Lewis Hamilton skinuo Ayrtona Sennu na vječnoj ljestvici!

Foto: Getty Images / Guliver image

LEWIS HAMILTON u Mercedesu izborio je najbolju startnu poziciju uoči nedjeljne Velike nagrade Azerbajdžana u Bakuu, osme utrke svjetskog prvenstva Formule 1.

Trostrukom svjetskom prvaku to je 66. 'pole position' u karijeri, čime je prestigao na drugom mjestu vječne ljestvice legendarnog Brazilca Ayrtona Sennu. U vodstvu je i dalje Nijemac Michael Schumacher koji je 68. puta izborio najbolju startnu poziciju.

Hamilton je u kvalifikacijama bio najbrži s rezultatom 1:40.593, drugi je bio njegov momčadski kolega Finac Valtteri Bottas (1:41.027), dok će iz drugog reda startati dva Ferrarija, Finac Kimi Raikkonen (1:41.693) i Nijemac Sebastian Vettel (1:41.841).

Uoči utrke u Azerbajdžanu u ukupnom poretku vodi Vettel sa 141 bodom, drugi je Hamilton sa 129 bodova, a treću poziciju drži Bottas s 93 boda.

Sredio Bottasa 

Lewis Hamilton osvojio je pole position nakon što je u posljednjem krugu pobijedio momčadskog kolegu Valtterija Bottasa koji je nakon prvih pokušaja držao pole position.

Hamilton je bio najbrži u prva dva dijela kvalifikacija, a Daniel Ricciardo razbio se u Q3 nakon što je izgubio stražnji kraj u šestom zavoju i završio u zidu, nakon čega je trening prekinut 3 minute i 33 sekunde prije kraja.

Desetak minuta nakon Ricciardova incidenta kvalifikacije su se nastavile, a Verstappen je prvi izašao iz boksa ispred Bottasa i Hamiltona.

Hamilton je značajno popravio svoje vrijeme budući da je u prvom pokušaju izletio široko u posljednjem sektoru, a Bottas je također popravio svoje vrijeme, iako nedovoljno da ugrozi Hamiltona za kojim je kasnio četiri desetinke.

Hamilton je bio 1.927 sekundi brži od prošlogodišnjeg najboljeg vremena (Q2) 1:42.520 koje je odvozio njegov bivši momčadski kolega Rosberg.

Kimi Raikkonen bio je najbliža pratnja Mercedesima, ali s velikih 1.1 sekundi iza Hamiltona. Sebastian Vettel bio je 0.148 sekundi sporiji od Raikkonena na četvrtom mjestu, a Verstappen je u Red Bullu bio još četiri stotinke sporiji na petom mjestu.

Perez i Ocon bili su šesti i sedmi za Force Indiju s 1.518 i 1.593 sekundi zaostatka, a Stroll i Massa osmi i deveti nakon što je Stroll prvi puta ove sezone bio brži u kvalifikacijama za 0.045 sekundi. Ricciardo je nakon sudara završio deseti najbrži u Q3.

Bottas je držao pole position nekoliko minuta prije kraja, ali Hamilton je na kraju bio uvjerljivo brži
Kvyat je ponovno bio brži od dva Toro Rossa koji su u kvalifikacijama na 11. i 12. mjestu bili najbolje plasirani vozači koji će moći birati gume na kojima će startati, ali Sainz će zbog incidenta u Kanadi startati 15.

Magnussen je bio 13. najbrži u Haasu nakon što je, za razliku od Grosjena, uspio proći u Q2, ispred Hulkenberga u Renaultu i Wehrleina u Sauberu.

Pascal Wehrlein prošao je u drugi dio kvalifikacija za samo 0.017 sekundi, koliko je za njim zaostao Fernando Alonso u McLarenu, a u Q1 su ostali i Grosjean u Haasu, Ericsson u Sauberu i Vandoorne u McLaren Hondi.

Čak 75 mjesta kazne za Alonsa i McLarene!

Jolyon Palmer u Renaultu nije ni vozio kvalifikacije zbog oštećenja na bolidu izazvanih plamenom na trećem slobodnom treningu.

McLarenovi vozači Alonso i Vandoorne utrku će startati s posljednja dva mjesta zbog čak 75 mjesta kazne koliko su zajedno zaradili zbog promjena elemenata pogonske jedinice.

Utrka se vozi u 15 sati.

Pročitajte više