LIGE PETICE

Jose Mourinho predvodi listu 10 najrastrošnijih trenera u povijesti nogometa

Foto: EPA

JOSE MOURINHO još uvijek je bez posla nakon što je u prosincu prošle godine dobio otkaz na mjestu trenera Manchester Uniteda. Portugalac je na Old Traffordu proveo dvije sezone, a u trenutku odlaska s klupe klub je bio na lošijoj poziciji na tablici nego kad ga je preuzeo. 

U svom mandatu osvojio je jedan Kup Engleske, bio drugi u prvenstvu i okitio se naslovom u Europa ligi, ali presudilo mu je što je u trećoj sezoni već na pola sezone bio 6. na tablici i zaostajao 19 bodova za prvim Cityjem. 

Kad se uzme u obzir da je od dolaska u klub potrošio 400 milijuna eura, jasno je zašto ga se uprava kluba odlučila riješiti bez obzira na to što je samo nekoliko mjeseci prije otkaza potpisao novi trogodišnji ugovor. 

Kada se zagrebe dublje, jasno je vidljivo da je Mourinho cijelu karijeru trošio puno novca na transfere. Zapravo, u karijeri je prema Transfermarktu potrošio milijardu i 400 milijuna funti, više od bilo kojeg drugog trenera. Za taj novac kupio je 97 nogometaša i osvojio 33 trenerske titule. 

Na drugom mjestu je Carlo Ancelotti koji je potrošio 1,09 milijardi funti na 83 nogometaša i osvojio 19 titula. Odmah iza njega s 1,03 potrošene milijarde je Pep Guardiola kojem je taj novac donio 27 titula. Najrastrošnijih pet zatvaraju Manuel Pellegrini koji je potrošio 936 milijuna funti i Massimiliano Allegri s 914 potrošenih milijuna funti. 

Među deset najrastrošnijih trenera u povijesti nogometa su još: Arsene Wenger, Claudio Ranieri (720 milijuna), Roberto Mancini (719 milijuna), Rafa Benitez (677 milijuna) i Unai Emery (593 milijuna). 

Pročitajte više