Klopp: Zbog engleskog nogometa sam spavao po hostelima i čistio sobe za besplatan smještaj

Foto: Hina

JURGEN KLOPP s Liverpoolom je odradio američku turneju te se s ekipom vratio u Englesku.
I dok se momčad priprema za posljednju utakmicu International Champions kupa, koju će u nedjelju igrati na Wembleyju protiv Barcelone, Klopp se u intervju za goal.com prisjetio svojih prvih uspomena vezanih za Englesku.

Bilo je to u vrijeme kada se još nije profilirao u nogometnom svijetu pa mu motiv za odlazak na otok ni nisu bile utakmice.

"Nisam si mogao priuštiti ulaznice za utakmice, ali sam zato kupio kartu za vlak i putovao zemljom mjesec dana.  Najviše mi se sviđao smještaj, noćenje s doručkom za pet funti. Bilo je zgoda u hostelima kada mi je vlasnik rekao da ako pospremim sobu, neću morati platiti smještaj. Mislio sam da su ludi, ali učinio sam to", prisjeća se Klopp.

Nijemac je tada, kaže, zavolio Englesku i poželio da se jednog dana i preseli u tu zemlju.
"No, život me odveo na druga mjesta, a kao mlad otac nisam mogao birati. Ali uvijek sam znao da ću iskoristiti priliku ako mi se ukaže da vodim klub u Engleskoj.  I eto me ovdje. Imam tu veliku čast i uživam."

U Liverpool je doveo i tim stručnjaka bez kojih ne bi mogao provoditi svoje zamisli.
Tu su novi fitness trener Andreas Kornmayer, Pep Lijnders koji vodi dio s dodavanjima, trener golmana Johan Achterberg te Peter Krawietz koji gleda da se ne ponavljaju taktičke pogreške.
"Tako je nisam, one man show. Nikad nisam bio, niti ću ikada biti. Znam da me na TV-u prepoznaju više nego igrače jer oni trče i treniraju, a ja samo stojim i radim grimase koje svi mogu vidjeti. Ne sviđa mi se taj publicitet, ali to je dio posla", kaže Klopp.

Ipak, jedna ga osoba u timu posebno fascinira. To je njegov pomoćni trener Željko Buvač.
O srpskom strategu Klopp ima riječi hvale kao ni za kog drugog:

"On je najbolji trener kojeg sam ikad upoznao, nevjerojatan je, poput nogometne knjige."
Klopp je za kraj intervjua podijelio oduševljenje zbog atmosfere koju ima u ekipi jer kako kaže: "Ne možeš imati najbolju momčad na terenu, ako nije najbolja i izvan terena".

Pročitajte više