Koch: Šačicu huligana koji su me pogodili petardom treba žestoko kazniti!

SADAŠNJI golman nogometaša bečkog Rapida, prošle godine Dinamov Georg Koch (36), traži teške kazne za vandale koji su mu moguće prekinuli karijeru. U nedjeljnome gradskom derbiju između gostujuće Austrije i Rapida u Beču jedna je petarda eksplodirala u blizini lijeve strane glave domaćeg vratara Georga Kocha, koji od tog trenutka ima ozbiljnih zdravstvenih problema.

"Nadam se da će moj centar za ravnotežu uskoro profunkcionirati", izjavio je Koch u intervjuu za njemačku TV-postaju DSF. Njemački golman trpi još niz posljedica terorističkog čina huligana s tribina, poput pritiska u lijevom uhu koji ne jenjava.

"Došli smo u vodstvo u petoj minuti utakmice. Otrčao sam naprijed sa suigračima proslaviti gol. Kad sam se vratio na visinu peterca, oko mene su zaredale eksplozije. Maknuo sam se od jednoga gorućeg predmeta koji je doletio s tribina - u prvi mi se tren učinilo da je to bengalka - nagnuvši se na drugu stranu. U tom sam trenutku začuo prasak baš s te strane", opisao je Koch.

"Svaki dan mi je isti: infuzije, lijekovi, očni testovi, slušni testovi, testovi ravnoteže... "

"Isprva sam osjećao samo tupu bol, ali sam bio svjestan stvari i događanja oko sebe. U svlačionici sam se krajem prvog poluvremena osjećao kao da sam na drugom svijetu. Tada je očito bilo najgore. Onesvijestio sam se i dali su mi infuziju. Tek sam nakon 45 minuta došao k sebi. Od tog trenutka svaki mi je dan isti: infuzije, lijekovi, očni testovi, slušni testovi, testovi ravnoteže... Tako će biti do kraja tjedna. Polažem nadu u vremenski faktor, da će nakon nekog vremena centar za ravnotežu proraditi, a pritisak iz ušiju sasvim nestati. Najviše me muči taj pritisak u ušima. Svako jutro kad se probudim, vrti mi se i noge ne idu kako bi trebale. U tom me trenutku to strašno demoralizira, tako da o sportu niti ne pomišljam".

Liječnici očekuju da će se situacija popraviti u sljedeća dva tjedna. "Volio bih to, no teško je prognozirati. Možda će se popraviti za dva tjedna, možda za 18 mjeseci, a možda i nikad. Ne preostaje mi drugo nego čekati".

Prekid karijere moguć

"Kad je u pitanju moja karijera, naravno da je prekid moguć. Imam 36 godina, a ugovor s Rapidom imam samo do sljedećeg ljeta. Nadam se da ću se ipak vratiti na gol uskoro, ali ću se pripremiti i na obrnutu situaciju".

"Pitam se samo što s ljudima koji su mi učinili ovo zlo. Je li moguće da ti netko odjednom oduzme pravo na rad, a da mu se ništa ne dogodi? Ne kanim reći da odjednom treba otpisati sve nogometne navijače. Konkretno, na tribini iza mog gola bile su vjerojatno dvije tisuće Austrijinih navijača, a za incident je odgovorna šačica njih, možda šestorica ili sedmorica huligana. Mislim da se njih treba odmah kazniti, i to vrlo oštro. Ovako se dalje ne može. Nije to dobro niti za navijačku kulturu, niti za navijače uopće, koji se većinom na stadionu ponašaju uzorno. Njih će takvi huligani najviše oštetiti".

Totalsport
Foto: Index

Pročitajte više