Kako je kineziolog dobio mjesto šefa liječničke službe Hajduka "To graniči s nadriliječništvom"

Foto: Hajduk.hr/Miro Gabela

HAJDUK i Mario Tomljanović jučer su sporazumno raskinuli ugovor. Tomljanović je bio koordinator sektora zdravstva i sportske pripreme na Poljudu, a u Hajduk je stigao u sklopu suradnje s Kineziološkim fakultetom i postao je koordinator za kondicijske pripreme svih uzrasnih kategorija Bilih.
 
Iz Hajduka je otišao kontroverzni Mario Tomljanović
 
Na prvi pogled čini se da je to samo jedna vijest iz sporta. Međutim, nije to baš tako. Kad je lani predsjednik Hajduka Ivan Kos imenovao Tomljanovića - koji nema medicinsko obrazovanje - za voditelja sektora zdravstva u splitskom klubu, mnogi klupski liječnici su se pobunili, a neki od njih su i napustili klub.
 
Među njima je bio i Fabijan Čukelj, ugledni liječnik s 30 godina radnog staža u Hajduku. Čukelj je u kolovozu prošle godine zbog Tomljanovića dao ostavku u Zdravstvenoj komisiji Hajduka, a što ga je natjeralo da to učini detaljno je objasnio u pismu koje je poslao Kosu i članovima NO-a splitskog kluba.

Kos je postavio kineziologa na mjesto šefa liječničke službe zbog čega su se pravi liječnici u Hajduku pobunili, a dr. Fabijan Čukelj je podnio i ostavku
 
U posjedu smo ostavke koju je doktor Fabijan Čukelj poslao predsjedniku Hajduka Kosu i članovima NO-a u kolovozu prošle godine. Sadržaj objavljujemo u cijelosti.
 
''S obzirom na novonastalu situaciju u našem klubu koja je nastala formiranjem Službe za sportsku pripremu, a za Voditelja te službe je imenovan doc.dr.sc.Mario Tomljanović-kineziolog, dajem neopozivu ostavku na mjesto voditelja i članstva u Zdravstvenoj službi HNK Hajduk Split. 
 
''Ovo je jedinstvena situacija u svijetu''
 
Zdravstvena služba Hajduka bi po tom novom ustrojstvu trebala odgovarati Voditelju koji nije i nema školu ili fakultet iz područja biomedicine i zdravstva. Ovo je jedinstvena situacija, mislim i u svijetu, da osoba koja nema završenu medicinsku školu nadgleda i traži dijagnoze i terapije od stručnjaka koje obvezuje Hipokratova zakletva, Zakon o zdravstvu kao i Zakon o zaštiti prava pacijenata. Nadalje, neosnovanim traženjem od strane kineziološke službe da se uključe u liječenje ozlijeđenih i bolesnih igrača bez nadzora liječnika ili fizioterapeuta dolazi se u koliziju sa Zakonom o nadriliječništvu, Članak 244. stavak 1., te Zakona o teškom kaznenom djelu protiv zdravlja ljudi, Članak 249. stavak 1.
 
Dana 16. kolovoza 2016.godine poslao sam Prijedlog organizacije zdravstvene službe predsjedniku uprave g. Ivanu Kosu, sportskom direktoru g. Mariju Brancu te treneru g. Marijanu Pušniku. Kako do današnjeg dana nisam dobio nikakav odgovor, smatram da se novi ustroj tzv. Službe za sportsku pripremu smatra opravdanim te na ovaj način izražavam svoje apsolutno neslaganje s takvom odlukom i dajem neopozivu ostavku.
 
Kao pravi navijač Hajduka i dugogodišnji liječnik od 1988. godine i dalje ostajem na dispoziciji kolegama, igračima te svima koji trebaju moje savjete i liječničke usluge koje su prepoznate u svijetu sportske medicine'', napisao je Čukelj u ostavci koju je podnio u kolovozu 2016.
 
Doktor Čukelj, koji je danas zamjenik ravnatelja Traumatološke klinike u Draškovićevoj ulici u Zagrebu, nije želio komentirati smjenu Tomljanovića.
 
 
Tomljanoviću su mnogi predbacivali da radi sa sportašima izvan Hajduka, a čudni su bili i dugotrajni oporavci igrača nakon ozljeda
 
Premda je pravna forma raskida poslovnog odnosa Hajduka i Tomljanovića sporazumna i iako obje strane nakon prekida suradnje nisu davale izjave za javnost, doznajemo da otkaz sad već bivšem šefu liječničke službe u Hajduku nije iznenađenje. Navodno se o tome špekuliralo već neko vrijeme. Uz činjenicu da liječnička struka u klubu nije bila presretna što im je šef ''običan kineziolog'', Tomljanović je bio na udaru i zbog navodno prečestih angažmana sa sportašima izvan Hajduka. Također, mnogi su mu predbacivali i nestručnost, a to su argumentirali predugim oporavcima pojedinih igrača nakon ozljeda.
 
Docent doktor znanosti kineziologije Mario Tomljanović bio je šef Sektora zdravstva i sportske pripreme u Hajduku nešto više od godinu dana. 
 
Prije toga bio je isključivo kondicijski trener, u klub ga je doveo Goran Vučević, u vrijeme kad je Hajduk potpisao i ugovor o suradnji s Kineziološkim fakultetom. Dolaskom Ivana Kosa na čelo kluba Tomljanović je postavljen za voditelja liječničke službe.
 

Pročitajte više