LIGE PETICE

Ljudi bliski katarskom šeiku žele kupiti Milan, pregovori počinju

Foto: Getty Images / Guliver Image

U NEŠTO više od dvije godine Milan bi mogao dobiti i trećeg vlasnika. Barem tako naslućuju informacije talijanske agencije Adnkronos, koja tvrdi da je katarski fond zainteresiran za kupnju jednog od najvećih svjetskih nogometnih klubova, koji posljednjih sedam godina proživljava jedne od najtežih trenutaka u bogatoj povijesti. 

>>> Tko je trener Milana: Novi Guardiola ili još jedna promašena ideja?

Prema pisanju Adnkronosa, osoba koja je jako bliska šeiku Al-Thaniju, a nije prvi čovjek PSG-a Nasser Al-Khelaifi, želi u ime katarskog fonda kupiti sedmerostrukog europskog prvaka od američkog fonda Elliott. Iako se iz Milana nitko ne oglašava, agencija tvrdi da će se sastanak dvije delegacije dogoditi početkom sljedećeg tjedna kako bi se otvorili razgovori i krenuli pregovori.

To je samo nastavak turbulentnog života nogometnog velikana na čijem je čelu 31 godinu bio Silvio Berlusconi te u tom razdoblju osvojio 29 trofeja, od čega osam scudetta i pet Liga prvaka. Međutim, Berlusconi je u proljeće 2017. klub prodao kineskom konzorciju Sport Investment Lux, koji je predstavljao Yongong Li, za 740 milijuna eura.

Kinez je obećavao da će klub koji od 2014. nije ni sudjelovao u Ligi prvaka vratiti u vrh, a prvog ljeta je na dolazak 11 igrača potrošio ukupno 231,2 milijuna eura, a među njima je bio i hrvatski napadač Nikola Kalinić. Međutim, zaduživanja i izlazak kineske vlade iz posla zaključili su eru Lija već samo nakon godinu dana, a klub je uslijed dugovanja preuzeo fond Elliott jer Li nije na vrijeme regulirao dugove. 

Po preuzimanju kluba, američki fond je doveo Ivana Gazidisa iz Arsenala kako bi sredio kaotične klupske financije, a klub se našao u problemima s UEFA-om zbog kršenja financijskog fair-playa te je nedavno odustao od igranja Europa lige kako bi popravio stanje. Također, Brazilac Leonardo je na poziciji sportskog direktora također potrajao svega godinu, a njegovim povratkom u PSG konce sportskog dijela preuzela je klupska legenda Paolo Maldini, koji je radio s njim od prošlog ljeta.

Embed from Getty Images

Maldini je na vlastitu inicijativu uspio iz FIFA-e dovesti Zvonimira Bobana, uz uvjerenje kako je projekt fonda Elliott ono što treba Milanu u ovom trenutku, za razliku od perioda kad su tu bili Kinezi, čije je ponude bivši kapetan glatko odbijao, ne vjerujući im. Zato navijači jako vjeruju u dvojac Maldini-Boban, koji je za trenera postavio Marca Giampaola, bivšeg stratega Sampdorije i manjih talijanskih klubova, a od pojačanja su za sada dovedeni jedino Rade Krunić i Ismaël Bennacer, oba iz Empolija koji je ispao iz lige. 

Puno se igrača spominje kao potencijalna pojačanja Rossonera, ali za sada tu nema zvučnih imena. Nakratko se spominjao i Luka Modrić, a velik interes iskazan je za Danija Ceballosa iz Reala, ali je Tottenham sada bliži Španjolcu jer talijanski klub jednostavno nema novca. Također, spominju se i Andrej Kramarić i Dejan Lovren, a tu je i uvijek aktualna moguća prodaja mladog golmana Gianluigija Donnarumme u PSG, što najbolje oslikava da ni fond Elliott ne planira veća ulaganja u Milan unatoč tome što su njegovim predstavnicima puna usta obećanja da će Milan opet biti momčad koja se bori za trofeje. 

Navijače kluba više od sušnih rezultatskih godina i neigranja u Ligi prvaka najviše smetaju neprestane promjene unutar kluba, a ako se informacije talijanske agencije ispostave točnima, Milan bi opet mogao krenuti ispočetka. 

Pročitajte više