Liga 16 i iduće sezone: Marković i Udruga prvoligaša licence daju "na dug"



BUDUĆI da odjel za licenciranje pri HNS-u trenutno samo četiri kluba vidi kao sposobna za dobivanje licence (Dinamo, Zagreb, Inter, Slaven Belupo), sljedeće sezone ponovno će se igrati liga 16.

Odluka je to koja ide na ruku klubovima koji ne mogu dobiti licencu. Njima se progledalo kroz prste te će većina dobiti licence pa potom otplaćivati dugove. Neki od klubova u milijunskim su dugovima, a nakon što dobiju licencu, trebali bi početi otplaćivati dugove tijekom lipnja i srpnja.

Odluka je to HNS-a i Udruge prvoligaša, koji praktički nemaju drugi izlaz. Slično se dogodilo prošle sezone, kad su klubovi žalbenim postupcima i svojevrsnim pomilovanjem kod HNS-a ipak dobili dozvolu za natjecanje.

U budućnosti se računa na ligu 12 ili čak ligu 10 sa četverokružnim sistemom igranja, no ta će ideja morati pričekati još najmanje godinu dana. Izvjesno je da će na kraju iz lige ispasti tek dva kluba, iako je po propisima određeno da u niži rang ispadaju tri kluba.

Ta je odluka također vezana za licenciranje, jer u drugoj ligi također postoje isti problemi. Licence su tražili Split, Solin, H. dragovoljac i Mosor, no ostaje za vidjeti koliko će tih klubova ispuniti uvjete i dobiti dozvolu za natjecanje.

Pročitajte više