LUDA TRENERSKA ROŠADA Mancini postaje izdajnik, Montella se vraća kući, a Spalletti...

Foto: Getty Images / Guliver Image

PRAVA trenerska rošada sprema se u Italiji na ljeto. Prema pisanju renomiranog Corriere dello sporta, tri velikana dobit će nove trenere. U pitanju su Roberto Mancini, Vincenzo Montella i Luciano Spalletti, a posljednja dvojica mogla bi završiti avanture u Milanu i Romi, dok bi se prvi trebao vratiti u Milano, ali na "krivoj strani".

Novi kineski vlasnici žele vratiti Milan na staze uspjeha, te su agresivno krenuli graditi momčad za sljedeću sezonu, iako ni ova još nije završila. Montella je potvrđen za budućnost, ali je pitanje hoće li ostati nakon katastrofalnih rezultata u posljednje vrijeme, a kap koja bi mogla preliti čašu jest težak poraz od Rome na San Siru (1:4). 

Mancini izdaje Inter?

S toga predsjednik Yonghong Li i izvršni direktor Marco Fassone već neko vrijeme razmišljaju o Robertu Manciniju, koji je bio trener rivalskog Intera od 2004. do 2008. i od 2014. do 2016. godine. Mancio je trenutačno bez posla, a tijekom trenerske karijere osvojio je Kup Italije s Fiorentinom (2001) te Lazijom (2004), a nakon toga tri vezana Scudetta s Interom (2006, 2007. i 2008), kao i dva Kupa te talijanska Superkupa (2005. i 2006). 

 

Uslijedio je odlazak u Manchester City, kojemu je donio naslov prvaka Engleske (2012) nakon 44 godine čekanja. Godinu ranije osvojio je i FA kup, a u povijesnoj sezoni i Community Shield. A do posljednjeg trofeja stigao je s Galatasarayem 2014, s kojim je osvojio turski Kup.

Ako preuzme Milan, bila bi to u očima navijača Intera žestoka izdaja Mancinija.

Montella se vraća kući?

S druge strane, Montella bi napustio Rossonere, s kojima ima ugovor do lipnja 2018. godine. Međutim, L'Aeroplanino ne bi puno čekao na novi posao, već bi se trebao vratiti kući - u Romu. On je 10 godina igrao za rimsku momčad (od 1999. do 2009) te zabio 102 gola u 251 utakmici, što ga čini četvrtim najboljim strijelcem kluba u povijesti.

Također, bio bi to njegov drugi mandat na klupi Rome, u kojoj je od 2009. do 2011. radio u mlađim kategorijama, a kratko 2011. vodio prvu momčad nakon odlaska Claudija Ranierija, ali je klub ubrzo doveo Luisa Enriquea i zahvalio se svom nekadašnjem napadaču, kojemu bi ovo bila prva prava prilika da se dokaže pred svojim navijačima.

Spaletti utjeha za Simeonea i Contea?

Nije tajna kako Inter želi vidjeti na klupi Diega Simeonea ili Antonija Contea. Međutim, Atletico Madrid ne želi pustiti Chola, a Conte je nemoguća misija nakon praktički osvojenog naslova s Chelseajem, kojeg je preporodio ove sezone. 

Suradnja sa Stefanom Piolijem od samog početka osuđena je na neuspjeh, pa Kinezi na drugoj strani Milana vjeruju kako bi Luciano Spalletti bio pravo rješenje. Svega dva Kupa (2007. i 2008.) te Superkup Italije (2007) osvojio je iskusni strateg s Romom u svom prvom mandatu od 2005. do 2009. godine, tijekom kojih je uvijek završavao na drugom mjestu u Serie A iza Intera.

Otišao je u Zenit i osvojio dva naslova prvaka Rusije (2010. i 2012), ruski Kup 2010. i Superkup 2011. godine. 

Nakon toga se u siječnju 2016. vratio u Rim nakon otkaza Rudiju Garciji, a do danas nije uspio izgladiti odnose s legendom kluba Francescom Tottijem, pa je prije nekoliko dana rekao da se nikad ne bi vratio da je znao koliko će problema imati zbog čuvenog Princa Rima. 

Međutim, uspio je ispasti u kvalifikacijama za Ligu prvaka od Porta, u Kupu ga je u polufinalu eliminirao Lazio u velikom gradskom sudaru, a u prvenstvu je ponovno drugi, ovog puta iza vladara Juventusa, kojeg dočekuje u sljedećem kolu.

Nakon svega, čini se kako je spomenuta rošada trenera itekako realna, jer Milanu, Romi i Interu definitivno treba nova trenerska krv, koja bi pokušala podići momčad na razinu više, a to se posebice odnosi na dva milanska velikana. 

 

 

Pročitajte više