Katastrofa Rijeke u Maksimiru Soldina viza za ostanak?

DINAMO je na najljepši mogući način proslavio novi naslov prvaka Hrvatske, pregazivši Rijeku Zlatka Dalića sa čak 6:1.

Slaven i Hajduk u Kupu Uefa, Osijek u Intertoto

1. HNL sezona 2007./2008.

- Liga prvaka
- Kup Uefa
- Intertoto
4. Rijeka                 53
- Kup Uefa
6. Zagreb                44
7. Varteks               40
8. Zadar                  40
9. Cibalia                39
10. Šibenik             39
- doigravanje
druga liga

Kako je Slaven remizirao u Šibeniku, a Hajduk poražen u Kranjčevićevoj, Osijek se gostujućom pobjedom u Zaprešiću domogao trećeg mjesta na ljestvici i nastupa u Intertoto kupu sljedeće sezone.

Belupo je dakle uslijed remija na Šubićevcu zbog bolje gol razlike završio drugi što je i najveći uspjeh u povijesti ovog kluba.

Unatoč činjenici da je gotovo tri četvrtine sezone bila druge, Rijeka je nakon katastrofe u Maksimiru završila četvrta, ostavši tako bez Europe sljedeće sezone.

Hajduk je porazom u Kranjčevićevoj pao na sramotno peto mjesto prvenstvene ljestvice, no igrati će u Kupu Uefa sljedeće sezone, što je osigurao ulaskom u finale hrvatskog kupa.

No vratimo se na utakmicu u Maksimiru. Dojma smo kako je Zlatko Dalić, gotovo isto kao i Jarni previše optimistično poslao momčad na travnjak sa formacijom koja se trebala nadigravati sa Dinamom, što je pak velika greška.

Poluvrijeme iz snova

Već u 22. minuti Dinamo je vodio sa 2.0. Prvo je u 11. minuti Vrdoljak oduzeo jednu loptu na centru, proslijedio je Mandžukiću, koji je nakon četrdesetak metara sprinta, izašao na Radmana i bez problema ga savladao.

Deset minuta kasnije, kada je sa desne strane sjajno ubacio Mihael Mikić, a Ognjen Vukojević sa svega met metara matirao riječkog vratara sve je bilo riješeno, pogotovo kada je tri minuta kasnije Čagalj isključen zbog prekršaja nad Mandžukićem.

Do kraja poluvremena Dinamo je još nevjerojatnih tri puta matirao Radmana, koji tako u prvom poluvremenu nije obranio ni jedan jedini udarac. Za 3:0 zabio je Tadić, isto kao i za 4:0, a točku na i nakon duplog pasa sa Tadićem, postavio je Ognjen Vukojević svojim drugim zgoditkom.

Drugo poluvrijeme ipak se igralo u nešto polaganijem ritmu, što su iskoristili Riječani, koji su u 57. minuti preko Tadijevića došli di počasnog gola. No, Dinamo se nije dao pa već petnaestak minuta kasnije opet zabija. Strijelac je bio junak ove utakmice Josip Tadić.

Odlazak Luke Modrića

U 79. minuti zamijenjen je Luka Modrić, što je bio znak za petominutni standing ovation svih prisutnih na Maksimiru. Iako nije zabio gol u svojoj posljednjoj utakmici za Dinamo, mora se priznati kako je Luka igrao vrlo inspirirano, baš kao što i priliči kapetanu momčadi na proslavi naslova prvaka.

Nakon što je otrčao počasni krug svima je napokon postalo jasno da je Maksimir napustio možda najbolji igrač koji je ikada igrao u Hrvatskoj nogometnoj ligi. Čovjek koji bez obzira na protivnika uvijek davao sve od sebe, a ponašanjem bio primjer svim ovdašnjim nogometašima.

"Zahvaljujem se navijačima, ovaj oproštaj pamtit ću zauvijek. Najbolji su i uvijek ću ih se sjećati", rekao je Luka nakon utakmice.

Hoće li Soldo ostati?

Biti će vrlo interesantno hoće li Zdravko Mamić imati snage, unatoč brojnim špekulacija posljednjih tjedana dati otkaz Zvonimiru Soldi, jer bila je ovo ponajbolja predstava Dinamovaca ove sezone.

Ova današnja partija sigurno je dala misliti dopredsjedniku Dinama, jer ako će Dinamo ovako ili slično izgledati i sljedeće sezone, onda je pokus sa Soldom svakako uspio i treba mu dati šansu, bez obzira na posljedice. Zaslužio je on to.

"Ovaj naslov je bio za očekivati s obzirom da sam preuzeo momčad sa 12 bodova prednosti. Nadam se da ćemo osvojiti kup, iako nećemo prerano slaviti. Što se tiče današnje uvjerljive pobjede, normalno je da čim je više navijača i igrači su više motivirani. Mislim da smo im se odužili sa odličnom igrom i pregršt golova", rekao je Soldo nakon utakmice.

Prvo poluvrijeme:

Pred samo 15 tisuća gledatelja počela je utakmica na Maksimiru.

Gol za Dinamo! Nakon početnog ispitivanja snaga u 11. minuti poveo je Dinamo. Vrdoljak je oduzeo jednu loptu na centru, proslijedio je Mandžukiću, koji je nakon četrdesetak metara sprinta, izašao na Radmana i bez problema ga savladao.

Osam minuta kasnije Jertec je dobro probio lijevu stranu, zatim ušao malo u sredinu i zapucao prizemno, ali spreman je George Koch.

Minutu kasnije opet prijeti Rijeka, Bule je probio desnu stranu, ubacio u sredinu, ali Mikulić izbija u korner. Nakon kornera najviši bio je Vučko, ali nedovoljno precizan da ugrozi Kocha.

Gol za Dinamo! Od 22. minuti Dinamo vodi 2:0. Sa desne strane sjajno je ubacio Mihael Mikić, a u sredini nečuvan ostao je Ognjen Vukojević, koji sa svega met metara bez problema matira riječkog vratara Velimira Radmana.

Crveni karton za Rijeku! U 25. minuti, nakon što je kao posljednji igrač prekršajem zaustavio Mandžukića, isključen je riječki branič Igor Čagalj.

Gol za Dinamo! U 39. minuti već je 3.0. Mikić je probio desni bok, zavrnuo u sredinu gdje Tadić bez problema zabija za veliko vodstvo Modrih.

Gol za Dinamo! Samo dvije minute kasnije gotovo ista akcija.Ovaj put Modrić je proigrao Ettoa na desnoj strani, ovaj povukao malo, zatim oštro ubacio u sredinu, gdje Tadić sa samo metra gura loptu u mrežu.

Gol za Dinamo! U 45. minuti 5:0 za Dinamo. Vukojević je odigrao dupli pas sa Tadićem i izašao sam na Radmana i bez problema ga matirao. Katastrofa Riječana u prvom poluvremenu.

Drugo poluvrijeme:

U 47. minuti nakon odbijanca sa dvadeset i pet metara snažno je potegao Etto, ali lopta odlazi zamalo pokraj desne vratnice.

Tri minute kasnije sa ruba kaznenog prostora pucao je Modrić, ali Radman brani. Njegova prva obrana na utakmici.

U 52. minutu nakon ubačaja Mandžukića, Modrić na drugoj vratnici sa samo pet metara, doduše malo iskosa propušta matirati Radmana.

Gol za Rijeku! U 57. minuti preko Tadijevića, Rijeka je postigla počasni gol.

U 65. minuti Mandžukić je izbjegao zaleđe, sam izašao na Radmana, zaobišao ga, ali otišao previše u stranu i iz okreta pogodio samo stativu.

Gol za Dinamo! U 72. minuti opet je zabio Tadić, svoj treći gol na utakmici, nakon sjajnog udarca sa ruba kaznenog prostora.

U 79. minuti izašao je Luka Modrić uz veliki pljesak i ovacije svih prisutnih. Otišao je jedan od najboljih igrača koji je ikada igrao u HNL-u.

Prvo poluvrijeme:

Pred dvije tisuće gledatelja počela je utakmica u Kranjčevićevoj.

U prvih desetak minuta nismo vidjeli ni jednu izglednu situaciju. Igra se isključivo na sredini terena.

Hajduk se malo probudio nakon dvadesetak minuta malo probudio. Tako u 25 i 35. nakon ubačaja sa desne strane prijetio je dvaput glavom Bušić, ali nedovoljno precizno da ozbiljnije zaprijetio Stojkiću.

U 40. minuti Bartolović je pokušao iz slobodnog udarca sa dvadesetak metara, nije to bilo loše, Stojkić se efektno bacio, ali lopta prolazi tik uz vratnicu.

U 44. minuti Pejić se našao u sjajnoj situaciji za pogodak, ali je lopta otišla malo pored vratnice.

Drugo poluvrijeme:

U 50. minuti udarac sa dvadesetak metara okušao je Mario Brkljača, ali siguran je Vlade Balić na golu Hajduka.

Gol za Zagreb! Pet minuta kasnije zagreb je poveo, a strijelac je bio Jurendić.

Gol za Zagreb! U 62. minuti Zagreb je nakon jedanaesterca Senijada Ibričića povisio vodstvo na 2:0.

Gol za Hajduk! U 75. minuti Hajduk je preko Siniše Linića smanjio vodstvo.

Kraj!

Prvo poluvrijeme:

Po prekrasnom sunčanom danu nešto manje od dvije tisuće gledatelja došlo je na Šubićevac po posljednji put ove sezone pogledati svoje miljenike.

U prvih dvadesetak minuta nema izglednih prilika. Nešto aktivniji su Šibenčani koji djeluju opasnije.

Gosti sve opasniji. U 27. minuti Mario Jurić oteo je jednu loptu, sjurio se po desnoj strani, zatim ubacio u sredinu, ali je Kresinger zamalo neprecizan.

Deset minuta kasnije gotovo slična akcija. Šiklić dobro ubacuje sa desne strane, Kresinger najveći u skoku u sredini, ali je zamalo promašio loptu pa Lapić izbija i spašava domaćine.

Drugo poluvrijeme:

U 65. minuti Jambrušić je umalo doveo Šibenik u vodstvo, ali nije uspio dobro loptu zahvatiti, pa je ona otišla van terena.

Krenuli su Šibenčani ofenzivno u posljednjih dvadesetak minuta i sve više prijete gostima iz Koprivnice.

Kraj!

Prvo poluvrijeme:

Gol za Osijek! U 10. minuti poveli su gosti iz Osijeka. Strijelac je bio Karlo Primorac, koji je sa dvadesetak metara prizemnim udarcem iznenadio vratara Zaprešićanaca.

Gol za Inter! Pet minuta kasnije izjednačili su domaćini. Strijelac je bio mladi veznjak Dejan Lovren.

Nakon izjednačujućeg gola inicijativu imaju domaćini, koji iznenađujuće dominiraju sredinom terena i svakako djeluju puno opasnije.

Drugo poluvrijeme:

Gol za Osijek! Od 50. minute opet vodi Osijek. Nabačena lopte sa lijeve strane, a Babić neometan sa pet metara šalje loptu u gol.

Kraj!

Vedran Buble
Foto:L.T.

Pročitajte više