Ludilo Line Červara i najbizarnija presica u povijesti rukometa

Foto: Guliver Image/Getty Images

ČERVAROVI rukometaši u petak u Splitu otvaraju EP kojem je Hrvatska domaćin. Prva utakmica i odmah balkanski klasik. Srbija će biti prvi protivnik Hrvatskoj, a u skupini se još nalaze Švedska i Island. Jaka grupa, možda i najjača na turniru, ali Hrvatska želi medalju.
 
Hrvatska rukometna reprezentacija od samostalnosti je najuspješniji domaći sportski brend. Dva olimpijska i jedno svjetsko zlato nalaze se u vitrinama HRS-a, a silna srebra i bronce gotovo nitko i ne broji. Ipak, koliko god su nam hrvatski rukometaši priuštili sreće, veselja i zadovoljstva, jednako tako smo zbog njih godinama čupali kosu i pili lijekove za smirenje. 
 
''Zašto bi bilo jednostavno kad može komplicirano'', bila je to filozofija s kojom su Balić i ekipa osvajali medalje, ali i uništavali zdravlje navijača. Vjerojatno će tako biti i na predstojećem Euru. Uvijek je bilo tako, sumnjamo da će sada biti nešto drugačije. 
 
Od Portugala 1994. do Poljske 2016. hrvatska rukometna reprezentacija na Eurima odigrala je bezbroj dramatičnih utakmica, no pokušat ćemo za vas izdvojiti pet koje su bile možda i najšokantnijei najvažnije.

> KAKO JE HRVATSKA OSTALA BEZ MEDALJE, A PERO SKORO BEZ OKA "Tukli su nas i krali jer su nas se plašili"

> TADA JE STVOREN KOMPLEKS Turnir na kojem je počela dominacija Karbatićeve Francuske nad Hrvatskom
 
Hrvatska – Danska 27:23, drugi krug Eura u Austriji 2010.
 
Hrvatski rukometni izbornici tri puta su od 1994. godine podnosili ostavke usred turnirskih natjecanja. Na Europskom prvenstvu u Španjolskoj 1996. godine Abas Arslanagić odlučio je otići nakon poraza od Rusije, kojim je Hrvatska izgubila izglede za polufinale. Ključnu utakmicu za peto mjesto i plasman na Olimpijske igre u Atlantu protiv Češke vodio je pokojni tehnički direktor reprezentacije Vlado Nekić. Hrvatska je slavila, plasirala se na Igre, a sve ostalo je povijest.
 
Tri godine kasnije, na Svjetskom prvenstvu u Egiptu, ponovno je Rusija bila kobna za izbornika. Izbornik Velimir Kljaić podnio je ostavku nakon poraza u skupini, ali ipak je ostao na klupi do kraja turnira (u osmini finala Hrvatska je izgubila od Jugoslavije i završila na 10. mjestu). Nakon prvenstva Kljaić je mjesto prepustio Zdravku Zovku.
 
Ipak, najšokantnija ostavka bila je ona Line Červara nakon pobjede protiv domaćina Austrije na Euru 2010. Dok su Arsalanagić i Kljaić davali ostavke u trenucima kad su im se momčadi raspadale doživjevši rezultatski krah, Lino je odstupio dok je itekako bio ''živ''.
 
To je trebao biti samo redoviti brifing...
 
Trebao je to biti redoviti brifing uoči ključne utakmice s Dancima za polufinale, ali Lino se pobrinuo za dramatiku. Suznih očiju izvadio je papir i krenuo čitati:
 
"Iako u mom ugovoru s HRS-om stoji da ostajem do ljeta 2010. najavljujem svoj odlazak s mjesta izbornika nakon završetka ovog turnira. Jedan od razloga za to je veliko nepovjerenje prema ovoj reprezentaciji koja je kombinacija mladih i iskusnih igrača. Oko mene i hrvatske rukometne reprezentacije vlada veliko nepovjerenje, a ujedno nepovjerenje vlada i oko projekta Olimpijske igre u Londonu. Takva atmosfera pogubna je za budućnost hrvatskog rukometa. Vidi se veliki otpor prema promjenama, a ja vjerujem da promjene donose uspjeh", rekao je pred začuđenim novinarima Červar.
 
Netom prije početka presice, Lino je ušao u otvoreni verbalni sukob s jednim novinarom jer mu se nije svidjelo što je ovaj pisao o igri reprezentacije.
 

''Ponosan sam što sam Lino Červar i što sam sa sela, a ti si iz grada pa si za kurac'', poručio je bijesni hrvatski izbornik, kojeg su zadržali da fizički ne nasrne na pripadnika sedme sile.
 
Premda je pobjeđivala, Hrvatska na tom turniru nije igrala dobro, a kritike koji su svakodnevno stizale iz domovine, povrijedile su taštinu za teatralnost uvijek spremnog Červara. Vlado Šola proglasio nas je ekipom koja ima više sreće nego pameti, a još oštriji bio je Ivano Balić, izjavljujući u više navrata da igramo i izgledamo jako loše u oba pravca naše igre. Kad tome pribrojimo i hrvatske medije koji su iz dana u dan udarali po Červaru, a znamo kakav je Lino, drama sama po sebi, onda i ne čudi holivudski moment u Beču.
 
''Iza nas je pet utakmica bez poraza, a piše se samo loše. U takvoj atmosferi ne mogu raditi''
 
''Koliko je atmosfera zatrovana govore komentari o nama i našim igrama na ovom EP-u. Iza nas je pet utakmica bez poraza, a o nama se piše samo loše. Nitko ne spominje da smo najmlađa momčad na Euru, da smo drastično oslabljeni bez Laca i Valčića. Umjesto da se pruži podrška našem projektu za London, nas se kritizira, a ja u takvoj atmosferi ne mogu raditi.
 
Umjesto da se pruži potpora mladoj reprezentaciji, umjesto da se govori kako igračima treba dati više prostora u klubovima gdje su rezerve, stvara se ta nepovoljna klima prema promjenama, jednako kao i promjenama u našem hrvatskom društvu. U atmosferi mržnje, zavisti, netolerancije, nepovjerenja, nerazumijevanja i nepoštivanja svoje djece neću i ne želim raditi.
 
Zato se kao logičan čin nameće zaključak da HRS nakon EP-a odredi novog izbornika hrvatske rukometne reprezentacije. Za ovo što smo do sada napravili od sveg srca čestitam igračima, a rezultati jasno i glasno govore da smo ispred velesila na ovom EP-u, kao što su Švedska, Rusija, Srbija, Njemačka, Češka", izreferirao je Červar i izazvao muk i začuđene poglede.
 
Sve se to događalo nakon teške 26:23 pobjede protiv Austrije i neposredno uoči utakmice protiv moćne Danske, koju Hrvatska nije smjela izgubiti ako je htjela polufinale protiv Poljske.

Kljun: ''Lino se možda prepao Danske''
 
Bivši hrvatski izbornik Velimir Kljaić i čovjek koji je hrvatskom rukometu 1996. donio prvo olimpijsko zlato, i sam je tada bio šokiran ovim potezom Line Červara:
 
''Lino je malo izgubio živce. Teško mi je precizirati u čemu je problem. Moguće je da se uplašio poraza od Danske i neuspjeha na Euru, a možda prijeteći ostavkom želi homogenizirati momčad, navijače i hrvatsku javnost. Nije isključeno da se nešto dogodilo i unutar same reprezentacije. Tko zna što će na kraju biti od toga'', rekao je tada Kljun, a onda je dodao kako ne vjeruje da takva, aferama rastrzana Hrvatska može nešto napraviti protiv Danaca.
 
''Protiv Danske nas čeka najteža utakmica dosad na turniru, s njima smo oduvijek imali dosta problema. Možda je vrijeme da nam pomogne netko drugi. Recimo, Norveška bi mogla pobijediti Island''zaključio je Kljaić, koji je više vjerovao u norvešku nego u hrvatsku pobjedu.
 

Embed from Getty Images

Međutim, baš kao u filmu, otpisana Hrvatska vratila se iz mrtvih i protiv Danske je odigrala najbolju partiju na turniru
 
Iako su Danci bolje krenuli u susret, već u prvom poluvremenu hrvatski su rukometaši zakaparili mjesto u polufinalu.
 
Danci su do sredine poluvremena dva puta imali po dva gola prednosti, ali utakmica je uglavnom bila u egalu sve do 19. minute, kada je rezultat bio 9:9. U sljedećih osam minuta hrvatski su rukometaši zabili pet golova u nizu i odvojili se na 14:9. Do kraja poluvremena Danska je ipak uspjela smanjiti na 11:14.
 
Početkom drugog dijela Danska je u početnih pet minuta držala priključak na dva do tri gola minusa, a onda je uslijedilo razdoblje u kojem su briljirali naš vratar Alilović, te desni vanjski Denis Buntić. Zahvaljujući njima Hrvatska je povela sa 21:16 i doje kraja je utakmicu rutinski privela kraju.
 
Probuđena Hrvatska u polufinalu je bez većih teškoća svladala Poljsku s 24:21, no u finalu su čekali Francuzi, koji mečeve za medalju od Hrvatske nisu izgubili još od polufinala Olimpijskih igara u Atlanti 1996.
 

Pročitajte više