LIGE PETICE

Liverpool je srušio rekord za igrača koji se ne uklapa u njegovu igru. Zašto?

Foto: EPA

LIVERPOOL je odustao od svojih principa. Bitka se nakon završetka sezone preselila s terena na tržište igrača, a na dolazak Halanda u Manchester City Liverpool je odreagirao rekordnom kupovinom. Za 100 milijuna eura je iz Benfice stigao Darwin Nunez.

Iako je Liverpool imao nekoliko skupih kupovina u Kloppovoj eri (van Dijk, Alisson, Keita), ovaj transfer se ne podudara s dosadašnjom sportskom politikom. U posljednjih par sezona je Liverpool sistemski tražio igrače koji će se uklopiti u trenersku i klupsku filozofiju. Ovoga puta su potrošili veliki novac na napadača kojeg su htjeli mnogi, a koji stilom igre ipak odudara od Kloppovog nogometa.

Drugačija napadačka opcija od dosadašnjih

Replicirati učinak kakav su imali Mane, Firmino i Salah kroz sezone je teško. I dok su ove godine u Luisu Diazu pronašli igrača koji se fantastično uklopio na lijevom krilu, dovođenje Dioga Jote u sezoni ranije je sugeriralo kako Klopp traži druge varijacije u svom napadu.

Jota je pokazao da je sjajan u pritisku na protivničku zadnju liniju, solidne je realizacije, dobro tumači prostor, a iznenadio je u igri glavom. Međutim, vidjelo se i da njegova fizička prisutnost ne predstavlja preveliki problem postavljenim obranama, dok u kreaciji igre nije jednako kvalitetan kao Firmino.

I dok se i dalje radi o odličnom igraču koji može isporučiti dvoznamenkasti broj golova, njegove karakteristike, odlazak Manea i stavljanje Firmina u drugi plan su pokazatelj da će Liverpool tražiti nešto drugačije. To drugačije je Darwin Nunez.

Napadač koji je porušio financijske rekorde

Nunez nije igrač koji je tek eksplodirao u prošloj sezoni i tako postao tražena roba ovog ljeta. Još je 2019. na Svjetskom prvenstvu do 20 godina pokazao ozbiljan potencijal, a prvi europski klub koji mu je dao šansu je bio španjolski drugoligaš Almeria.

Doveden je kao drugi najskuplji igrač u povijesti kluba, a nakon 16 golova u sezoni je prodan u Benficu. Tada je srušio i rekord u Benfici kao njihovo najskuplje pojačanje ikada, a sada je isto to postao u Liverpoolu.

Snažan, brz, inteligentan

Prva stvar koja se primijeti kod Nuneza je da se radi o fizički impozantnom napadaču. Iako je visok 1.87 m, zbog svog uspravnog držanja, širokih ramena i muskulature se čini mnogo većim nego što uistinu jest.

Prošle sezone su samo dva igrača zabila više golova glavom u najboljih pet liga Europe od njega. S obzirom na to da je Liverpool pucao više puta na gol nakon prekida negoli ijedna ekipa lige, itekako je korisno što sada imaju eksperta za takve situacije.

Nunez nije samo visok i jak, već je i iznenađujuće brz. U kontranapadima njegovi prodori podsjećaju na Halandove, no njegova startna brzina i okretnost su također na visokoj razini. Prošle sezone mu je u Ligi prvaka izmjerena druga najveća brzina nakon one Alphonsa Daviesa, lijevog beka Bayerna.

Pametno pozicioniranje i utrčavanje u prostor su vjerojatno i Nunezove najveće kvalitete. U prosjeku se od svakog petog njegovog udarca očekuje pogodak, ali taj podatak je zasjenio onaj da zabija skoro sa svakim trećim. Njegovi udarci su izuzetno snažni te golmani imaju dosta problema s njima. U Ligi prvaka i portugalskoj ligi je 50 puta pucao u okvir gola, a golmani su upisali 18 obrana.

Zbog svojih mana on ne može biti novi Firmino...

Ono što bi moglo frustrirati navijače Liverpoola je što Nunez ponekad donese krivu odluku u driblingu. U čistoj trci za loptom može proći svakog braniča svijeta, no kada pokušava nekim trikom izbaciti svog protivnika, zna imati problema.

Nunezova najveća mana u igri je razigravanje protivnika. Nije uputio niti 10 točnih dodavanja po utakmici ove sezone, dok mu je točnost dodavanja tek na 65%. Zbog toga je nemoguće očekivati od njega da će se poput Firmina spuštati dublje kako bi pomogao veznoj liniji ili da će poput Kanea proigrati svoje suigrače u kontranapadu.

Pokazao je prilikom primanja lopte u 16 metara da je zna odložiti drugome za udarac te da može odigrati dupli pas. To ga je i dovelo do brojke od 11 kreiranih velikih prilika prošle sezone u portugalskoj ligi.

Očito je kako se ovakav tip napadača ne uklapa u nogometni princip koji je postavio Klopp. Međutim, uz blagu promjenu nekih mehanizama se Nuneza može uspješno pretvoriti u igrača koji će dominirati ligom.

... ali zbog vrlina može Liverpoolu donijeti novu snagu

Nunez je u Benfici pokazao da izvlači najbolje od sebe kada napad ide preko desne strane. Jako dobro iskorištava prostor između protivničkog stopera i beka na svojoj lijevoj strani te ih često odvlači s pozicije. Nakon toga slijedi naglo ubacivanje u sredinu gdje koristi lopte koje šalju desni bek i krilo. Upravo je Rafa, desno krilo Benfice, igrač koji mu je najviše puta dodao za gol.

Njegova igra u teoriji Liverpoolu dopušta da maksimizira učinak Salaha i Alexandera-Arnolda na desnoj strani, a uz Diaza lijevo znači da mogu ozbiljno širiti protivničku zadnju liniju. Nunez je pokazao da fantastično tumači prostor, što bi mogao biti novi način na koji će Liverpool otključavati niske obrane i dvostruke linijske blokove.

U formaciji Benfice s trojicom naprijed je Nunez igrao i na lijevoj strani čime je pokazao da nije samo tipičan centralni napadač. Često je tako korišten kako bi izolirao beka i na račun svoje brzine i snage ga prošao u duelu jedan na jedan. Činjenica da može jednako dobro igrati na krilu otvara mogućnost Liverpoolu i da zaigra sa Jotom u sredini ako utakmica to zahtijeva.

I dok će se neke promjene morati napraviti u igri s loptom, Liverpool u defenzivnoj fazi neće morati mijenjati ništa. Nunez češće vrši pritisak na zadnju liniju nego Salah, Diaz ili Mane te je jedan od uspješnijih napadača Europe po broju oduzetih i presječenih lopti.

Uz sve kvalitete postoji i mjesta za napredak

Kao nogometaš koji će u svoju prvu sezonu u engleskoj Premier ligi ući s tek 23 godine, Nunez već sada ima široku lepezu kvaliteta koje ga mogu pretvoriti u jednog od najboljih napadača Europe. Možda nije preslika Halanda, ali je dovoljno različit da bude ozbiljan odgovor na njega.

Sigurno je da u budućnosti može razviti i ostale sposobnosti koje bi ga učinile još kompletnijim napadačem, a upravo je Klopp trener koji mu u tome može pomoći. Ostaje samo za vidjeti hoće li mu na početku karijere u Liverpoolu prilagoditi sustav kako bi izvukao od njega ono najbitnije – golove.

Pročitajte više