PREMIER LIGA

Kako je beskućnik koji je nogomet učio na ulici postao najveća Fergusonova pogreška

Foto: Philip Oldham/Sportimage/Guliver

KAD SE Bebe u ljeto 2010. pridružio Manchester Unitedu, rađala se priča o njegovom proboju od trnja do zvijezda koju nisu mogli zamisliti ni holivudski scenaristi, ali nije bilo bajkovitog kraja. Navijači su bili sumnjičavi kad je United najavio dovođenje nepoznatog krilnog nogometaša koji je donedavno bio igrao u portugalskoj trećoj ligi. Nije imao čak ni kompilacijski video na YouTubeu. Sir Alex Ferguson kasnije je priznao da nikada nije vidio Bebea kako igra, a navodno je postupio po savjetu pomoćnog trenera Carlosa Queiroza. To se pokazalo velikom pogreškom, piše Planet Football.

Bebeovo problematično odrastanje donijelo mu je pozornost širom svijeta nakon njegovog prelaska na Old Trafford. Njegov nevjerojatni put do zvijezda zaintrigirao je i nadahnuo mnogo ljudi. Odrastao je u malom gradu Louresu u Portugalu, ali siromašni roditelji nisu se mogli brinuti o njemu te je s 12 godina smješten u sirotište u blizini Lisabona. U domu Casa do Gaiato Bebe je naučio igrati nogomet i počeo brusiti svoje vještine.

Plod uličnog nogometa

Zaigrao je za Portugal na Svjetskom prvenstvu beskućnika 2008. godine, postigavši 40 golova u šest utakmica, a zatim je godinu dana kasnije igrao na Europskom festivalu uličnog nogometa. Bebea je ubrzo u portugalskoj trećoj ligi zapazila Estrela da Amadora i njezin je trener odmah zavolio njegov stil.

"On je plod uličnog nogometa. Danas se igrači školuju u klubovima, ali on to nije prošao. On je igrač stare škole. Naučio je igrati na ulici i krase ga prirodna kreativnost i drskost i zbog toga je drugačiji", rekao je Jorge Paixao.

Nakon godine dana poluprofesionalnog nogometa Bebe je 2010. godine prešao u Vitoriju de Guimaraes, nadajući se da će prvi put dobiti priliku u portugalskoj prvoj ligi. Morao je dosta pričekati tu priliku, i to iz neočekivanih razloga. Bebe je brzo počeo privlačiti pažnju u Vitoriji, postigavši pet golova u šest pripremnih utakmica i impresionirajući gledatelje svojom vještinom, brzinom i sirovim talentom.

Ipak, nitko nije mogao očekivati da Manchester United plati odštetu od 7.4 milijuna funti za portugalsko čudo od djeteta samo pet tjedana nakon što se pridružio Vitoriji. Iznenadilo je to i samog Bebea.

To baš nije normalno

"To je bio šok i za mene. Cijeli tjedan mislio sam da se radi o šali. Tada sam shvatio da je to ozbiljno. Bio sam iznenađen. Igrao sam u trećoj ligi u Portugalu i odjednom me je poželio jedan od najvećih svjetskih klubova? To baš nije normalno", rekao je Bebe.

Ne odigravši nijednu utakmicu u Primeira Ligi, izvučen iz mraka samo nekoliko tjedana ranije, Bebe se iznenada našao na treningu s Riom Ferdinandom, Ryanom Giggsom, Wayneom Rooneyjem i ostalima. Prvi i jedini put u karijeri Ferguson je kupio igrača a da ga nije vidio kako igra, nadajući se da je klub otkrio još jednog dragulja poput Ole Gunnara Solskjaera.

"Znam da je Real Madrid bio zainteresiran, a isto tako i Benfica. Bila je to jedna od odluka koje je trebalo brzo donijeti. Ponekad morate ići na instinkt, a ponekad morate vjerovati i svom osoblju. Naše skaute visoko cijenimo, a naš skaut u Portugalu bio je uporan da moramo nešto poduzeti", prisjeća se Ferguson.

Bebe je odmah počeo raditi s prvom momčadi, pokušavajući se prilagoditi životu u drugoj zemlji i udovoljiti fizičkim zahtjevima engleskog nogometa. Za Manchester United debitirao je 22. rujna kao zamjena u utakmici Liga kupa u Scunthorpeu. The Telegraph je to opisao kao "impresivan cameo nastup" u kojem je "pokazao tempo, lukavstvo i oko za udarac".

Početak iz snova, gol u Ligi prvaka, a onda...

Slijedi još jedan nastup kao zamjena protiv Sunderlanda u Premier ligi u listopadu. Kasnije istog mjeseca Bebe je protiv Wolverhamptona u Liga kupu prvi put dobio mjesto u početnoj postavi. Prošlo je bolje nego što je mogao zamisliti. Početkom drugog poluvremena, pri rezultatu 0:0, dobio je loptu na desnom krilu. Krenuo je naprijed i korak ispred Georgea Elokobija uputio centaršut koji je preko Waynea Hennesseyja završio u vratima.

Bio je to trenutak o kojem je sanjao cijeli život. Prevladao je sve izazove i put od ulica Portugala do Old Trafforda bio je završen. BBC ga je te večeri čak opisao kao "najboljeg u Unitedu". Bebeov procvat u Unitedu nastavio se i u sljedećem nastupu u studenome, kad je debitirao u Ligi prvaka protiv Bursaspora. Ušavši u igru nakon sat vremena Bebe je na dodavanje Paula Scholesa vanjskom stranom desne kopačke mirno poslao loptu u mrežu. Bio je to njegov drugi pogodak u drugom nastupu zaredom i u tom trenutku bio je na vrhu svijeta. Međutim, Bebeov san uskoro se počeo raspadati.

U sljedećoj utakmici United je u Premier ligi igrao protiv Wolverhamptona i pobijedio 2:1, a Bebe je ušao kao rana zamjena za ozlijeđenog Owena Hargreavesa. Međutim, navijači su bili frustrirani njegovim nekontroliranim centaršutevima pa je u drugom poluvremenu sam zatražio da izađe iz igre. Bili su to nastup i trenutak od kojih se Bebe nikad nije potpuno oporavio.

Brzo je postao meta ismijavanja u cijeloj zemlji. Obećavajući nastupi, kao i činjenica da je upravo prešao iz portugalskog trećeg razreda u Premier ligu, odmah su zaboravljeni. Zauvijek će imati mjesto među najgorim prinovama Manchester Uniteda. Istina je jednostavno to da je ovom portugalskom klincu, koji nije znao ni engleski jezik, nedostajalo nogometnog obrazovanja da bi odmah uspio u klubu poput Manchester Uniteda.

Bebe je također priznao da za vrijeme boravka u Manchesteru nije imao ispravan stav. Transfer je jednostavno došao prerano.

Nitko ne može praktički s ulice u tako velik klub

"Nikad nisam ozbiljno shvaćao Manchester United. Pomislio sam da mi dobro ide i da se ne moram svakodnevno truditi. To je bila pogreška. Nisam bio fokusiran. Teško je igrati na Old Traffordu. Bilo je puno pritisaka da zaigram na istoj razini kao i neki od najboljih igrača svijeta. Nisam mogao preko noći doći na Scholesovu razinu, nitko to ne bi mogao. S ulice sam došao u najveći engleski klub. Bilo je nemoguće prilagoditi se prve godine, trebalo mi je više vremena", objasnio je Bebe.

Bebe je nakon te utakmice upisao samo još dva nastupa za prvu momčad Uniteda, igrajući redovito za pričuvnu klupsku momčad. Nije se uspio nametnuti i poslan je na posudbu u Bešiktaš 2011. godine. Uslijedile su još dvije posudbe, a 2014. očajnički je želio napustiti klub.

"Svaki dan zvao sam svog menadžera i tražio da me izbavi iz Uniteda. Bilo je to loše razdoblje. Kad ne igraš, čak i ako si u velikom klubu, onda nisi sretan, pa zašto onda nastaviti?" prisjetio se Bebe.

Tog ljeta pridružio se Benfici, odigravši ukupno samo 334 minute za Manchester United. I nakon 11 godina njegov prelazak na Old Trafford ostaje jedan od najčudnijih transfera u povijesti nogometa.

Pročitajte više