KVALIFIKACIJE ZA EUROBASKET

Košarkaši danas kreću po Eurobasket. Gdje gledati utakmicu, kako proći grupu...

Foto: Pixsell

HRVATSKA košarkaška reprezentacija večeras u 18 sati u Draženovu domu igra protiv Švedske.

Prva je to utakmica naše reprezentacije u kvalifikacijama za Eurobasket i prva službena nakon poraza od Mađarske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo prije godinu dana. Od tad je Hrvatska igrala ljetnu ligu u Americi i prijateljske utakmice, a susret sa Švedskom trebao bi biti početak neke nove košarkaške ere. Barem se tako nadamo. Nakon večerašnje utakmice, Hrvatska putuje u Almere gdje će u ponedjeljak igrati protiv Nizozemske.

Gdje se može gledati utakmica?

Osim u Draženovu domu, koji se očekuje jako dobro ispunjen, susret možete pratiti na drugom programu HTV-a te na trećem kanalu televizije Sportklub.

Tko je u skupini i koliko reprezentacija ide dalje?

Hrvatska je u skupini sa Švedskom, Nizozemskom i Turskom. Igra se dvokružno, a na Eurobasket plasirat će se tri najbolje reprezentacije iz svake kvalifikacijske skupine. Ne bude li problema, Hrvatska ne bi trebala plasman na EP dovesti u pitanje, a najteži protivnik je Turska. No nisu ni Šveđani "za baciti", igraju po Španjolskoj i nekim drugim europskim ligama, a Nizozemci su bolji iz godine u godinu.

Rezultati by SofaScore

Koliko se utakmica igra?

Kvalifikacije se igraju dvokružno, u tri ciklusa. Prvi počinje danas i traje do ponedjeljka, a Hrvatska će igrati protiv Švedske i Nizozemske. Krajem studenoga Mršićeva momčad igra kod kuće protiv Turske i gostuje u Švedskoj, a kvalifikacije završava u veljači sljedeće godine kod kuće protiv Nizozemske i u gostima kod Turske. Eurobasket se igra u rujnu 2021. u Češkoj, Gruziji, Italiji i Njemačkoj.

U kakvom sastavu je Hrvatska?

Izuzmemo li igrače koji su u NBA, Hrvatska je nakon dugo vremena u najjačem mogućem sastavu. Planove je malo poremetila ozljeda Filipa Krušlina, ali Mršić je nakon dvije i pol godine u reprezentaciju vratio Roka Ukića čije iskustvo će puno pomoći mladim igračima. Mršić je jučer odabrao 12 igrača za utakmicu protiv Švedske, a oni su: Toni Perković, Hrvoje Perić, Pavle Marčinković, Filip Krušlin, Roko-Leni Ukić, Darko Planinić, Miro Bilan, Mateo Drežnjak, Dominik Mavra, Roko Rogić, Željko Šakić i Marin Marić.

 

Pročitajte više