Lovren je razotkrio potpuno besmisleno pravilo o zaleđu i VAR-u

Foto: Igor Kralj/Pixsell/Screenshot HRT

HRVATSKA je remizirala s Belgijom u utakmici bez golova. To joj je donijelo drugo mjesto u skupini i plasman u osminu finala u kojoj je čeka Japan, a utakmica se igra u ponedjeljak od 16 sati. Utakmicu je obilježila i jedna vrlo kontroverzna odluka glavnog suca, Engleza Anthonyja Taylora.

On je u 15. minuti svirao penal nakon starta Yannicka Carrasca nad Andrejom Kramarićem. Ipak, nakon pregleda VAR snimke je poništio pogodak zbog navodnog ofsajda Dejana Lovrena. Mediji i javnost diljem svijeta se iščuđavaju nad tom odlukom, a Zlatko Dalić je bio jako ogorčen na VAR. Potpuno je u pravu. Ovakva odluka je sramotna.

Što se točno dogodilo?

Podsjetimo što se točno dogodilo. Hrvatska je imala slobodan udarac iz kojeg je Luka Modrić ubacio loptu u suparnički šesnaesterac. Belgijci su odbili loptu do Carrasca, ovaj ju je krivo štopao, a to je iskoristio Kramarić koji mu je izbio loptu i pao nakon što ga je Belgijac nagazio.

Sudac je bez razmišljanja pokazao na bijelu točku, ali onda je pozvan iz VAR sobe da pregleda situaciju. Ocijenio je da je Dejan Lovren, koji se navodno nalazio u zaleđu, utjecao na igru jer je išao u skok.

Suludo povučene linije

Naime, stoper Hrvatske je navodno bio u milimetarskom zaleđu, i to dijelom ramena. Slika koja "otkriva zaleđe" vrlo brzo je postala hit i nikome nije jasno, a to uključuje i neke sudačke autoritete, zašto je svirano zaleđe.

Naime, pravilo zaleđa nalaže da se pri povlačenju linija za ofsajd u obzir uzima najistureniji dio tijela kojim je dozvoljeno postići pogodak, odnosno sve osim ruke (ramenom je dovoljeno postići pogodak). U ovom slučaju bila je riječ o ramenu.

Međutim, s fotografije nije nimalo jasno zašto je linija povučena baš tamo gdje je nacrtana za prijenos. Izgleda kao da je napamet provučena preko polovice ramena, a čak i kada bi ovakva linija bila točno povučena, iz slike se nipošto ne može zaključiti sa sigurnošću da je riječ o zaleđu.

Pravilo koje nema smisla i korištenje tehnologije na silu

Pravilo s povlačenjem linije kod ramena se u ovoj situaciji pokazalo nedovoljno precizno definiranim, a samim time i neprovedivim. Gdje prestaje rame, a gdje počinje ruka? U kojem dijelu nadlaktice ili pazuha? I koja je vjerojatnost da se kod ispružene ruke nešto tako može precizno odrediti.

S obzirom na osnovnu funkciju VAR-a kao mehanizma koji ispravlja "čiste i očite pogreške" sudaca, nedozvoljivo je da zbog ove snimke sudac promijeni svoju odluku koja ni po čemu ne ukazuje na to da je ikakva greška napravljena.

Ako postoje senzori u lopti koji nam daju informaciju kada je lopta udarena (za zaleđe je važno kada je lopta krenula, a ne kad je napustila nogu dodavača) i 12 kamera vrhunske rezolucije uz prateću tehnologiju, a i dalje se ne može odrediti je li igrač bio u zaleđu, onda to više nije korištenje tehnologije da smanji marginu greške, nego forsiranje njene preciznosti tamo gdje ne postoji.

Dalić i Lovren su potpuno u pravu

"Čestitam igračima. U najavi sam rekao da očekujem tešku utakmicu protiv sjajne momčadi, koja ne može odigrati loše tri utakmice zaredom. Ali i Hrvatska je bila sjajna, imali smo čisti penal, opet je VAR bio protiv nas, crte se vuku ovako i onako", poručio je Dalić nakon utakmice.

Situaciju je komentirao i Lovren. On je objavio fotografiju sporne situacije na svojem Instagramu i napisao: "Ne razumijem." Ako igrač koji igra nogomet već 16 godina i izbornik vrhunske reprezentacije ne razumiju određenu odluku, onda postoji dobar početni argument da je odluka kriva i da neke stvari treba mijenjati.

Što se može poduzeti?

Priča o ovoj situaciji dio je puno šire priče o definiciji ofsajda, njegovoj interpretaciji i drugačijoj rezoluciji koju je omogućila VAR tehnologija. S VAR-om definitivno ima bitno manje kardinalnih grešaka nego prije, ali zbog ovakvih stvari se mora ozbiljno razmisliti o novim smjernicama i pravilima.

Iako je u suštini jasno zašto se gleda je li igrač u ofsajdu najisturenijim dijelom tijela kojim smije dati gol, pitanje je koliko ima smisla gledati i rame. Radi se o dijelu tijela kod kojeg je, za razliku od noge ili glave, vrlo teško precizno povući liniju, a golovi ramenima su izuzetna rijetkost.

Još jedna moguća korekcija, o kojoj već ozbiljno razmišljaju u Engleskoj, svojevrsni je prostor tolerancije. Tehničko rješenje takvog problema bi bila nešto deblja linija koja određuje zaleđe i koja bi mogla van svake sumnje potvrditi da je napadač stekao prednost.

Bila bi tragedija da je Hrvatska ili bilo koja druga reprezentacija ispala s turnira zbog ovakve implementacije VAR-a. Tehnologija je tu da poveća vidljivost situacija i da posluži kao korektor, a ne da postane svrha sama sebi koja uvjetuje što vidimo i kako tumačimo pravila.

Pročitajte više