Joško Vlašić odgovorio HZSN-u: U novinarstvu rade ljudi koji su tamo zalutali

JOŠKO VLAŠIĆ odgovorio je Hrvatskom zboru sportskih novinara koji ga je prozvao zbog ponašanja na Hanžeku. Naime, Vlašić je tada grubo izvrijeđao novinara Hrvoja Sliškovića koji već dugo prati Blanku na natjecanjima.

Slišković je na popularnom Hanžeku radio kao voditelj press službe, a Vlašić je postavio ultimatum, rekavši da njegova kćer neće odgovarati na novinarska pitanja ukoliko dotični novinar bude vodio press konferenciju, što mu je u opisu posla. Organizatori su stali na stranu Joška Vlašića, što je ostavilo mrlju na sjajan događaj, tim više što je na takav "ustupak" pristala i Ivana Brkljačić, direktorica mitinga i bivša.

Priopćenje Vlašića prenosimo u cijelosti.

"Poštujem novinare. Posao im je težak, odgovoran i stresan. Uvijek im nastojim pomoći, i stavljam im se na raspolaganju gotovo 24 sata. Naravno kao i u svakom poslu postoje oni koji su u njega zalutali. Moje je ustavno pravo da ne surađujem sa nekolicinom koji su po mojim kriterijima ispod ljudskih, etičkih i stručnih kapaciteta . Oni koji su učestalo bacali cjepanice pod kola koja se zovu Blanka Vlašić ne mogu ni participirati u vremenima kada se događaju lijepe stvari.

Novinaru Hrvoju Sliškoviću nikada nisam uskratio pravo da bude na Blankinoj presici, mada on spada u one novinare za koje bi bilo bolje da prate neku druga društvena zbivanja. Dakle bio je prisutan, često postavljao pitanja i na njih dobivao odgovore.

Na proteklom Hanžeku on nije imao ulogu novinara već moderatora za vrijeme presice. Njegov poslodavac je odredio da on ne bude to u vrijeme kada je na presici Blanka i njen tim. Manje je bitno koji su razlozi što je organizator-poslodavac tako odredio, ali je činjenica da bi i čovjeku bilo neugodno sjediti za stolom sa ljudima koji ga ne poštuju i sa kojima nije u dobru. Novinar je pak mogao slobodno biti tu i ukoliko je htio obavljati novinarski posao.

Iz spomenute optužbe proizlazi nekoliko pitanja:

1.Kako će autori pisma kojim me optužuju a sakrili su se iza HDSN, objasniti ostalim članovima da ne znaju osnovni novinarski kodeks ; pitaj drugu stranu ili su pojedinci zloupotrijebili tu instituciji optuživši me bez ikakve prilike da ja kažem svoje.

2. Je li ovo nekom dobrodošla prilika da umanji vrijednost ovogodišnjeg natjecanja, miješajući dvije jasne stvari: posao akreditiranog novinara što novinar Slišković nije bio i honorarni posao koji mu je ponudio organizator i kojega je mogao prihvatiti ili odbiti."

Brkljačić: Sliškoviću nije bilo zabranjeno prisustvovati na press konferenciji

Priopćenjem je reagirala je i Ivana Brkljačić, direktorica zagrebačkoga atletskog mitinga.

"Obraćam se hrvatskoj javnosti povodom priopćenja Hrvatskog zbora sportskih novinara u kojemu se navodi da je Hrvoju Sliškoviću bio zabranjen dolazak na konferenciju za tisak 31. kolovoza 2009. što ovim putem želim demantirati.

Hrvoje Slišković nije bio akreditirani novinar na mitingu IAAF Grand Prix Zagreb 2009, nego voditelj Press ureda i jedan od moderatora na konferencijama za tisak za što je bio plaćen. Izmjenom moderatora na konferenciji za tisak čija je gošća bila Blanka Vlašić, Hrvoju Sliškoviću nije uskraćeno bilo koje novinarsko pravo niti mu je bilo zabranjeno prisustvovati navedenoj konferenciji za tisak.

Koristim ovu priliku javno zahvaliti Hrvoju Sliškoviću za profesionalno odrađen posao voditelja Press ureda Mitinga, te istovremeno želim zahvaliti svim medijima na kvalitetnom i intenzivnom praćenju IAAF Grand Prix Zagreb 2009", napisala je Brkljačić.

Pročitajte više