Maldini, Zambrotta i Salihamidžić izbjegli smrtonosni plimni val

U PLIMNIM valovima i pustošenju izazvanom žestokim potresom u vodama Indonezije smrtno je stradalo najmanje 17.000 osoba u sedam zemalja na jugu i jugoistoku Azije.

Tragičnu sudbinu tek je srećom izbjeglo niz poznatih svjetskih sportaša, koji su izabrali taj dio svijeta za odmor za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika. Najviše ih se nalazilo na Maldivima, gdje su poginule 32, a nestale 51 osoba.

Skupinu atola u Indijskom oceanu za svoj su odmor izabrali kapetan talijanskog nogometnog prvaka Paolo Maldini, njegovi suigrači Filippo Inzaghi, Alessandro Nesta i Cristian Brocchi, član Juventusa Gianluca Zambrotta, napadač Livorna Cristiano Lucarelli, branič reprezentacije Bosne i Hercegovine i član Bayern Munchena Hasan Salihamidžić, legenda svjetskog skijanja Šveđanin Ingemar Stenmark, bivši austrijski tenisač Thomas Muster...

"Vidio sam tek kraj vodenog vala. No, u zgradi zrakoplovne luke nije bilo problema," kazao je Maldini, koji je čekao zrakoplov za Milano kada se dogodila nesreća. U istom zrakoplovu u domovinu se vratio i Zambrota, dok su Inzaghi, Nesta i Brochi još uvijek zarobljeni u jednom od hotela na Maldivima.

"Tragedije sam postao svjestan kada sam se vratio kući. Tek tada mi je postalo jasno što se dogodilo," kazao je Zambrota.

"Bujica je prodirala sa svih strana. Bilo je strašno. Bungalov je bio prepun vode," dodao je austrijski tenisač Thomas Muster.

Legendu svjetskog skijanja, Šveđanina Ingemara Stenmarka i njegovu djevojku valovi su iznenadili u mjestu Khok Koli na otoku Phuket. Spasili su se uspevši se na obližnji brežuljak.

Najviše žrtava smrtonosni plimni val odnio je u Indiji. Najmanje 6279 mrtvih, od čega 2780 u državi Tamil Nadu, i najmanje 3000 na indijskim otocima Andaman i Nicobar, smještenima u Bengalskom zaljevu, nedaleko epicentra potresa. U indijskom Chennaiu ovoga tjedna trebao bi startati WTA turnir, a prema prvim informacijama plimni val nije zahvatio stadion, niti hotele u kojima će bit smještene igračice.

Talijanski ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini danas je potvrdio kako je u plimnim valovima poginulo 11 talijanskih državljana, od približno 5.000 koliko ih je u trenutku nesreće nalazilo na tom području.


Pročitajte više