hnl

Jovićević otkrio tko mu je trenerski uzor te što misli o odnosu Mamića i Bjelice

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

NOVI trener Dinama Igor Jovićević gostovao je u podcastu SK-a.

Na početku razgovora Jovićević je komentirao početak natjecanja u Bundesligi i činjenicu da se igra bez gledatelja.

''Sigurno, vidjeli smo i koeficijent domaćinstava, domaći klubovi više nisu ni favoriti nego se tu odvijaju neka iznenađenja. Sigurno da taj impuls svojih navijača izostaje, taj 12. igrač kad se lomi utakmica, jer oni su ti koji te vuku naprijed. Nije nikome lagano, jer ideš na prisilnu pauzu u jeku prvenstva. Ti imaš stanku, pa onda mini pripreme, pa pripreme za novo prvenstvo. Tko se bolje pripremi za to sve taj će imati veliku prednost nad ostalima. Kod nas su u tijeku vrlo naporni treninzi, ali moram biti zadovoljan jer moji igrači ispoštuju sve što im se kaže, igrači su me dobro prihvatili.''

Koliko je igraču potrebno da se privikne na ovaj ritam koji je imao tijekom sezone u onom stalnom natjecateljskom ritmu?

Dobro pitanje. Ovo je bilo prisilno, ovo nije bilo prirodno, bez obzira što su radili prema programu, ali nije isto. Evo već 12, 14 dana treniramo kolektivno, neki dan je bilo po malo igrača, to je nekakav uvodni trening. Nama jednostavno trebaju utakmice.

Ovakav period nas je malo rastužio, mislite li da će ljudi sad više cijeniti bilo kakvu aktivnost, a ne ovo što gledaju putem ekrana?

Još jedanput se potvrdilo, sport vole svi. Nogomet je najpopularniji, najkompleksniji, za trenera je to jedna od najtežih profesija, treba zadovoljiti njihov ego, upravljati njegovim karakteristikama. Još jednom se potvrdilo da je ovo najvažnija sporedna stvar na svijetu. Nogomet je zaista zarazan, vole ga ljudi, i mi smo privilegirani time što radimo. Budimo iskreni, na kraju smo i plaćeni za to. Malo je sve nekako čudno, taj izostanak navijača i aplauza će ti faliti, kad je korona došla, sad se samo plješće na balkonima.

Pričali smo o nekoj trenerskoj filozofiji, imate li uzor ili volite otkinuti pomalo od svakoga, koja je vaša koncepcija?

Trener kad se traži i kad stažira, jako puno putuje. Ja sam stažirao kod različitih uspješnih trenera, recimo tu je Emery, mogu reći da sam kradljivac ideja. Volio bih igrati tu organiziranu obranu kao Simeone, da se točno zna gdje su, da su kompaktni, da su tu u 20 metara... Nema pravila, mene je trenirao Benitez koji je čvrsto orijentiran pa Del Bosque koji ima kombinatoriku. Ne možete reći ovo je dobro, ovo je formula za uspjeh. Recimo, španjolska liga je najbolja jer je najzahtjevnija, a najveći ritam je svakako u Engleskoj.

Kako komentirate sukob Nenada Bjelice i Zdravka Mamića što se tiče plaća, biste li vi prihvatili takav potez uprave?

Ne bih htio ulaziti u to, to je osjetljivo pitanje, sigurno da bi takvo pitanje vama bilo interesantno. Mislim da u životu ovo sve što se sada događa je slijed rizika koje sam i ja potegnuo u životu, tako da mislim da je to najbitnije. Moram naglasiti da imam odličan odnos s njim, da je to bilo uzajamno poštovanje i želim mu sve najbolje u karijeri.

Cijeli podcast pogledajte OVDJE.

Pročitajte više