagrada namijenjena isključivo jedriličarima. L

Nagrade se dodjeljuju u tri kategorije - Malo jedro Mora, Jedro Mora i Krstaš Mora. U kategoriji Malo jedro Mora bilo je nominirano 17 natjecatelja i posada, a nagrada je pripala Anti Ćesiću i Anti Kujundžiću, mladim jedriličarima iz Jedriličarskog kluba Split koji su osvojili zlato na Svjetskom juniorskom prvenstvu u klasi 470. Malo jedro Mora uručio im je legendarni moreplovac i književnik Joža Horvat.

Od 15 nominiranih za Jedro Mora, priznanje je dobio Karlo Kuret, bivšem "fincu" iz splitskog Labuda koji je ove godine ostvario najveći uspjeh hrvatskog jedrenja - 4. mjesto na Olimpijskim igrama u Ateni, ali i postao prvi Hrvat koji je sudjelovao na jednoj utrci Americas Cupa.

Prošlogodišnji laureat među krstašima Darko Hajdinjak ni ove godine nije imao ozbiljniju konkurenciju jer je novinarski žiri između devet krstaša jednoglasno njemu i posadi Karube dodijelio nagradu Krstaš Mora.

Žiri su sačinjavali hrvatski novinari koji prate jedrenje Igor Micheli, Zrinka Grancarić i Robert Šalinović, redakcija magazina More, te izbornici hrvatske i slovenske jedriličarske reprezentacije Ivan Kuret i Zvonimir Bezić, a dodatnu težinu imali su i glasovi 47 jedriličarskih klubova u Hrvatskoj.

(Hina) xrš yrš

Pročitajte više